Dobývání hradu

Dobývání hradu
Sdílej
 
Mezi úzkými pohraničními průsmyky Krušných hor nebylo za dávných dob bezpečno. Lapkové, skrývající se mezi stromy, usilovaly o majetek lidí, žoldáci ze šlechtických vojsk zase o obsazení cizího území. Pořádek zde udržovala posádka hradu Hasištejn.

Co je pokladem: Na informační tabuli k předsunuté bateriové věži je popis jednotlivých částí. Napište číslo, pod kterým je zobrazen původní vstup do věže.

Jak se tam dostat: Najděte obec Místo, ležící mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří. Poblíž této vesnice stojí hrad Hasištejn, u nějž (severně od něj) se v lese nachází předsunutá bateriová věž. Pokladem je tabule u této věže.

Zajímavosti v okolí: Na úzkém skalnatém ostrohu se tyčí hradní zřícenina gotického hradu Hasištejna, který kdysi bránil jeden z horských hraničních průsmyků. Dnešní zchátralé zdi již nic neprozrazují o jeho někdejší důležitosti pro obranu obchodní stezky i Českého království. Tyto dávné časy si na Hasištejně však můžete připomenout 31. července 2010, kdy se zde odehraje akce Okno do středověku. Její součástí budou hrané příběhy z této doby, výcvik koní a ukázka starých řemesel, hry pro děti, i dobová hudba. K hradu, který se původně německy nazýval Hassenstein (česky Skála nenávisti), se váže legenda o jeho hradním pánovi, který prý nechal zazdít svou dceru, a poté se sám zabil.

Ale pojďme k veselejším příběhům. Okolní zalesněné Krušné hory lákají k výletům. A když už zde budete, nezapomeňte se zastavit v hezkém městě na úpatí hor u řeky Ohře: Klášterci nad Ohří. Toto město se může pochlubit nejenom zajímavým zámkem a okolním parkem, ale také malebným centrem města. Součástí zámku je muzeum porcelánu, který kdysi proslavil zdejší oblast.

Klíčová slova:
poklad, honba, hasištejn