Dům splněných přání

Sdílej
 
Stavby jsou nejtrvalejší známkou civilizací - pyramidy, hrady, keltská oppida a mnoho jiných přečkaly staletí. Jak ale budou vypadat budovy vypovídající o kultuře nového tisíciletí. Co nám nabízí nejmodernější technika?

Výšková budova proudnicového tvaru je velice pevná a snadno odolává náporům větruVýšková budova proudnicového tvaru je velice pevná a snadno odolává náporům větruStrop mé ložnice tvoří velká skleněná kopule. Večer, když uléhám ke spaní, vidím nad sebou celý vesmír. Centrální počítač v mém domě stále pracuje. Ráno se z reproduktorů u postele ozve zpěv ptáků. Okenní tabulky se natáčejí do přesně vypočítaného úhlu tak, aby se sluneční paprsky odrážely přímo do středu mého polštáře. Příjemně šimrají na tváři. V zimní zahradě sousedící s mým pokojem se zapínají postřikovače, do místnosti proudí svěží vlhký vzduch. Z ložnice sjíždím po klouzačce přímo do jezírka s bublinkovou lázní. Počítač zatím změří mé elektromagnetické pole, a podle mé nálady mi vybere nejvhodnější jídla, pracovní režim a najde šaty, ve kterých se budu cítit nejlépe. V kuchyni se mezitím zapnul čajovar a topinkovač. Ze zásobníku vypadly dva pomeranče ze zahrádky. Slupky pak minirobot odhodí do šachty na biologický odpad. Je čas na učení. Po spirálovitém ochozu vystoupím do místnosti s projekčním zařízením. Jsou zde umístěny kamery, které mě snímají a skládají záběry do trojrozměrného obrazu. Tak mě mohou vidět spolužáci na kdekoliv na světě. Začíná hodina angličtiny. Z obrazovky mě zdraví Bill z New Yorku, John z Londýna a Paul ze Sydney... Líbil by se vám takový dům? Myslíte si, že to je ukázka z nového sci-fi románu? Ne tak docela. Pár podobných prototypů již bylo postaveno a budou přibývat další.

Dům, jaký si budete přát

Oči mouchy hledí do krajiny. Jiní však tvrdí, že jsou to motýlí křídla. Tak si tedy vyberte samiPrůduchy na střeše odvádějí teplý vzduch z domu. Okolní sluneční baterie jej zas mohou v zimě ohřívatPrůduchy na střeše odvádějí teplý vzduch z domu. Okolní sluneční baterie jej zas mohou v zimě ohřívatPrůduchy na střeše odvádějí teplý vzduch z domu. Okolní sluneční baterie jej zas mohou v zimě ohřívatDnešní architekti postaví hotový dům a vy jste nuceni si svůj prostor přizpůsobit. Někde vám přebývá stěna a jinde zase chybí. Někdo by chtěl mít uprostřed svého pokoje velkoplošnou obrazovku a počítač plný her, jiný obrovskou voliéru a já zas třeba živé stromy, trávu a přírodní jezírko. Příští stavitelé domů nám již nebudou diktovat své představy. V tom domě totiž budeme žít my, a ne oni. Proto si ho navrhneme sami podle svých nejtajnějších přání. Náš dům musí být praktický a sloužit. Technické vybavení nás zbaví nepříjemných činností, které nám ubírají na náladě a kvůli kterým zbytečně plýtváme časem. Jen tak se totiž můžeme plně věnovat tomu, co nás baví.

Programovatelný dům

V takovém labyrintu by se jeden ztratil, zato na kolečkových bruslích by se zde dalo řádit celý denNěkteré často používané činnosti se dají do centrálního počítače zadat předem. Tak si můžete například naprogramovat režim při odchodu z domu. Procesor za vás přepne klimatizaci na úsporný režim, nechá v chodu pouze vybrané přístroje, zaktivuje dálkové ovládání přes telefon, a budete-li si přát, nakrmí za vás i rybičky v akváriu. Na přepnutí do tohoto režimu nemusíte myslet. Čidlo, které máte zabudované v garáži, se při odjezdu vašeho auta přepne do polohy, která uvede celý systém do chodu za vás.

Vše se řídí podle vás

Teplotní senzory dokáží sledovat váš pohyb po domě. Světla v domě se pak automaticky rozsvěcují a zhasínají, dveře otevírají a zavírají, zvyšuje se nebo naopak snižuje intenzita zvuku v reproduktorech. Jen na jednom místě ve vašem domě musíte použít ještě další ovládací klíč. Tím je hlavní vchod. Počítač zareaguje jen na váš hlas nebo na otisk vaší ruky. Teprve pak vám otevře hlavní dveře a přepne na režim "užívání domu". Tak nemůže do objektu vniknout jiná osoba, která by chtěla systém zneužít.

