Tečka, čárka, tečka

Tečka, čárka, tečka
Sdílej
 

Oblékání modelek

VAŠE TIPY


Před časem jsme v naší rubrice zveřejnili tipy na holčičí blogy, a to od naší internetové korespondentky. Vyvolalo to pozitivní reakci a také přišly zásilky dalších tipů pro holky. Nebráníme se tomu, a tak zveřejňujeme tip od Kláry Houskové z Prahy. "Mým favoritem je stránka Stardoll. Brácha pohrdlivě říká, že je to takové internetové hraní s panenkami, ale nemá pravdu. Stránka Stardoll je hlavně o módě. Můžete zde vytvořit své vlastní modelky, ale také oblékat známé hvězdy. Myslím, že je to dobrá průprava k tomu, abych se jednou stala módní návrhářkou." No, nevylučujeme to, ale varujeme před přílišným optimismem. Stránku Stardoll však můžeme doporučit, aspoň pár minut bude určitě bavit i kluky.
http://www.stardoll.com


Najdu to za vás, lenoši!
KURIOZITA


Považují vás vaši kamarádi nebo příbuzní za experty na internet? Pak za vámi asi často mnozí chodí s dotazy jako: "Hele, a kde najdu nějakou stránku o mobilech," případně: "Neznáš nějakej dobrej web o veverkách?" Určitě se snažíte pomoci, ale stejně musíte zapnout Google a najít ji sami. Přitom vás napadá, jestli si ji ten člověk nemohl najít sám. Ale mohl, jen ho to možná nenapadlo nebo byl líný. Víte co? Dejte mu to najevo. Existuje jeden velmi vtipný způsob - stránka Vyhledám ti to v Google za tebe. Zde naťukáte dotaz, který jste dostali, a služba vám vygeneruje link, který dotyčnému člověku můžete poslat. Když na něj klikne, nejspíš pochopí, že příště už se na vás obracet nemusí.
http://lmgtfy.com


Jak roste muchomůrka?
VIDEO


Jsou ozdobou jehličnatých lesů, a byť jsou jedovaté, vůbec nepůsobí výhrůžně. Řeč je o muchomůrkách červených, latinsky Amanita muscaria. Houbaři je uctivě obcházejí, a jelikož rostou rychle, z pohledu na ně se můžeme radovat celkem často. Tohle video je zrychlený záznam toho, co se s jednou takovou muchomůrkou dělo po dobu tří dnů. K zachycení jejího "života" posloužila digitální kamera připojená k notebooku. Aspoň budete mít lepší představu o tom, co to znamená, když se řekne, že něco roste jako houby po dešti.
Klíčová slova na YouTube.com: mushroom, time, lapse


Kde jsem to jen viděl?
UŽITEČNÝ WEB


Vyfotografovali jste si na dovolené nějakou zajímavou budovu a rádi byste si na webu našli nějaké další fotky? Jednoduchá rada, najdete je pomocí Googlu. Ale ouha... co když nevíte, jak se budova jmenuje? Pak použijte nový vyhledávač, který funguje jako Google nebo Seznam, ale místo textu do něj zadáváte fotografie. Vyhledávač používá vyspělou technologii na rozpoznávání obrazu, takže najde ty stránky, kde je nejen dotyčná fotka, ale i jí fotky podobné. Vyhledávač funguje samozřejmě nejen na fotky domů, ale i lidí. To určitě stojí alespoň za vyzkoušení.
http://www.tineye.com


Tečka, čárka, tečka
ZÁSAH ABC


Co mají společného slova akát, rarášek, blýskavice nebo třeba uličník? Jsou to mnemotechnické pomůcky pro zapamatování takzvané morseovky neboli Morseovy abecedy. Ta se skládá pouze z teček a čárek. A-kát neboli tečka a čárka a tak dál. Abeceda se jmenuje podle svého vynálezce Američana Samuela Morsea, který ji v roce 1844 použil pro první telegrafické spojení mezi Washingtonem a Baltimorem. Telegraf tehdy ještě nebyl bezdrátový a města od sebe vzdálená padesát kilometrů musela být propojena elektrickými vodiči. Jaký byl obsah první Morseovy zprávy, už není známo, takže to asi nebylo nic moc důležitého!

Morseova abeceda se ještě nedávno (do roku 1996) používala v námořní dopravě a odtud také pochází její nejznámější signál, slavné SOS, neboli volání o pomoc. To se skládá ze tří teček (se-ke-ra), ze tří čárek (ó-náš-pán) a zase tří teček. Morseovku se v minulém století učily děti ve škole a její používání trénovaly ve skautských či pionýrských oddílech. Teď se však zdá, že Morseova abeceda půjde definitivně do historického důchodu. Jsou sice určité pokusy ji "zachránit" například pro použití v mobilních telefonech (kódování textových zpráv), nezdá se však, že by někdo měl chuť se ji učit. Nebo vy ji máte? Každopádně můžete použít internetový překladač. Ten také umí jakoukoliv zprávu i akusticky "odvysílat". Můžete zkusit třeba "odpípat" tenhle internetový tip! .... --- -.. -. . / ... - . ... - .. !
Klíčová slova na Google.com: morse code translator


Fotka "vykecá" souřadnice
PROGRÁMEK


Stále víc digitálních fotoaparátů nebo telefonů umí "označit" fotografie zeměpisnými souřadnicemi. Jak to dělají? Každá fotka obsahuje takzvaná EXIF data (Exchangeable Image File Format), ze kterých lze vyčíst například to, jakým přístrojem byl snímek pořízen. Nově mohou být součástí těchto dat i GPS souřadnice.
Ty umí přečíst prográmek Geosetter a v googlovských mapách okamžitě najít potřebnou lokalitu. Hodí se ale i těm, kteří fotoaparát s GPS modulem nevlastní. Zmíněný program totiž dokáže zeměpisné souřadnice do fotky také "nahrát". Postupujete přesně opačně: najdete na mapě místo, kde jste fotku udělali, a souřadnice se k snímku přiřadí automaticky.
http://www.geosetter.de/en


Troška hudby
WWW GAMESA


Upozornění předem: Tohle není žádná střílečka, takže se nemusíte bát, že by vám z ní ruplo v hlavě. Ba naopak, tahle flashovka nabízí relaxaci, a to jak vizuální, tak akustickou. Musíte sbírat žluté noty, vyhýbat se červeným a čas od času si díky fialové notě přijít na nějaký ten bonus. K tomu posloucháte příjemnou hudbu. Avšak... tak úplně neplatí slib ze začátku tohoto tipu. Pokud zmíněnou hudbu budete poslouchat dlouho, v hlavě vám stejně nakonec rupne.
Klíčová slova na Google.com: music, catch, doupe