Bašta

Bašta
Sdílej
 

Sametovka
"Sametová revoluce? To byla ta... francouzská? Nebo ta v Rusku?" Pokud nechcete koktat jako školáci, které nám občas v televizi ukazují ve zprávách, pak si zapište za uši, že sametová revoluce byla ta v Česku, a to přesně před dvaceti lety.

Vaši rodiče ji nejspíš prožili, vy jste se však narodili až po ní - a tak ji máte podle logiky biflování ve stejném "balíčku" s dobytím Bastily, pádem Říše římské či vyhynutím dinosaurů.
Aby to bylo jinak, připravil Ústav pro studium totalitních režimů speciální web, který se věnuje právě událostem roku 1989.
Najdete zde základní informace, ale taky unikátní videozáběry či zvukové nahrávky z demonstrací. Podle mluvčího ústavu se vědcům podařilo získat unikátní dokumenty. Mezi zveřejněnými materiály nechybí záznamy sledovacích kamer ani ukázky rádiové komunikace mezi policisty z pražské Národní třídy 17. května 1989, kde protesty vyvrcholily a sametová revoluce začala.
Klíčová slova na Google.com: stránky věnované událostem roku 1989



Sugar, baby!
UŽITEČNÝ WEB


Cukr je špatný na zuby, a navíc se po něm tloustne. To ví každý. Taky se jen málokdo láduje místo svačiny kostkami cukru. Dokážete si představit, že byste na posezení snědli takových deset kostek cukru? Asi ne. Ale počkejte... co takovou jednu třetinkovou plechovku coly? Tu vypijete klidně ke svačině nebo po večeři. Jedna taková plechovka obsahuje necelých deset kostek cukru. A co další potraviny? Třeba takový čokoládový koktejl od McDonald's, tyčinka Snickers nebo třeba průměrně velké jablko. Zkontrolujte si, kolik kostek cukru obsahují potraviny, přímo na webu.
Klíčová slova na Google.com: sugar stacks


Dárečky
KURIOZITA

Pro někoho je kupování dárků radost, pro jiného stres. Ale ať patříte do kterékoliv z těchto dvou skupin, určitě budete souhlasit s tím, že je to především umění. Koupit věc, která bude originální a kterou uděláte radost?


To neumí každý! No a nejhorší jsou samozřejmě dárky pro rodiče. Zapomeňte na tradiční kytičky z květinářství, levné voňavky pro maminku či bačkory pro tatínka. Hledáte inspiraci?

Zkuste stránku nazvanou Možná byste tohle neměli kupovat. Je to kolekce nejdražších a nejzbytečnějších věcí na světě. Příklad? Vznášející se magnetická postel. Cena: třicet milionů korun. Taťka s mamkou budou mít radost.
Klíčová slova na Google.com: maybe you buy that


Bašta
VAŠE TIPY


Před časem jsme vám nabídli web s fotografiemi jídel, která můžete dostat při cestování v letadle. Možná právě tohle inspirovalo Jirku Blahotu, který nám poslal tip na stránku, kde jsou rovněž fotky jídel. Ale pozor, tentokrát se to týká skoro každého z vás! Nejoblíbenější místnost ve škole? To je jasné: tělocvična nebo jídelna.


Zatímco v tělocvičně si můžete tak nanejvýš vyvrtnout kotník nebo způsobit otřes mozku, z jídelny si někteří odnesou trauma na celý život. Jsou známy případy, kdy se čtyřicetiletí dospělí budí s výkřikem: "Né! Škubánky né!"

Ale nemusí to tak být vždy. Možná právě vy máte to štěstí, že na jídla z vaší jídelny budete celý život vzpomínat se slinami v puse. Podívejte se, co fasují školáci v jídelnách třeba v Americe, Koreji nebo Německu.
Klíčová slova na Google.com: interesting and funny school lunch

Našli jste zajímavou www stránku? Své tipy nám zasílejte na itipy@iabc.cz



Něco se vám zdálo!
ZAJÍMAVOST


Naše oči a mozek s námi někdy hrají podivné hry! Dobrý příklad je takzvaná optická iluze. Tedy jev, kdy nějaký předmět nebo děj vidíte jinak, než je ve skutečnosti.
V iluzích se také soutěží, a dokonce na mezinárodní úrovni. A která iluze se letos stala "mistrem světa"? Je to svisle padající rotující míček, jehož pohyb vypadá z periferního vidění jako zakřivený. Na druhém místě skončila holubička, jejíž bílý povrch se pozorovatelům zdá lehce zabarvený poté, co ji pár sekund pozorovali na sytém barevném pozadí. Třetí byla tentokrát "iluze pohlaví" - vedle sebe jsou dva tytéž "bezpohlavní" obličeje, z nichž jeden je pouze více a druhý méně kontrastní.
Ten kontrastnější přitom většině pozorovatelů připadá jako ženský, zatímco ten méně kontrastní jako mužský. Vyzkoušejte si to!
Klíčová slova na Google.com: illusion contest


Z nebe padají kostky...
WWW GAMESA


Je to tak trochu Tetris, ale není to Tetris. Ano, z nebe padají kvádry a bloky známých tvarů, ale když dopadnou na pevnou podložku, něco jim chybí.
Co je to? Stabilita. Vítejte ve hře nazvané 99 cihel, ve které musíte z 99 objektů postavit co nejvyšší budovu. Stabilita je potvora a vám se po barevných kostičkách z Tetrisu, které drží jako přibité, bude stýskat - to až se vaše pracně a možná i několik set metrů vysoká věž začne pomalu hroutit k zemi. Ale je to zábavné a chytlavé. Zapomenete na čas... stejně jako když jste kdysi hrávali Tetris.
Klíčová slova na Google.com: 99 bricks