Doba ledová 3 - Úsvit dinosaurů

Doba ledová 3 - Úsvit dinosaurů
Sdílej
 
Zemi svírá ledový krunýř, ale kdesi v tundře se hluboko pod ledem skrývá zapomenutý svět. V obrovské jeskyni se uchovaly tropické podmínky a stala se útočištěm druhohorních veleještěrů, dinosaurů.


Manny si dlouho myslel, že je posledním mamutem na Zemi. O rodinu ho připravili pravěcí lovci, a tak zatrpkl a toulal se ledovým světem sám. Ale svou přátelskou povahou si nakonec získal přátele, které znáte už z prvních dvou dílů, lenochoda Sida a šavlozubého tygra Diega.

Pak potkal ještě Ellie. Mamutí slečnu, která se považovala za vačici a starala se dva brášky vačičáky... Mannymu se zpočátku nedařilo přesvědčit ji, že je opravdu mamut, ale nakonec Ellie přece jen pochopila, že asi není vačice (což nic nezměnilo na jejím vztahu s brášky Crashem a Eddiem).

Sidova rodina


Happy end druhého dílu - Manny získal novou družku - postavil tvůrce prvních dvou dílů Doby ledové před nesnadný úkol: vymyslet pro ten třetí novou, originální zápletku, která umožní zvířecím hrdinům prožívat další nebezpečná dobrodružství, z filmu udělá napínavou a vtipnou podívanou, a ne jen zamilovanou "limonádu".

A kdo jiný by se měl o tuto zápletku postarat než svérázný Sid. Ellie a Manny totiž čekají rodinu a Sid, pro kterého je Manny něco jako starší brácha, se najednou cítí odstrčený. A tak, když najde v jeskyni tři obrovská vejce, rozhodne se, že si založí vlastní rodinu, a vejce adoptuje. Netuší, jakému nebezpečí se tím vystavuje. Z vajec se brzy vyklubou tři roztomilí ještěráci, Sida automaticky považují za matku, napodobují ho a brzy se chovají jako opravdoví lenochodi. Jen s krmením je problém, Sidova vegetariánská strava jim moc nevoní.

Přichází T-rex


Ačkoliv se tři ještěráci se Sidem dobře baví, jejich skutečná matka není z adoptivního otce nadšená a pro své potomky si přichází osobně. Je obrovská, strašlivá, s tlamou plnou ostrých zubů. Sid netuší, že vychovává malé tyranosaury. Tyranosauří máma unáší Sida z jeho světa sněhu a ledu do tropického pralesa, v němž vládnou dinosauři. Asi by s ním byl konec, nebýt jeho věrných přátel. Manny, Ellie, oba vačičáci a samozřejmě Diego, vyrážejí po Sidových stopách, aby ho zachránili. Sami se však ocitají ve smrtelném nebezpečí.

Nové postavy


Do každého dalšího dílu přidávají autoři nové zvířecí hrdiny, nejinak je tomu i ve třetím díle Doby ledové. S jedním z nich se setkává svérázný průvodce dobou ledovou, šavlozubá krysoveverka Scrat. Při honbě za věčně unikajícím žaludem se střetne s půvabnou veveří dámou Scratte. Když na něj veveřice zamává svými předlouhými řasami, podlehne a žalud jí téměř věnuje. Ale jen téměř. Vzápětí převáží jeho chamtivost a nastane tahanice končící pádem do propasti. Na jejím dně čeká krutý svět obrovských plazů.

Podzemní svět naštěstí není obydlený pouze dinosaury, už dlouho tu žije i Buck, štíhlá, mrštná a vychytralá lasice, která se kdysi do propasti zřítila také. Tady se střetla se strašlivým albínským baryonyxem Rudym, který ji v nerovném boji připravil o oko. Jednooká lasice vyzbrojená dinosauřím drápem se stává mstitelem, lovcem dinosaurů, hledajícím v podzemním světě toho svého bílého. A je to nakonec právě Buck, který pomůže Mannymu a jeho přátelům přežít v tomto nepřátelském prostředí a vyvede je z jeskyně.

Hlasy z druhohor


Když se zaposloucháte do zvuků druhohorního pralesa, sotva vás napadne, že byste je mohli znát. Hlavní zvukař, Randy Thom, však hledal inspiraci v dnešním světě a použil studiově upravené hlasy současných zvířat. Zvuky neviditelných obyvatel druhohorního pralesa jsou ve skutečnosti hlasy ptáků a žab natáčených z dálky.

