Autobus = bus z aut

Autobus = bus z aut
Sdílej
 

Flash brož

USB VYCHYTÁVKA


Dámy by měly věnovat pozornost této broži. Na první pohled je sice hezká, ale neslouží pouze pro parádu. Uvnitř se ukrývá praktický výsuvný flash disk s kapacitou 2 GB. Dívky a dámy ocení, že flash disk není potřeba nosit různě po kapsách, ale lze se jím hezky ozdobit. Však také módní návrháři večerních rób na kapsy moc nemyslí.

VRATISLAV HARABIŠ




Nejmenší kočka. Možná...

V době uzávěrky tohoto čísla sice ještě porota Guinnessovy knihy rekordů nevynesla konečný verdikt, ale všechno nasvědčovalo tomu, že se tento kočičí kříženec Bitsy stane nejmenší kočkou na světě. Jeho majitelka z americké Floridy tvrdí, že už jde pouze o formalitu, protože komisi poslala video a lékařem ověřené osvědčení, že Bitsy váží 680 gramů a na výšku měří pouze 16 a půl centimetru. To vše ve věku jednoho roku.

OST




Myš, nebo robot?

Transformers je dnes mimo jiné již j legendární animovaný seriál o boji mezi mírumilovnými Autoboty a zlými Deceptikony. Všichni to jsou vlastně roboti, kteří se dokážou přeměnit do podoby různých aut a strojů. V jednu chvíli v klidu hrajeme nějakou zajímavou počítačovou hru a ovládáme ji pomocí kvalitní laserové myši a za chvíli se musíme utkat ze zákeřným Trypticonem.

Tento robot-dinosaurus se totiž ukrývá v myši. Příště bychom si měli dát pozor, protože kdo ví, v co se může transformovat třeba taková klávesnice.

VRATISLAV HARABIŠ




Lego hub

Stavebnici Lego není třeba představovat. Milovníci barevných dílků si teď mohou koupit i Lego kostku do USB. Každá nabízí hned čtyři rozšiřující porty, takže už nemusíme lézt po čtyřech pod stolem, abychom zapojili tiskárnu. Kdo si pořídí více těchto kostek, může si z nich něco postavit. Hub lze zatím koupit pouze v Koreji, brzy se snad objeví i v našich obchodech.

VRATISLAV HARABIŠ




Autobus = bus z aut
UMĚNÍ


Nový význam slovu autobus dává tato skulptura vystavená u dálnice spojující švédský Stockholm s letištěm v Arlandě. Reklamní agentura postavila zvláštní objekt z padesáti autovraků, aby připomněla, že doprava autobusem je mnohem ekologičtější než jízda autem. Rychlostní komunikace E4 totiž slouží především zákazníkům aerolinek směřujícím k letišti. A ti jedou velmi často v autě sami.

OST




Nejvzdálenější objekt
HVĚZDÁRNA


Astronomům se podařilo pozorovat doposud nejvzdálenější objekt ve vesmíru. Zanikající obří hvězda, která se zhroutila v černou díru, se projevila zábleskem záření gama, jež zaregistrovala družice SWIFT. Následně astronomové zamířili do místa záblesku dalekohledy. Záblesky gama záření jsou nejsvítivější exploze ve vesmíru, a proto je můžeme pozorovat i na obrovské vzdálenosti.
V době exploze byl vesmír starý pouhých 630 milionů let (současné stáří je určeno na 13,7 miliardy let). K explozi hvězdy tak došlo ve vzdálenosti více než 13 miliard světelných let.

FRANTIŠEK MARTINEK




Letecká akrobacie v detailu

Vojenští piloti si zaslouží náš obdiv. V dnešní době samonaváděcích raket t a střel sice není už tak složité trefit cíl, ale zručnost je potřeba stále. Ukazují ji především na leteckých přehlídkách a akrobatických setkáních. Jedno z největších a tradičních proběhlo předposlední květnovou sobotu nad newyorským Long Islandem. Tisícové davy obdivovaly nad pláží Jones nejen početné letky, ale i tyto dva proudové stroje Thunderbird amerického letectva, jejichž piloti se dokázali přiblížit na několik centimetrů. Tleskáme!

OST




VŠEHOCHUŤ

Nejdražší Ferrari

Za devět milionů eur (240 a půl milionu korun) bylo v polovině letošního května vydraženo legendární Ferrari Testa Rossa z roku 1957.

Čelisti 2009

Na dva surfaře pohybující se kolem floridské pláže New Smyrna zaútočil žralok. Nezpůsobil jim žádné vážnější zranění, škarohlídové tvrdí, že je jen tak "ochutnal".

Sjezd potetovaných

Zřejmě největší světová akce potetovaných a tatérů proběhla v druhé polovině května v New Yorku. Nejrůznější barevné kreace obsadily manhattanský Roseland Ballroom.

OST




Oprava ve vesmíru
TECHNIKA


Koncem května 2009 provedli američtí astronauti na palubě raketoplánu opravu Hubbleova kosmického dalekohledu (HST). Kolem Země krouží téměř 20 let a za tu dobu pořídil obrovské množství senzačních snímků. Současná opravářská mise byla již pátá. Podařilo se vyměnit některé kamery dalekohledu - nové snímky budou opět o něco kvalitnější. Nahrazeny byly i stabilizační gyroskopy, bez kterých by dalekohled vůbec nemohl pracovat. Pokud se nestane nic mimořádného, měl by být HST funkční minimálně do roku 2014. Poté by se měl do vesmíru dostat jeho větší „bratříček“ - dalekohled s objektivem o průměru 6,5 m (HST má průměr 2,4 m).

FRANTIŠEK MARTINEK