Jak se vozí raketoplán

Jak se vozí raketoplán
Sdílej
 

Jak se vozí raketoplán

TECHNIKA


I kosmická technika občas musí využít služeb pozemních "dopravců". Orbitální stupeň amerického raketoplánu se dostává do vesmíru pomocí dvou urychlovacích raketových motorů na tuhou pohonnou látku a vlastních agregátů, které spalují kapalný vodík a kyslík. Startuje se z kosmodromu na Floridě. Tam také raketoplán s posádkou většinou přistává.

Pokud to není z důvodu nepříznivých podmínek možné, dosedá v Kalifornii. Pro jeho přepravu napříč USA používá NASA upravený letoun Boeing 747. Z finančních a časových důvodů se však preferuje přistání na Floridě.

FRANTIŠEK MARTINEK




Stitch pro lepší vzduch
USB VYCHYTÁVKA


Stitch je roztomilá příšerka z animovaného filmu Lilo a Stitch z Disneyho ateliérů. Mimozemšťan, respektive přísně tajný experiment, který utekl ze své planety. Putuje napříč vesmírem, až ztroskotá na Zemi, kde jej adoptuje malá holčička Lilo z Havaje.
Nyní může mít svého Stitche každý, a to v podobě plastové figurky s obrovskou a dokořán otevřenou tlamou. Pokud Stitche připojíte k USB portu počítače, začne mu z pusy vycházet vodní mlha - slouží jako zvlhčovač vzduchu. Suchý vzduch dráždí naše sliznice, proto se nám pak špatně dýchá. Stačí posadit Stitche vedle monitoru a hned se nám bude dýchat mnohem lépe. Gadget koupíte na zahraničních webových stránkách za 123 dolarů (přibližně 2300 Kč).

VRATISLAV HARABIŠ




Medvědi ve vesmíru
HVĚZDÁRNA


Britští studenti ve věku 11 až 13 let vyrobili z různých materiálů "skafandry" pro čtyři plyšové medvědy a poslali je sondážním balonem do výšky 30 085 metrů, kde se podmínky podobají kosmickému prostoru. Zkoumali, jak kvalitní ochranu poskytují použité materiály v prostředí, kde se teplota pohybuje kolem -53 °C a kde hustota atmosféry odpovídá ovzduší na povrchu Marsu (složení je však odlišné). Společně s plyšáky balon vynesl několik kamer, počítač, navigační systém GPS a rádiový vysílač, který informoval o teplotě uvnitř "skafandrů".
Každý z medvědů se pak snesl na Zemi na padáku. Let trval 2 hodiny a 9 minut.

FRANTIŠEK MARTINEK




Umění z kasina

V rubrice Zoom jste už několikrát mohli narazit na netradiční umění. Určitě si vzpomenete třeba na výtvory ze zašlápnutých žvýkaček na londýnských chodnících či na napodobeniny slavných obrazů vytvořených ze zeleniny. Nyní jsme objevili opět něco originálního. Profesor sochařství na univerzitě v Šanghaji Liu Jianhua postavil nevšední panoramatický model tohoto města. Nejde o pouhé tvarování z hlíny, ale současnou tvář Šanghaje zachytil pouze hracími žetony.
Model Unreal Scene (Neskutečná scenerie) můžete zhlédnout v toskánském městě San Gimignano, kde probíhá Jianhuova výstava.

OST




Šperk s pamětí

Před pár lety se velikosti hard disků v počítačích uváděly maximálně na megabajty (MB) a na jednu 3,5palcovou disketu s kapacitou 1,33 MB se vešlo několik her. Dnes jsou takové počty k smíchu. Velikost největších disků se pohybuje v jednotkách terabajtů (TB), což je milion megabajtů (přesně 1 TB = 1 048 576 MB). Choulostivé diskety jsou nahrazeny různými paměťovými kartami a zejména populárními USB flash disky. Nemusí jít vždy pouze o obyčejný plastový přívěsek ke klíčům, jak to dokazuje tento stylový náramek.
Je ozdoben třpytivými kameny a na výběr je ve stříbrné a zlaté verzi. Uvnitř se nachází 8GB flash paměť. To vše za 630 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




VŠEHOCHUŤ

Neskutečná zima
Sotva u nás uhodily mrazy, hned se objevila řada věčně nespokojených, kteří nad zimou bědují. Ty by bylo nejlepší poslat do ..., tedy do čínského Harbinu přezdívaného Ledové město. Mrazy tu tradičně dosahují takových hodnot, že lidem se pokrývají oči ledovou krustou a aby jim neomrzly prsty, musí nosit nejméně troje rukavice.

Dlouhá SMS

Kolik textovek napíšete měsíčně? Ať je to, jak chce, vsadím se s vámi, že rekordu třináctileté Greg Hardestyové z americké Santa Any nedosáhnete za žádnou cenu. Za 30 dnů odeslala ze svého mobilu 14 528 textových zpráv. Naštěstí pro její rodiče má tuto službu zdarma.

Zrádná lanovka

Kdo jezdí na hory, ví, že na sedačkové lanovce je hodně věcí zakázáno, povoleno je jen klidně sedět. Jeden 48letý lyžař z amerického Colorada však varování podcenil a ze sedačky spadl. Na poslední chvíli jej za kalhoty ty chytil jeho syn, a tak otec visel až do záchrany hlavou dolů. Ostudu si navíc utrhl i tím, že kalhoty se mu vykasaly a celá sjezdovka viděla jeho o nahý zadek.

OST




Sluníčko rovnou do mobilu
EKO


Různých elektronických hraček máme plné kapsy. Mobilní telefony, fotoaparáty, MP3 přehrávače, GPS navigace a mnohé další. Život bez nich si už pomalu neumíme ani představit, a proto je problém, když nějakému tomu pomocníkovi dojde energie. Abychom ji načerpali do vybité navigace nebo MP3 přehrávače, potřebujeme novou nabíječku Energizer.

Co jde nabíjet přes USB kabel, připojíme a necháme na chvíli na sluníčku. Solární článek na nabíječce přemění paprsky na elektrickou energii. Nabíječka se dostane do prodeje během léta za necelých 1000 Kč. Oceníte ji především na prázdninových výletech do přírody.

VRATISLAV HARABIŠ




Lysý hrabáč


Ošetřovatelé detroitské zoo se můžou chlubit světovým unikátem. Když se jedné z jejich samic hrabáče narodilo mládě, vypadalo úplně normálně. Jenže zatímco se jeho ostatní vrstevníci ochlupatili, ono zůstalo stále celé holé. Pár chloupků mu vyrazilo jen mezi obrovskýma ušima.

Od narození svou velikost už zdvojnásobilo na 58 a půl centimetru. Vypadá tak spíše jako hlavní hrdina nové animované pohádky. V přírodě by zřejmě nemělo šanci na přežití.

OST