Ekologické zdroje

Domy nemusí být hranaté a v žádném případě ani šedivé. Na žebrech domu jsou umístěny sluneční kolektory a přímo v srdci budovy vrtule větrné elektrárnyŘíkáte si, kolik tohle všechno spotřebuje energie? Nemusíte mít strach. Jistě znáte solární baterie nebo větrné elektrárny. Jednoduchý procesor podle podmínek sám přepíná mezi oběma systémy. Možná ale nevíte, že se energie dá získat také z biologického odpadu. Viděli jste někdy, jak se potí kompost a jak je přitom teplý? Kolik slupek od brambor nebo ohryzků jablek vyhodíte? Tyto přírodní odpady se odvážejí na skládky a energie z jejich rozkladu uniká do ovzduší. Přitom teplo z tohoto odpadu může vytopit celý dům. V létě když naopak potřebujeme vzduch uvnitř ochladit se prostě vše otočí a vyrobená energie se vynaloží na ochlazování. Také směr proudění vzduchu bude opačný a přebytečné teplo se odvede ven do ovzduší. Když pak teplý vzduch povedete přes zahradu, rostliny ještě část tepla zužitkují.

Spojení se světem

Kapka vody nebo lidské oko. To vše si za tím můžeme představitSoučástí každého domu bude také pracovna s velkoplošnou obrazovkou a kamerami, které vás budou snímat. Vy se tak můžete spojit s kýmkoli na světe. Signál se dá přenášet skleněným vláknem nebo pomocí satelitu. A tak nemusíte vyjít z domu a přitom můžete navštívit svého přítele přímo u něj doma. Ušetříte tím spoustu času a také peníze za cestu.

Zahrada v obýváku

A nakonec si můžete ve vlastním domě pořídit i zahradu a uprostřed obýváku můžete pěstovat živé stromy. Ty nasytí vzduch spoustou kyslíku, dodají mu vláhu a také charakteristickou vůni. Půdu budete hnojit energeticky vyčerpaným bioodpadem, ve kterém však pro vaše rostliny zůstává ještě spousta živin. Celý dům se bude pravidelně otáčet za sluncem tak, aby do vaší zahrady stále svítilo slunce. Bohatou úrodu pak sklidíte i vícekrát za rok. A nakonec proč kupovat koberce, když můžete mít na podlaze živý trávník?

Fantazii se meze nekladou

Tyto schody byly navrženy přímo do centra Prahy, na Letenskou pláňTyto schody byly navrženy přímo do centra Prahy, na Letenskou pláňVaše příbytky se mohou podobat čemukoli, tvarem mohou připomínat zvíře, rostlinu nebo obyčejnou skálu. Představte si dům ve tvaru vodní kapky, který je umístěn mezi dvě přírodní vyvýšeniny. Zdálky bude vypadat jako rosa na listu jitrocele a ve slunečním svitu bude zářit všemi barvami duhy. V zimě budou na jeho skleněnou kupoli tiše dopadat sněhové vločky a vy si půjdete do zimní zahrady utrhnout ze stromu právě dozrálé jablko. Bosé nohy se vám přitom zaboří do měkké trávy. Stále častěji budete trávit většinu svého času doma. A tak je opravdu jen na vás, kolik vlastních nápadů do stavby svého domu vložíte. Vždyť je to místo, ve kterém budete žít celý život. Zapojte tedy svou fantazii a technika za vás zařídí vše potřebné.

SMART HOUSE

Ve Spojených státech se již nyní staví domy, které nazýváme Smart House (z angličtiny bystrý dům). Takový "bystrý dům" je protkán kabely, senzory, telefonními rozvody, kamerami, obrazovkami, spínači a vypínači. Vše je přenášeno různými dálkovými, dotekovými nebo hlasovými ovladači do centrálního počítače. Celý systém lze ovládat také na dálku pomocí telefonu.

NOVÉ MATERIÁLY

Při stavbě domů budoucnosti nás čekají převratné revoluční technologie. Místo cihlových zdí se budou používat aerodynamicky zaoblené desky ze skla či speciálních plastů. Pokoje budou mít různé oválné tvary a nikde nenajdete jediný pravý úhel. Místo schodů můžete používat klouzačky a pro pohyb nahoru spirálové ochozy. I podlahy mohou být vlnité. V domě nemusí být ani jedna stěna nebo si z nich naopak postavíte celý labyrint.Také barvy budou mnohem pestřejší. Již dnes se vyrábějí materiály, které se zabarvují podle intenzity slunečních paprsků. V budoucnu si budete měnit barvu domu podle své nálady třeba každý den.

Autor

Michaela Hronová Repro archiv autorky