Zbraně jako umění

Zbraně jako umění
Sdílej
 

Airsoft do USB

USB VYCHYTÁVKA


Jedno rčení říká: Můj dům, můj hrad. Možná by jej šlo aktualizovat na: Můj stůl, moje pevnost. Všechny hrady a pevnosti je potřeba bránit před nenechavými prsty a zvědavými kolegy a kamarády. K tomu se může výborně hodit airsoftový kanon od Jareda Boucka. Vzal USB dělo na pěnové šipky a místo něj připevnil na základnu airsoftový kanon. Airsoftové zbraně vystřelují pomocí stlačeného vzduchu malé kuličky o průměru 6 nebo 8 mm. Často se používají k různým hrám na válku. Tento kanon lze připojit k USB a pomocí počítače jej plně ovládat. Kuličku dokáže vystřelit rychlostí až téměř 80 m/s, což jistě odstraší každého nezvaného návštěvníka. Při takové rychlosti kulička dokáže zasaženému vytvořit hezkou modřinu. Vetřelec si to pro příště jistě rozmyslí.

VRATISLAV HARABIŠ




Zbraně jako umění

I taková věc, jako je pistole, podléhá v dnešní době módním vlivům. Designérka Yvonne Lee Schultzová to však vzala z trochu jiné strany. Legendární Bondovu zbraň Walther PPK odlila z porcelánu a ozdobila ji tradičními čínskými čajovými motivy, které se kreslí na hrníčky a konvičky. Výsledek je nečekaně povedený. Dokonce až tak, že by mohla zdobit nejeden sváteční stůl.

OST




Polární záře na Saturnu

Kosmická sonda Cassini, která krouží kolem Saturnu od 1. července 2004, objevila mimo jiné obrovské víry nad oběma póly planety. Nejzajímavější útvar se nachází v okolí severního pólu. Již dřívější pozorování zde odhalila oblačnost uspořádanou do tvaru obřího šestiúhelníku. Nyní přístroje zaregistrovaly neobvyklé polární záře, které mohou během několika minut změnit své uspořádání. Co je způsobuje, je zatím záhada. Jejich velikost a proměnlivost ukazuje na to, že nabité částice proudící ze Slunce se nad Saturnem dramaticky mění. Tato podivná záře je na obrázku znázorněna modře, pod ní ležící oblaka a mlžný opar červeně.

FRANTIŠEK MARTINEK




USB flash mince

Naši slovenští sousedé již platí eury. Do peněženek jim proto přibyla spousta nových kovových mincí. Teď se k nim mohou přidat další. Tyto mince nejsou obyčejné, lze na ně totiž uložit spoustu dat. Jde o stylové USB flash disky. Mince s pamětí jsou nabízeny ve dvou verzích s kapacitami 4 GB a 8 GB.

Pouzdro těch menších se vyrábí z bronzu a ty větší se mohou pyšnit obalem ze stříbra. Tomu také odpovídá cena. Bronzová 4GB verze stojí zhruba 400 korun a stříbrnou 8GB verzi lze pořídit za 600 korun. USB port je velice důmyslně ukrytý a ukáže se až po pootočení horní části mince. Díky kovovým pouzdrům jsou flash disky velice odolné.

VRATISLAV HARABIŠ




Sněhové umění, nebo práce školáka?


Čerstvě napadaný sníh je přímo stvořený k dělání sněhuláků a dalších méně obvyklých skulptur. Vždyť je to skvělý stavební materiál - jen uvažujte, jak sníh lepí, když z něj tvarujete v rukavicích kuličku, a někdy zůstane i po útoku na spolužačky vcelku. Ale sníh se dá využít i jinak, jak dokazuje fotka z amerického města Montclair. Zčistajasna se tu na lavičce v parku, kam chodí místní venčit psy, objevila sedící postava muže s pejskem. Nikdo neví, jestli ji má na svědomí někdo z umělecké komunity, nebo se tak pobavili jen žáci základní školy. Hlavní je, že vypadá hezky.

