Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
PRÁZDNINOVÁ SOUTĚŽ Ahoj kluci a holky,

vítěz soutěžního zadání v č. 9, jehož jméno již určitě znáte z informací Rádia na polštář nebo z vodních internetových stránek (www.koniklec.cz/informacnikampan), je Petra Zelenková z Prahy a vyhrála "vodní" badatelskou soupravu.

Odpovědi z minulého zadání

1. Voda v přírodě. a) Hlavním zdrojem vláhy v atmosféře Země, z níž vznikají srážky i odtok, je výpar z povrchu světového oceánu, který převyšuje výpar ze souše. Hlavním důvodem je vyšší podíl slunečního záření dopadajícího na povrch vody ve srovnání s povrchem souše a také možnost doplňování tepla spotřebovaného výparem ze zásob kumulovaných ve vodní mase. 2. Voda a rostliny. Bříza stará asi 20 let vypaří svými listy během jediného dne 100 l vody. Vodouch stříbřitýVodouch stříbřitý3. Voda a živočichové. Jediný skutečně vodní pavouk (žijící pod vodou) je vodouch stříbřitý (Argyroneta aquatica, viz obrázek). Sameček je větší než samička a dorůstá do velikosti až 1,5 cm. Pod vodou tráví celý život a také v ní i přezimuje. Vytváří si zásobu vzdušného kyslíku, který si nosí na hustých chloupcích zadečku jako bublinky do dutého zvonce z husté pavučiny. Najdeme ho v mělkých, bohatě zarostlých tůních nebo slepých ramenech.

4. Voda a člověk. Z lidského těla se odpaří za jeden den zhruba 1000 ml vody. Půl litru povrchem kůže a zhruba půl litru z plic. 5. Voda v domácnosti. Úsporná sprcha je sprchovací hlavice s malým průtokem vody. Mnohé úsporné sprchy umožňují měnit množství protékající vody. 6. Znečištění vody. Kladné účinky přehrad z hlediska ochrany přírody a ochrany životního prostředí člověka jsou: možnost nadlepšování odtoku za sucha, zachycení malých povodní, retence vody, rekreační využití, zdroj vody - vodárenské nádrže, zvlhčení klimatu, obvykle zlepšování čistoty odtékající vody apod. Záporné jsou: narušení vývoje řeky, zaplavení historicky i přírodovědně cenných lokalit, znemožnění migrace ryb a ostatních živočichů, riziko protržení, klamné zdání ochrany před velkými povodněmi, zamezení přirozenému pohybu sedimentů po toku, násilné vysídlování obyvatel apod.


V dnešním čísle, jak jsme vám minule slíbili, nepřinášíme obvyklých šest úkolů a otázek, ale zadání prázdninové soutěže, která bude hodnocena zcela zvlášť (a odměněna také). Účastnit se jí může úplně každý, tedy i ten, kdo se během roku do naší vodní kampaně nezapojuje, ale baví ho kreslit, psát povídky či fotografovat.

Prázdninová soutěž

Literární, výtvarná a fotografická

Hmyz a pavoukovciPrázdninová "vodní" literární, výtvarná a fotografická soutěž je určena pro děti a mládež do 17 let. Autoři těch nejlepších získají hodnotné ceny (fotoaparát, sadu výtvarných potřeb atd.). Nejlepší kresbu a fotografii představíme na stránkách ábíčka, vítězná literární práce bude přečtena v pořadu Rádio na polštář. Vaše literární, výtvarná a fotografická díla by samozřejmě měla nějakým zajímavým či neobvyklým způsobem zachycovat vodu a dění okolo ní. A protože jde o soutěž prázdninovou, měla by se vztahovat k létu a k prázdninovým zážitkům. Abychom vaši práci zařadili do soutěže, musí splňovat tyto podmínky: Kategorie literární dílo: dvě strany textu psané na stroji nebo velmi čitelným písmem (nejvýše 120 řádků) Kategorie výtvarné dílo: 1 - 3 obrázky formátu A3, libovolná technika Kategorie fotografie: 1 - 3 fotografie formátu 13 x 18 nebo 18 x 24 cm, černobílé i barevné Své práce (každý se může zúčastnit všech tří kategorií) nám zašlete na adresu ABC nejpozději do 31. srpna 2000. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Voda". Vítězové budou vyhlášeni v pořadu Českého rozhlasu 2 - Rádio na polštář dne 4. října. Na internetových stránkách vodní informační kampaně www.koniklec.cz/informacnikampan budou výsledky uvedeny již od poloviny září.

Ilustrační foto Václav Holič, fotografie vodouchů převzaty z knihy Hmyz a pavoukovci z edice Průvodce přírodou, IKAR.