Malý krok pro člověka

Malý krok pro člověka
Sdílej
 

Co hrajou?

VAŠE TIPY


Takzvaných hudebních rádií jsou v Česku desítky a v každém větším městě jich naladíte celou řadu. Otázka zní: Kde hrají nejlepší muziku? To je samozřejmě individuální. Každému se líbí něco jiného. Ale existuje webová stránka, která vám pomůže se v éteru trochu zorientovat. Tip na ni nám poslal Jarek Slivenský z Ostravy. Píše: "Stránka Radiomix je fakt super. Dozvíte se z ní, kterou písničku právě hraje kterékoliv rádio v Čechách i na Moravě. Díky tomu budete mít přehled, které rádio hraje ty nejlepší pecky. A nejen to. Když je to zrovna rádio, které nemůžete naladit (jste například v Ostravě a je to stanice z Brna), můžete si danou písničku pustit i na počítači. No, není to super?"
www.radiomix.cz


Rychle, kde mám ten tahák?
UŽITEČNÝ WEB


Potřebujete vědět, jaký je rozdíl mezi vedlejší větou předmětnou a podmětnou, jak se řeší rovnice o dvou neznámých, případně musíte zítra ráno odevzdat referát o básnických sbírkách Jana Nerudy? Nepropadejte panice, všechno se dá zařídit! Na pomoc nebohým studentům je tady samozřejmě internet. Není známo, proč se největší databáze pouček, taháků a referátů jmenuje Antiškola. Nic negativního na téhle stránce není. Ba naopak, dozvíte se tu možná víc věcí než ve škole.
www.antiskola.eu


Base jumping
VIDEO


Umíte lítat? Asi hloupá otázka, že? I když - existují lidé, kteří si čas od času zalítat chtějí. Je to nádherné, riskantní a nelegální. Mluvíme o sportu, který se jmenuje base jumping a spočívá ve skákání z budov, mostů či útesů. Ale ne z ledajakých útesů -aby si člověk mohl pořádně zalétat, musí být útes vysoký několik set metrů. Jedním z nich je Troll Wall v Norsku. Od vrcholu k úpatí je to víc než jeden kilometr.

Právě tady base jumping vznikl a za otce-zakladatele je pokládán filmový režisér Carl Boenish. Ten zde udělal světový rekord v base jumpingu v roce 1984 - a o dva dny později se nešťastnou náhodou při dalším seskoku zabil. Od roku 1986 je tento druh sportu nezákonný. Ale jak je vidět z videa, stále velmi populární.
www.vimeo.com/1778399


Malý krok pro člověka
ZÁSAH ABC


Lidé dobývají kosmos už nějaký ten pátek. Jen si to vezměte: loni jsme oslavili půlstoletí od vypuštění první umělé družice, před třemi lety pětačtyřicet let od prvního letu člověka a letos v červenci uplyne čtyřicet let od přistání první pilotované posádky na Měsíci. Dá se tedy čekat, že o letu amerického Apolla 11 ještě hodně uslyšíme, a tak může být užitečné udělat si malou přípravu.
A kde jinde než na Google, konkrétně na googlovských mapách? Třeba se vám to zdá divné, protože mapy zemského povrchu jsou v téhle souvislosti k ničemu. Ale Google má na svých serverech už i mapy Měsíce!
Apollo 11 přistálo 20. července 1969 v Moři klidu. Kapitán letu Neil Armstrong, který jako první pozemšťan udělal na Měsíci první krok, nazval místo přistání Základna klidu. Hned po něm na Měsíc vstoupil jeho kolega Buzz Aldrin. Spolu pak pořídili slavné fotografie, které obletěly svět. Kde přesně byly pořízeny a za jakých okolností, se můžete podívat přímo na googlovské mapě.

Program Apollo trval od roku 1961 do roku 1975. Celkem na Měsíci přistálo šest lunárních modulů a po jeho povrchu se procházelo dvanáct astronautů. Jediné Apollo 13 na Měsíci nepřistálo kvůli poruše.
Po programu Apollo zájem lidí o naše nejbližší kosmické těleso opadl. Předpoklady, že lidstvo bude už počátkem jednadvacátého století Měsíc kolonizovat, se nenaplnily. Měsíc je dnes ve stínu zájmu a není jasné, jestli se na něj lidé v nejbližších desetiletích vůbec vypraví.
www.google.com/moon/#lat=4&lon=10


Balonky, (zase) ty balonky
WWW GAMESA


Kdybyste chtěli spočítat všechny flashovky, ve kterých se střílí či jinak likvidují balonky nebo bubliny, asi byste se nedopočítali. A taky by takové počítání bylo dost nuda. Lepší je se do balonků rovnou pustit, třeba ve flashovce Bubble Struggle II: Rebubbled. V roli sympatického ďáblíka v dlouhém kabátě, žlutém tričku a oranžových botách musíte rozstřílet nebezpečný balonek, který se objeví v každé úrovni a který se - bohužel - po zásahu rozdělí na další dva balonky. Žádný z nich se vás nesmí dotknout, zato vy ho musíte trefit jakýmsi plamenometem. Ten se ovládá mezerníkem, ďáblíkem pohybujete jednoduše šipkami. Každá úroveň je graficky i prostorově trochu jiná (a vždy těžší), princip zůstává.
www.rebubbled.com


Jaké písmo je nejhezčí?
PROGRÁMEK


Máte rádi fonty? Ne, řeč není o frontách, které asi nemá rád nikdo, nýbrž o fontech. Font česky znamená druh písma. Zaměňuje se někdy s termínem řez písma, což jsou ony známé Ariel, Times Roman, Tahoma atd. Font je už konkrétní písmo nejen daného řezu, ale také určité velikosti. Nemá cenu se v tom rýpat, a tak se spokojme s tím, že tvorba písma neboli fontů je královská grafická disciplína. Sada fontů je na počítačích ve výbavě každého operačního systému i konkrétních programů. Jaké druhy písma máte nainstalovány na svém počítači (a jak přesně vypadají), se můžete přesvědčit na stránce Typetester.
www.typetester.org