OST




Natahovací reproduktor


Díky kapesním MP3 přehrávačům si můžeme zpříjemnit dlouhou cestu vlakem nebo autobusem. Hudba hraje do uší a nic nás neruší. Problém nastává, když chceme hudbu poslouchat se svými kamarády. Ideální řešení nabízejí externí reproduktory. Jenže aby byl zvuk kvalitní, jsou potřeba reprobedny s větším objemem. Mohou jimi být aktivní repráky Spring v ceně kolem 430 korun. Je to stereosystém, který lze roztáhnout jako tahací harmoniku. Při převozu zabírá minimum místa a při přehrávání má dostatečný objem, aby poskytl kvalitnější zvuk. K přehrávači se připojuje pomocí 3,5mm jack konektoru a nabíjí se přes USB port počítače nebo notebooku. Na jedno nabití vydrží hrát až 4 hodiny. Párty v kupé tedy může začít.

VRATISLAV HARABIŠ




Dawn prolétne kolem Marsu

Odhalit tajemství vzniku sluneční soustavy je jeden z úkolů americké kosmické sondy Dawn. Detailně prozkoumá dvě planetky Vesta a Ceres, které obíhají kolem Slunce v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Astronomové soudí, že obsahují původní materiál, z něhož vznikla i naše Země. Sonda používá pro navedení k cíli iontový motor. V polovině února využije ke korekci své dráhy i gravitační vliv Marsu. Bude tak nasměrována k prvnímu cíli - k Vestě, ke které dolétne v srpnu 2011. Do května 2012 ji bude detailně studovat z oběžné dráhy, pak se vydá k největšímu Ceresu.

VRATISLAV HARABIŠ




Listovnice červenooká
Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas) je jedna z nejkrásnějších tropických žabek. Pochází ze Střední Ameriky. Asi 7 cm velká žabka má zářivě zelené až azurové zbarvení, které ji dokonale maskuje v korunách stromů, kde žije. Stromový způsob života prozrazují i nezvykle dlouhé končetiny s přísavkami na prstech, jež jí umožňují bezpečný pohyb po listech a tenkých větvích. Velké oči svědčí o noční aktivitě, jejich nápadná červená barva dala žabce české jméno.

VLADIMÍRA ŠTURMOVÁ




VŠEHOCHUŤ

Nejstarší matka světa


Prošedivělá Rajo Devi se ve svých 70 letech stala nejstarší rodičkou světa. Tato Indka trpěla neplodností, její problém lékaři vyřešili až nedávno a výsledek se ihned dostavil.

Největší čokohrad

V čínském městě Šen-jang byl představen obrovský hrad z čokolády, který je podle zástupců Guinnessovy knihy rekordů největší na světě. Je 7,3 metru dlouhý, 1,91 metru široký a 3,3 metru vysoký. Dva kuchaři místního hotelu na něm pracovali 60 dnů.

Do hotelu za trest

Hotely vznikají na jakýchkoliv místech, rozhodně ne pod zemí. Tenhle stereotyp narušili dva bratři ze švýcarského Sevelenu, kteří proměnili místní atomový kryt v levný hotel. Nad vstupními pancéřovými dveřmi visí vcelku logicky cedulka s nápisem No Star Hotel, tedy hotel bez hvězdičky.

OST




Ohrožená mláďata

Nejvíce ohroženou kočkovitou šelmou světa je levhart mandžuský. Podle posledního sčítání běhá po světě už jen posledních 45 kousků. Jedna z mála možností, jak zvýšit jejich počet, je složitý odchov v zajetí. Jako třeba v anglické rezervaci Wildlife Heritage Foundation, kde se v polovině loňského prosince narodila dvě levhartí mláďata. Argun a Anuy tak sice rozšířili světovou populaci své rasy, ale jsou jen prvním krokem k návratu levharta mandžuského do volné přírody.

OST