Čertovo dílo

Čertovo dílo
Sdílej
 
Romantický kraj skalních soutěsek, jeskyň a prastarých hradů si zamiloval nejen Karel Hynek Mácha, ale i několik dalších známých osobností. Mezi nimi také talentovaný sochař Václav Levý, který prý v Kokořínsku zažil tajemný zážitek.

Co je pokladem: Na turistickém rozcestníku Čertovy hlavy se podívejte na horní ze čtyř cedulí. Po slovech: "z doby před r." následuje letopočet. Ten je naším pokladem.

Jak se tam dostat: Jděte z Liběchova po modré turistické trase k Želízům a obci Tupadly. Značka vás zavede ke skalním útvarům Čertovy hlavy, kde blízko nich najdete zmíněný rozcestník. Alternativně se sem také můžete dostat po silnici z Liběchova a poté odbočit na lesní cestu.

Zajímavosti v okolí: Naše putování začneme u takzvaných Čertových hlav. Tyto útvary jsou zajímavým propojením přírody a umění, a byly do své podoby vytvořeny na počátku 19. století sochařem Václavem Levým. Někdo tvrdí, že umělec do pískovcových skal vytesal čerty, podle jiných jde o vodníky nebo čarodějnice. Skutečnost je však možná podivnější! Levý zde prý zvěčnil svůj tajemný zážitek, kdy měl zahlédnout letící těleso, z něhož údajně vystupovali jacísi "obři". Ať už si excentrický umělec vše vymyslel nebo ne, šklebící se pískovcové obličeje nejsou jediným jeho výtvorem. Zdejší modrá trasa vás zavede ke zdobené jeskyni Klácelka, u níž můžeme obdivovat kamenné Blanické rytíře, Jana Žižku nebo postavy zvířat.

I na dalších místech v okolí najdete Levého pískovcové reliéfy lidských hlav, sochy nebo další jím zdobené jeskyně. Nesmíme zapomenout ani na zámek v Liběchově, kde Levý než se stal slavným sochařem pracoval jako kuchař a v němž si dnes můžete prohlédnout zajímavou expozici o Asii. Ta je součástí Náprstkova muzea. Okolní Kokořínsko je však také plné romantických skal, soutěsek a skalních hradů, které si nenechte ujít. Pokud tu budete, určitě se zastavte na nádherném hradě Kokoříně s dobovými sbírkami zbraní a vyhlídkou z hradní věže.

Klíčová slova:
kokořínsko, levý