Nejrychlejší monopost světa

Nejrychlejší monopost světa
Sdílej
 

Nejrychlejší monopost světa

REKORD


Rychlostní rekordy přesahující magickou hranici 1000 km/hod. se nepřekonávají jen na nebi či ve vesmíru. Velká výzva je dosáhnout jich i na zemi, nejlépe na pneumatikách. I když mnohdy jde o velice riskantní epizody, je o ně obrovský zájem. Dvanáctimetrový kolos Bloodhound SSC s úctyhodnou váhou šest a půl tuny by měl dosáhnout maximální rychlosti 1690 km/hod., čímž by stanovil nový rekord.

Za volant se chystá usednout pilot Královského letectva Adam Green, který už nyní drží rekord v nejrychlejší jízdě. Na modelu Thrust SSC, pocházejícím od stejného vývojáře jako Bloodhound SSC, vyvinul rychlost 1232,8 km/hod.

OST




Vánoce u počítače
USB VYCHYTÁVKA


Ozdobený stromeček je jedním ze symbolů Vánoc. Přitom v Česku nemá až tak dlouhou tradici. Avšak dnes si bez něj nedokážeme svátky narození Krista ani představit. Pro počítačové nadšence, kteří tráví celé dny u monitorů, je určen tento USB stromeček. Je vyroben z jemných světelných vláken, takže v noci krásně svítí. Místo stojanu má přísavku. Bude tedy stát na každém lesklém povrchu, jako je deska stolu nebo skleněná polička. Vánoce si tak mohou krásně užít všichni, aniž by se odtrhli od svých počítačů. Stačí jen investovat 230 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




Dubajský zázrak
ARCHITEKTURA


Spojené arabské emiráty bohatnou z vysoké poptávky po ropě. V zaostalých vesnicích byste to sice nepoznali, ale několik velkých měst připomíná svou megalomanskou architekturou metropole budoucnosti. Jedním z nich je Dubaj. Posledním zveřejněným návrhem je model 600 metrů vysoké stavby Anara Tower, při jejíž tvorbě se britští designéři inspirovali tradičními minarety. Uvnitř by měly být čtyři zahrady, pětihvězdičkový hotel anebo třeba velká umělecké galerie.

OST




Divná sajdkára

Zatímco v automobilovém průmyslu se designéři pokoušejí o nemožné, bez větších změn. Pro tvary a zlepšováky totiž nabízejí mnohem menší prostor. Motocykl italského vývojáře Franka Sbarra, představený na Motor Show v německém Essenu, je tak zřejmě současným maximem, kam až inženýři ve svých představách vidí. Vše je podřízeno aerodynamice, dokonce i jezdec.

OST




Ohrožení kapustňáci

Přestože přirozeného predátora sympatických mořských kapustňáků byste hledali dlouho - skoro žádný neexistuje -, patří kapustňáci mezi nejohroženější druhy na světě. Jejich největším nepřítelem je člověk. Ne že by je cíleně zabíjel pro maso, ale populaci kapustňáků vybíjí námořní doprava. Lodě a lodní šrouby, které do neopatrných zvířat buď narazí, nebo je roztrhají. Tato fotka pochází z Floridy, u jejíchž břehů se jednoho listopadového rána objevila skupinka asi padesáti kapustňáků.
Malý zázrak.

OST




VŠEHOCHUŤ

Náušnice pro babičku

V polovině listopadu byly při vykopávkách v Jeruzalémě nalezeny dva tisíce let staré náušnice. Jde o zlatý šperk se třemi pravými perlami.

26 prsté dítě

Jihočínská provincie Guangdong se pyšní další "hříčkou přírody". Dvěma zdravým rodičům se tady narodilo dítě, které má na každé noze osm prstů. Že by důsledek známého čínského melaninu?

Squatting v luxusu

V Česku považujeme za squattery lidi, kteří neprávem obývají opuštěná stavení. V Anglii jsou o něco dál. Dvě desítky mladých squatterů obývaly několik měsíců jednu z nejluxusnějších vil ve čtvrti Mayfair, která čekala na nového majitele.

OST




Dalekohled SALT v zimě
HVĚZDÁRNA


Největší dalekohledy světa najdeme vysoko v horách, v místech, kde je čistý a klidný vzduch, co nejvíce jasných dnů či nocí, žádné světelné znečištění, zkrátka daleko od civilizace.
Největší africký dalekohled SALT (Southern African Large Telescope) je postaven na jednom z nejchladnějších a nejsušších míst v Jihoafrické republice. Ale jak je vidět, v zimě bývá okolí observatoře pokryto sněhovou nadílkou. Svým průměrem se SALT řadí na čtvrté místo na světě hned za největší dalekohled GTC na Kanárských ostrovech (průměr 10,4 m) a dvojicí dalekohledů Keck na Havajských ostrovech.

FRANTIŠEK MARTINEK




Vánoce na Mezinárodní kosmické stanici

I kosmonauti rádi dostávají dárky, zvláště na Vánoce. Každého člena posádky velmi potěší pozornost od rodiny a příbuzných, které jim do kosmu dopraví zásobovací lodě či raketoplán. Na fotografii pózuje jedna z minulých "vánočních" posádek Mezinárodní kosmické stanice (ISS): zleva Jurij Malenčenko (Rusko), Peggy Whitsonová (USA) a Daniel Tani (USA). Jaké štědrovečerní jídlo mívají kosmonauti?

Jedna z posádek například večeřela boršč, telecí maso, štiku v rajském protlaku, kukuřici a žitný chleba. Vše se musí obejít bez alkoholu, ale určitě nechybí malý stromeček.

FRANTIŠEK MARTINEK




Bubeník Santa
Vánoce se kvapem blíží, teď se jen dočkat bohaté nadílky pod stromečkem. Jenže kdo ty dárky roznáší? Na východě to je děda Mráz, u nás se stále drží Ježíšek, ale i ten čelí útoku amerického Santa Clause, stále usměvavého dědečka v červeném kabátu. Ještě než v angloamerických zemích přinese dárky, může navodit správnou vánoční atmosféru hezkou písničkou.

Před sebou má dva bubny a po zapojení do USB začne hrát jednu ze čtyř předvolených písniček. Bubnování je doprovázeno také světelnými efekty. Místo Santy si můžete také pořídit hudebně nadaného sněhuláka. Port USB ort slouží pouze k napájení, není potřeba žádný software, takže Santu i sněhuláka lze připojit k PC nebo k Playstationu.
onu.
Cena vánoční bubnující figurky je v přepočtu pře330 korun.

VRATISLAV HARABIŠ