Za nejvzácnější ještěrkou

Za nejvzácnější ještěrkou
Sdílej
 
Malý kousek jihoevropské přírody se ukrývá na severní Moravě u městečka Štramberk. Tady je jediné místo v Česku, kde žije teplomilná ještěrka zední.

Vhodné útočiště nalezla tato vzácná zvířátka v bývalém lomu Kamenárka, v těsné blízkosti historického městečka Štramberka. Abyste je mohli vidět, potřebujete trochu štěstí a příhodné počasí. Na skalních stěnách lomu žije těchto plazů několik stovek, takže vaše šance je spatřit nejsou úplně malé. Já osobně jsem jich několik zahlédl až na samém konci lomu, kousek od jezírek, ve kterých žijí žáby a čolkové.

Jak se sem sluncemilovné ještěřičky dostaly, je dodnes záhadou. Možná zde díky vhodnému mikroklimatu přežily z dob, kdy bylo u nás podstatně tepleji než dnes. Nelze ani vyloučit, že je tu kdysi někdo vysadil, muselo by to však být už opravdu dávno. Každopádně, nejbližší místa, kde dnes žijí, jsou na Slovensku a v Maďarsku, kde se pak vyskytují poměrně hojně.

Lom Betonárka - mimochodem soukromý majetek pana Petra Pavlíka - se stal oázou vzácných teplomilných rostlin i drobných živočichů. Na své si tu přijdou také horolezci, kteří mohou zlézat trasy na strmých stěnách. Jen nesmějí plašit zdejší zvířata. Lom je v létě přístupný od devíti ráno do pěti odpoledne každý den, kromě pondělí. Vstupné je dobrovolné.

Štramberské uši

Malebné městečko Štramberk však nabízí celou řadu dalších atrakcí. Slavná je zdejší věž Trúba, pozůstatek středověkého hradu nad městem. Po celém městečku můžete zakoupit místní specialitu - štramberské uši. Jsou to jakési perníkové placičky zkroucené do tvaru, který připomíná ucho. Chutnají výtečně, každopádně v redakci ABC jsem s nimi měl opravdový úspěch.

DALŠÍ TIPY VE ŠTRAMBERKU

Věž Trúba

Je dominantou města a je odsud skvělá vyhlídka. V létě je otevřená denně od 9.00 do 19.00 hod. Vstupné 25 Kč, děti 15 Kč. Více na www.stramberskatruba.cz

Muzeum Zdeňka Buriana

Od května do října je otevřeno kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hod. s polední přestávkou. Vstupné: 20 Kč, děti polovic. Více na www.zdenekburian.cz

Kde se ubytovat

Přímo na náměstí je Penzion Stará škola. Pokoje se sociálním zařízením, restaurace a možnost půjčení kol. Cena 300 Kč za osobu. Více na www.relaxvpodhuri.cz/cz/penzion-stara-skola

Kde se najíst

Dobře vaří přímo na náměstí v hotelu Šipka nebo i v Městském pivovaru.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
ještěrka, štramberk
 

Články odjinud