Yautja: Neviditelná smrt

Yautja: Neviditelná smrt
Sdílej
 
Jakmile se někde objeví tři tečky laserového zaměřovače, končí veškerá legrace.

Ve zvířecí říši jsou za predátory označováni dravci pohybující se na vrcholu potravního řetězce. U Predátorů - mimozemšťanů (jejich vlastním jazykem Yautja) tohle označení platí dvojnásob. Neloví totiž kvůli přežití nebo potravě, ale pro slávu a společenské postavení.

Svalnatá, po kusadla ozbrojená monstra dávají už od pohledu tušit, že nepatří mezi mírumilovné mimozemské rasy, jako je třeba E.T. Jsou to stroje na zabíjení a smyslem jejich života je lov. Putují vesmírem z planety na planetu ve svých korábech. Loví nejenom zvěř, ale hlavně vyspělé obyvatele navštěvovaných planet. Ti jsou obvykle mnohem náročnější kořistí, protože se dokáží lépe bránit. Trofej z takto náročného lovu je proto mezi Predátory vysoce ceněná. A jak taková predátorská trofej vypadá? Vycpaná hlava jelena by jej sotva uspokojila, kdežto lebka Vetřelce, nebo člověka - to už je panečku jiná!

Jakmile se někde objeví tři tečky laserového zaměřovače, končí veškerá legrace.

Ve zvířecí říši jsou za predátory označováni dravci, pohybující se na vrcholu potravního řetězce. U Predátorů - mimozemšťanů (jejich vlastním jazykem Yautja) tohle označení platí dvojnásob. Neloví totiž kvůli přežití nebo potravě, ale pro slávu a společenské postavení. Svalnatá, po kusadla ozbrojená monstra dávají už od pohledu tušit, že nepatří mezi mírumilovné mimozemské rasy, jako je třeba E.T. Jsou to stroje na zabíjení a smyslem jejich života je lov. Putují vesmírem z planety na planetu ve svých korábech. Loví nejenom zvěř, ale hlavně vyspělé obyvatele navštěvovaných planet. Ti jsou obvykle mnohem náročnější kořistí, protože se dokáží lépe bránit. Trofej z takto náročného lovu je proto mezi Predátory vysoce ceněná. A jak taková predátorská trofej vypadá? Vycpaná hlava jelena by jej sotva uspokojila, kdežto lebka Vetřelce, nebo člověka - to už je panečku jiná!

Démon džungle

První film Predátor z roku 1987 se odehrává ve fiktivní džungli Val Verde, kde mají členové speciální jednotky, v čele s Arnoldem Schwarzenegerem, za úkol zachránit zajatce z povstaleckého tábora. Problém ale nastane v okamžiku, kdy neviditelný Predátor začne jednoho po druhém likvidovat. Místní obyvatelé tvrdí, že je to duch džungle, kdo zabíjí všechny okolo, včetně nepřátel. Arnie a jeho jednotka ale na duchy nevěří a tak se rozhodnou záhadě přijít na kloub. Po brutálních jatkách zůstane Arnie z celého týmu nakonec úplně sám a i když Predátora nezabije, podaří se mu jej smrtelně zranit nastraženou pastí. Umírající Predátor musí podle kodexu lovce spáchat sebevraždu - podobnost s japonskými samuraji je víc než jasná. Predátorům ale při sebevraždě nejde jenom o čest, jak by se mohlo zdát. Jsou technicky velice vyspělou civilizací a nestojí o to, aby se jejich zbraně dostaly do rukou nepřátel. Sebedestrukce prostřednictvím malého jaderného výbuchu zahladí stopy po jakékoliv technologii dokonale. Film rozpoutal první vlnu predátorské mánie v podobě komiksů, knih a videoher.

