Warhammer Online - Age of Reckoning

Warhammer Online - Age of Reckoning
Sdílej
 
Konečně někdo zkřížil meč s World of Warcraft! Nová hra Warhammer soupeře napodobuje, ale především vyplňuje nedostatky, které na on-linové WoW hráčům vadily.

Foto

Jestli se v některém žánru počítačových her nic neděje, jsou to určitě MMORPG. Ne že by se výrobci nesnažili, ale jaksi není prostor. Je tu World of Warcraft, vtrhl na scénu jako uragán a urval si pro sebe všechny MMO hráče světa.

Ledy se hnuly


Ale zdá se, že změna už tady - přichází Warhammer Online: Age of Reckoning. Sice napodobuje WoW v tom, co se mu povedlo (různorodé postavičky, různorodé prostředí, možnost kdykoliv hru spustit a hned hrát), ale nachází soupeřovy slabiny a trumfuje právě v oblastech, které hráčům na on-linovém Warcraftu vadí. A to zejména v systému RvR, což je jen jiná zkratka pro PvP, tedy boj hráčů proti hráčům. Dále v grindění, tedy v hraní stylem "zabij sto těchhle potvor, pak sto tamtěch a nakonec ještě tři sta zelených". To totiž ve Warhammeru nemusíte...



Pořád se něco děje


Největší odlišnost WAR (jak se hra oficiálně zkracuje) nejen od zmíněného hlavního soupeře, ale i od ostatních důležitých her žánru, zejména Age of Conan a Lord of the Rings Online je, že ve WAR se pořád něco děje. Neplníte banální questy, ale žijete příběhem, plníte bojové úkoly, pomáháte své straně vyhrát válku. Stojí tu strana pořádku (lidé, trpaslíci a elfové) proti straně zla (všechno ostatní) a není to jen příběh na pozadí. Ta válka tu skutečně je a většinu času ve hře strávíte boji s protivníkem, ať kontrolovaným počítačem nebo ovládaným jinými hráči. Přitom nehrajete akční hru, ale pořád MMORPG. Stoupáte úrovněmi, získáváte nové schopnosti, tlučete potvory v dějových „veřejných questech“ (posloupnost několika úkolů, které na sebe navazují a jsou stále obtížnější a které plníte spolu se všemi, kdo se v dané oblasti právě vyskytují), nacházíte lepší zbraně a lepší brnění...

Verdikt

Warhammer Online není revoluce, ale jestli jsme si ještě před rokem mysleli, že jde o kopii WoW, dnes už víme, že tomu tak není. WAR nemůže hrát každý, na boj mezi hráči je kladen velký důraz, výhoda je umět s lidmi kolem sebe spolupracovat. Hra čerstvě po vydání navíc trpí mnoha nedostatky a chybami a bojový systém má do plynulosti toho z WoW daleko. Nicméně i když je zatím těžké hodnotit, jestli vás bude hra bavit i za půl roku, první dojem je... vynikající.



Hodnocení

Foto

85%
+ pořád je co dělat, rozmanitá povolání, boj hráčů proti hráčům
- zbytečně HW náročné, pořád ještě plné chyb
Výrobce: EA/Mythic
Web:

(www.war-europe.com)




Věděli jste, že...

... kdysi dávno jedna malá herní firma vyvíjela realtimovou strategii, kde bojují lidé proti orkům na motivy deskové hry Warhammer? Nakonec nedostala licenci, musela si tedy narychlo vymyslet svůj vlastní svět. Zrodil se Warcraft.