Než se pustil do oživování obřích dinosaurů, nahrál si hlasové projevy slonů v Africe a v Thajsku a pak je ve studiu zesílil a upravil. Hrůzostrašný řev Rudyho je např. řev sloního samce. Zvuky vydávané býložravými dinosaury okopíroval od velbloudů a hlasy pterodaktylů nejsou nic jiného než upravené kvičení domácích prasat.

Zlatý věk obrů


Období pleistocénu (1,8 milionu až 10 000 let př. n. l.) bylo zlatým věkem lenochodů. Mnohé druhy dosahovaly obřích rozměrů, Megatherium, největší lenochod všech dob, bylo vysoké přes pět metrů.

Také chobotnatci včetně mamutů byli v tomto období zastoupeni početněji. Největší z nich, teplomilný mamut stepní, byl vysoký téměř jako obří lenochod, ale zástupci srstnatých mamutů, k nimž patří i filmový Manny, byli velcí jako dnešní sloni. Pokud by Sid patřil mezi megatheria nebo jiné obří lenochody, převyšoval by Mannyho o několik hlav.



Hlavní hrdinové v realitě


Baryonyx

120-65 milionů let
Nebo také "těžký dráp", dostal jméno podle obrovského, až 35 cm dlouhého drápu na palci předních končetin. Žil přibližně před 120 miliony let. Masožravec chodící po zadních končetinách byl 10 m dlouhý, 2,5 m vysoký a vážil kolem 2 tun.

Vačice

100 milionů let-současnost
Vačnatci jsou primitivní savci, kteří se na Zemi objevili už v období křídy, tedy ještě za vlády dinosaurů. Ale zatímco obří vládci planety vyhynuli, vačnatci se rychle vyvíjeli a obsazovali stále větší území. Vačice jsou jejich přímými potomky a dnes se s nimi setkáme na území Austrálie, Jižní a Střední Ameriky, jeden druh zasahuje až do Severní Ameriky.

Tyranosaurus


68-65 milionů let
Až 12 m dlouhý a 5 metrů vysoký "hrozný ještěr" patří k nejznámějším dinosaurům. Měl obrovskou těžkou hlavu a čelisti vyzbrojené řadou zubů s pilovitým okrajem, dlouhých až 20 cm, dýkovitě zahnutých a ostrých. Tyranosauři obývali části Severní Ameriky a východní oblasti Asie. Vyhynuli před 65 miliony lety.

Lenochod

60 milionů let - současnost
Lenochodi patří do prastaré skupiny tzv. chudozubých savců, kteří dosáhli největšího rozvoje v pleistocénu. V té době to byli mohutní pozemní tvorové, mnozí dorůstali až pětimetrové výšky. Do současnosti se dochovalo osm malých druhů lenochodů, kteří žijí stromovým způsobem života v pralesích Jižní Ameriky.

Lasice


19 milionů let - současnost
Nejstarší šelmy se na Zemi objevily před 65–55 miliony lety, z nich se postupným vývojem a přizpůsobením různým životním podmínkám vyvinuly před přibližně 26 miliony lety současné typy šelem včetně šelem lasicovitých. Buck se tedy nijak zvlášť neliší od současných lasiček, které můžete potkat i u nás.

Šavlozubý tygr (Smilodon)

13-2 miliony let
Patří k jedné ze dvou vývojových větví kočkovitých šelem, které se na Zemi objevily v pleistocénu. Ale zatímco první větev vedla až k současným kočkám, lvům a tygrům, větev "šavlozubých tygrů" vyhynula přibližně před 10 000 lety. Vědci se domnívají, že k tomu přispěly i jejich nadměrné špičáky, které se snadno zlomily nebo bránily šelmě v přijímání potravy.

Srstnatý mamut


1,7 milionů let - 10 tisíc let
S výškou kolem 3 metrů a váhou 4-6 tun patřil k menším druhům mamutů. Obýval tundru Severní Ameriky, Evropy a Asie a žil do relativně nedávné doby - vyhynul před 10 tisíci lety. Někteří vědci se domnívají, že v některých oblastech přežíval ještě před 8 tisíci lety. Z mnoha druhů pleistocénních chobotnatců se do současnosti zachovaly pouhé dva druhy slonů.

Šavlozubá veverka


2002 - současnost
Scrat je jediný vymyšlený hrdina, nevznikl podle žádného skutečného živočicha. Vlastně jde o krysoveverku, jeho jméno vzniklo sloučením anglického squirrel (veverka) a rat (krysa).



Doba ledová 3

název v originále Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
animovaný/akční komedie, natočeno ve formátu 3D
režie Carlos Saldanha
USA, 2009
premiéra v ČR 2. července 2009
web, trailery

(www.iceagemovie.com)