Ptačí rybník

Ptačí rybník
Sdílej
 
Jako v pohádce si budete připadat v okolí Litomyšle. Mezi zdejší velmi zajímavá místa patří rybník Velký Košíř, který si dozajista zaslouží přezdívku "ptačí". Uvidíte nad ním totiž tolik ptáků jako málokde!

Co je pokladem: Na ceduli naučné stezky s pořadovým číslem 3 je několik ptáků. Napište první slovo z názvu ptáka, který je zobrazen druhý odspodu.

Jak se tam dostat: Jděte z Litomyšle po červené turistické značce směrem na Morašice a Nové Hrady. Až přijdete k rybníku Velký Košíř, odbočte z červené značky na naučnou stezku Velký Košíř. Cedule číslo 3 naučné stezky Velký Košíř je pokladem.

Zajímavosti v okolí: Velký Košíř je jedním z nejhezčích míst v okolí Litomyšle. Při procházce naučnou stezkou kolem rybníka si možná budete chvíli připadat jako v dávných dobách. Zdaleka ne kvůli zastaralému okolí rybníka, ale kvůli jeho kouzelné scenérii s mnoha ptáky slétajícími se na hladinu. A že je se na co dívat! Velký Košíř je významnou ornitologickou lokalitou, kde hnízdí kolem 72 druhů ptáků. Při procházce naučnou stezkou se dozvíte mnohé zajímavosti. Věděli jste například, že mnohé zdejší druhy ptáků jsou u nás vzácné? Jde například o chřástaly malé, bukače velké a několik dalších druhů. Večer pak můžete nad rybníkem zahlédnout i netopýry.

Ale přesuňme se o kousek dál. Za návštěvu rozhodně stojí rodné město jednoho z nejslavnějších českých hudebních skladatelů 19. století Bedřicha Smetany: Litomyšl. Město překvapuje stejně malebnou a starobylou atmosférou jako skladby zdejšího rodáka. Najdete zde například nádherný renesanční zámek, který je od roku 1999 zařazen do seznamu UNESCO, nebo malebné zahrady kolem Piaristického kláštera. Pokud zde již budete, můžete se po červené turistické značce vydat k dalšímu "pohádkovému" zámku Novým hradům či do města známého jako významný železniční uzel: České Třebové.

Klíčová slova:
rybnik, pokladem, ptaci, honba, za