Stala hrozně trapná věc a všechny jsem zklamala...

Dobrý den, včera se mi stala hrozně trapná věc a mám pocit, že jsem se nejen ztrapnila, ale zklamala nejen ostatní, ale hlavně sebe samu. Včera jsem měla koncert (hraju na klavír už šestým rokem a každý rok mám koncert, kde hraji před lidmi) a já to zkazila, ale naprosto. Byla jsem tak nervózní, že jsem hned ze začátku vynechala jeden tón a pak už se mi rozklepaly ruce a začala jsem vidět rozmazaně. No, asi si dokážete představit tu katastrofu (ale moji učitelka mě alespoň pochválila, že jsem to dohrála do konce a zahrála jsem i druhou skladbu, ale spíše to byla jen taková slabá útěcha). Každopádně jsem dohrála a sedla si na své místo. No, co Vám budu povídat, brečela jsem a navíc jsem musela tam být až do konce koncertu. Nechci se vymlouvat, ale už ráno mi bylo špatně a dneska jsem ani nešla do školy, protože mám teplotu a jsem nemocná a mám pocit, že kdybych byla zdravá, tak by se mi to povedlo (ale jak se říká, pozdě honit bycha). A pak tu jsou ještě věci, se kterými jsem se nikomu nesvěřila (protože ani nemám komu, byli tam moji rodiče a ty jsem hrozně zklamala a nemám žádné kamarády, se kterými bych si mohla povídat, natožpak se jim svěřit). Hrála tam i moje spolužačka, která pochází (na rozdíl ode mě) z hudební rodiny a je hrozně nadaná. Jí se to samo sebou povedlo a já jí to docela dost závidím, navíc si myslím, že to dneska rozkecá svým kamarádkám a já pak přijdu, a ony se mi budou smát, nebo budou mít hloupé narážky. A pak ještě jedna věc. Je mi 13 a mám docela těžké období. Nemám kamarády, jsem hodně malá (kvůli nějaké genetické vadě mám opožděný růst a tak trochu vývoj - 'moje dny' jsou pořád v nedohlednu a ještě pár let to tak nejspíš zůstane), mám křivé zuby, jsem šprt (no a to je moje prokletí i dar zároveň) a jedinou mojí zálibou je čtení. Spolužáci si mě moc nevšímají, jenom když potřebují pomoc s úkoly a učením, tak na to jsem jim dobrá. Mohl byste mi prosím poradit, jak se vyrovnat s tím fiaskem, které se stalo před plným sálem lidí, jak si najít kamarády a jak se celkově vyrovnává sama se sebou? Pokud ano, budu vám hrozně vděčná. Hana B.

Odpověď

Ahoj Hano B.,

děkuji ti moc za upřímný dopis, ve kterém umíš krásně a otevřeně popsat, jak se cítíš a co tě trápí. Málokdo by to uměl takto zformulovat a pojmenovat. Myslím si, že jsi na sebe příliš přísná a náročná.

Je úžasné, že se svým hraním na klavír koncertuješ (někdo hraje třeba deset let, ale nikdy by žádný koncert nezvládl), a to, že jsi před ním byla nervózní, je naprosto normální a v pořádku. Na tvé chybě se opravdu mohl podepsat tvůj zdravotní stav, anebo nervozita, ale to je teď přeci jedno. Ty jsi celou situaci ustála, a navíc jsi koncert dohrála do konce, takže si místo výčitek raději zatleskej. To by možná nezvládl kdejaký profesionál.

Být šprt? To nevadí!

Píšeš, že jsi šprt a že ráda čteš. Opět věci, na které bys měla být právem hrdá. Pravděpodobně budeš hodně studovat a někam to v životě dotáhneš. Neboj se, nespěchej, nebude ti třináct let pořád a jen co se dostaneš do světa dospělých a vyzrálých lidí, bude pro ně daleko důležitější, co umíš a jaká jsi, než jak vypadáš (navíc křivé zuby se dají v jakémkoli věku srovnat rovnátky).

Napiš si na papír vše, co je na tobě krásného – umíš poradit spolužákům, díky knihám máš velký přehled, ve škole máš dobré výsledky, hraješ na klavír a tak dále. Každé ráno se na papír podívej, svoje kvality si uvědom a buď na ně náležitě pyšná. Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Stydím se jet se staršími kamarádkami na party na chatu. Mám nebo ne?

Stydím se jet se staršími kamarádkami na party na chatu. Mám nebo ne?

Jak mluvit s holkami?

Jak mluvit s holkami?

Sdílej
 
 

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel

Proč se mi chce čůrat, vždycky když jsem nervózní?

Ahoj Mourrisone, chci ti napsat něco, co mě fakt otravuje. Často mívám skoro před vším trému a pak pořád chodím čůrat. Je to normální? Anonymka (14 let)

Existuje závislost na člověku, třeba na kamarádkách?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych si něco ujasnit, proto tě prosím o radu. Vůbec nejsem schopná být sama, pořád si s někým píšu, nebo telefonuju nebo jsem venku (myslím jako s kamarádkama). Myslíš, že na nich můžu být závislá? Natálie (12 let)

Chci trénovat, ale nechci závodit, co s tím?

Ahoj Mourrisone, už od první třídy mám takový zvláštní problém. Baví mě dělat různý sporty, ale vždycky si neporozumím s trenérem. Já totiž chodím rád na tréninky, ale potom nechci chodit na zápasy. Strašně mě stresujou a prostě se mi tam nelíbí. Můžu to nějak změnit? Lukáš

Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Proč mám potřebu se pořád hádat?

Ahoj Mourrisone, já mám pocit, že je se mnou něco špatně. Mám opravdu hodně kamarádů, za to jsem ráda, ale štve mě, že se s nima často hádám. Já totiž nedokážu být zticha, když říkaj nějaký nesmysly nebo něco, s čím nesouhlasím. Co si o tom myslíš? Díky ti za odpověď, tvoje věrná čtenářka Petra. (Píšu ti prvně)

Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15?

Ahoj Mourrisone, vím, že můžu na brigádu, až budu mít skončenou základní školu. Ale protože jsem šel o rok později, tak už mi teď o prázdninách bylo patnáct, i když jdu do devítky. Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15? dík, Vilda

Bojím se o svoje rodiče, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, nevím proč, ale začala jsem mít hrozný strach o rodiče. Máme spolu skvělý vztah a já nechci, aby se jim něco stalo a taky chci, aby nikdy neumřeli. Co mám dělat, abych se o ně tak nebála? Františka

Co je to psychická šikana a týrání?

Ahoj Mourrieone, chtěla bych se zeptat, co si mám představit pod tím, když někdo někoho psychicky týrá. Fyzicky vím – to ho asi bije. Viola