Velikonoce trochu jinak

Velikonoce trochu jinak
Sdílej
 

Ráj dokumentů

UŽITEČNÝ WEB



Kdo by neznal YouTube? Jednoduchý nápad založený na tom, že vytvoříte skladiště videoklipů. Může si je nejen kdokoliv prohlížet, ale také kdokoliv publikovat. YouTube umožňuje u velké většiny klipů ještě něco: vložit jakékoliv video na svou webovou stránku, a to aniž by se porušila autorská práva. Říká se tomu embedding (česky vložení). Že to všechno víte? Tak si zkuste představit YouTube, na kterém nejsou videa, ale dokumenty. Například texty ve formátu Word nebo PDF. Přesně tuhle službu - takové YouTube pro dokumenty - nabízí server docstoc.com.


Když se tu zaregistrujete a vytvoříte si profilovou stránku, budete moci sdílet libovolné dokumenty. Jaký je rozdíl proti tomu, když si je postaru prostě pověsíte na web? Na Docstocu budete mít přesnou statistiku o tom, kolik lidí si dokument prohlédlo a kolik si ho případně stáhlo.
www.docstoc.com


 

Neslýchané


VIDEO
Má to zvuk kapely složené z několika nástrojů a bicích, ve skutečnosti je to produkce jediného muzikanta hrajícího výhradně "na pusu". Ano, řeč je o takzvaném beatboxu, což je celkem populární hudební styl, který se řadí blízko k hip hopu. Tradice hudby vyluzované pusou sahají údajně až do staré Indie a Číny, v moderním pojetí se však beatbox objevuje až v osmdesátých letech minulého století. Opravdu populární se však stal až v posledních letech. V roce 2005 se v německém Lipsku dokonce uskutečnilo světové mistrovství v beatboxu. Němec je i mladý beatboxer, který perlí na YouTube.com.



Rozjeďte to!

KURIOZITA

 


Daft Punk je jméno jedné z nejúspěšnějších skupin provozujících elektronickou hudbu. Založili ji dva Francouzi a jejich první úspěch byla v roce 1995 skladba Da Funk. Ale jejich zdaleka největší hit, který se prosadil i v britských a amerických klubech, byla písnička Harder, Better, Faster, Stronger. Vy si teď na simulátoru iDaft můžete namixovat vlastní verzi. Stačí jen šestnáct kláves... a být v té správné elektronáladě.
www.najle.com/idaft



Velikonoce trochu jinak

ZÁSAH ABC

 


Tentokrát nás opravdu nezajímá, co si na pomlázce vykoledujete. Mluvíme o velikonočních vajíčkách (anglicky Easter eggs), která do softwaru ukrývají programátoři. Co to je? Nejrůznější vtípky, nepopsané funkce, zakódované vzkazy nebo třeba i malé počítačové hry. Proč to dělají? Jen tak. Nebo protože jsou střelení.
Příklad: Určitě používáte Skype. Zapněte si ho a otevřte chatovací okno, jako byste chtěli někomu napsat vzkaz. Komukoliv, to je jedno. A pak zároveň stiskněte písmena C, A a T. CAT neboli kočka. Co se stane? Kromě toho, že se tato písmena napíšou (asi i víckrát) do chatovacího okna, se vedle vašeho jména vpravo dole objeví malá kreslená kočička. Proč? Jen tak. Je to prostě vtípek.
Někdy se programátoři spokojí s jednou větou nebo třeba jen vlastním podpisem, ale například v kancelářském balíku Microsoft Office z roku 1997 byl v tabulkovém procesoru Excel ukryt jednoduchý letecký simulátor, další hru bylo možné objevit ve stejné verzi programu Word. Producenti softwaru se k těmhle velikonočním vajíčkům staví různě. Oficiálně jejich tvorbu nepodporují, ale předpokládá se, že proti nim nic nemají. Je to totiž dobrá reklama.
Fórky tvůrců se neomezují jen na software, čas od času se objevují i v jiných produktech nebo uměleckých dílech. Diváci jich napříkad našli už několik na DVD s jednotlivými řadami seriálu Ztraceni. Proč se vlastně těmhle rafinovaným vetřelcům říká velikonoční vajíčka? Protože v mnoha západních zemích existuje zvyk, že dívky vajíčka ukrývají a koledníci je musí hledat.
www.eeggs.com



Tetris žije!

WWW GAMESY

 


Pamatujete si na tetris? Prý nejslavnější hru všech dob vymyslel Rus Alexej Pažitnov, a to už v polovině osmdesátých let. Rozmachu se však dočkala až s masovým nástupem osobních počítačů o deset let později. Tetris se etabloval i na všech herních konzolích, největší úspěch měl asi na Gameboy.
Tetris dostal údajně jméno spojením dvou slov: předpony tetra, která znamená čtyřnásobek (hrací bloky mají čtyři dílky), a slova tenis, což je prý Pažitnovův oblíbený sport. Hra má zajímavou historii, protože vznikla v Moskvě ještě v éře Sovětského svazu.
Sovětská vláda proto byla jedním z několika subjektů, které si nárokovaly příjmy z autorských práv.
Komerční verze tetrisu proto provázela celá řada sporů a sám Pažitnov nikdy na své hře pořádně nezbohatl. V roce 1991 se přestěhoval do Ameriky a založil Tetris Company, po roce 1995 pracoval ve firmě Microsoft deset let jako vývojář počítačových her. Tím se zabývá dodnes. Tetris se hned několikrát dostal do Guinnessovy knihy rekordů a existuje ve stovkách variant.
My vám nabízíme tři. Jednak tu úplně první a klasickou, jak ji vymyslel Pažitnov. Pak tetris třírozměrný a nakonec tetris HD, což je takový žertík spíš na bolení hlavy. Není známo, že by se v tetrisu HD někdo dostal do druhé úrovně nebo se jí jen přiblížil.
www.freetetris.org
sovietrussia.org/f/src/tetoris.swf
www.tetrical.com/cubical.php



Balancování

WWW GAMESY

 


Co je v životě nejdůležitější? Rovnováha. Platí to pro váš denní program, jídelníček i třeba jízdu na lyžích. Udržet rovnováhu je základ, takže není divu, že takovou věc je důležité natrénovat. Zkuste to v jedné klasické flashovce. Tvůrci tvrdí, že vám její hraní vrátí duševní rozvahu a klid. Až jejich hru budete hrát dvě hodiny, dáte jim za pravdu. Obojí nepochybně najdete, pokud tedy dřív vzteky nevyhodíte počítač z okna.
www.kongregate.com/games/ttursas/perfect-balance/