Aliens vs. Predator •  Archiv Abc

Mstitel velkoměsta

Predátor 2 na sebe nenechal dlouho čekat. V kinech se objevil v roce 1990. Základní zápletkou je vyšetřování vražd záhadnějších než Bermudský trojúhelník a Bílá paní dohromady. Někdo, nebo něco, vraždí gangstery jako na běžícím páse a to se detektivu Miku Harriganovi (Danny Glover, známý z filmu Smrtonosná zbraň) nelíbí ani trochu. Zjistí, že se Predátor ukrývá na jatkách. Zvláštní agenti FBI se snaží Predátora chytit a získat tak jeho technologie. V souboji s agenty je Predátor zraněn a utíká. Harrigan jej vystopuje do jeho doupěte. V místnosti s trofejemi, kde si můžeme poprvé všimnout lebky Vetřelce, se Harriganovi podaří Predátora zabít v souboji. Z mlhy okolo se začnou vynořovat další, až doposud neviditelností maskovaní Predátoři. Protože Harrigan vyhrál čestně, dostane od vůdce Predátorů jako trofej historickou pistoli s datem 1715. Vůdce ještě svým hlasovým modulem popřeje Harriganovi šťastný lov. Jak se v zápětí ukáže, doupě není ničím jiným, než Predátorskou vesmírnou lodí, která se má k odletu.

Ve filmu Predátor 2 tedy zjistíme, že Predátoři k nám na Zemi létají docela často a někteří z nich tu dokonce i delší dobu žijí. Trochu uklidňující jsou další zjištění - Yautja neútočí na bezbranné a má smysl pro fair play.

Smrtící zrůda z vesmíru •  Bontonfilm

AvP

Lebka Vetřelce byla původně použitá ve druhém filmu pouze pro zdůraznění síly a mezigalaktických loveckých výprav Predátorů. Později dala vetřelčí lebka vzniknout dvěma crossoverovým filmům: Vetřelec vs. Predátor (2004) a Vetřelci vs. Predátor 2 (2007), anglicky Aliens vs. Predator (AvP). O přesném počtu komiksů, her a knih by se dalo spekulovat. Tohle setkání třetích druhů přineslo řadu zvláštností. Jednou z nich je např. kříženec Vetřelce (Aliena) a Predátora. Jakmile Facehugger (růžová chobotnička z filmu Vetřelci) naklade zárodek do Predátora, dojde při vývoji zárodku k přijímání predátorské DNA. Kříženci se říká Predalien. Je mohutnější a mnohem silnější než Predátor, ale nemotornější než Vetřelec. I přesto dokáže lozit po stěnách. Jeho krev je víc podobná té predátorské, takže neleptá jako vetřelčí kyselinová krev. Predalien dokáže, na rozdíl od Vetřelce, naklást několik vajíček do jednoho hostitele, čímž plně nahradí vetřelčí královnu.

Do třetice všeho…

Po dlouhých dvaceti letech se vrací do kin čistokrevný predátorský film. Představte si devět nejkrutějších zabijáků naší planety, každý z jiného koutu světa. Postavy ztvárnily herecké hvězdy jako "Morfeus" Laurince Fishburne z filmu Matrix, Adrien Brody z King Konga, nebo Danny Trejo známý jako drsňák z reklamy na sekačky. Co má společného devět zabijáků, kromě toho, že se probudili v neznámém lese, netuší jak se sem dostali a dokáží se ohánět zbraněmi jako nikdo jiný? Přesně tak. Stali se lovnou zvěří v rajonu Predátorů a budou bojovat o své holé životy až do posledního dechu. Jestli vás zajímá, jakou mají šanci na přežití, jděte do kina. Film Predátoři k nám dorazí na začátku července.

Zajímavosti ze zákulisí prvního filmu:

- V původních návrzích kostýmu z roku 1987 vypadal Predátor jako velký pes s dlouhým krkem a jedním okem.
- Režisér James Cameron (Vetřelci, Terminátor, Avatar) navrhl výtvarníkovi Stanu Winstonovi, aby přikreslil do nových návrhů obličeje Predátora kusadla.
- Prvního Predátora měl hrát Jean-Claude van Damme, který by zabíjel protivníky ninja stylem. Režisérovi ale připadal ve srovnání s Arniem příliš malý a málo hrůzostrašný. Roli tedy získal 220 cm vysoký obr Kevin Peter Hall (hrál v obou dílech Predátora).

Yautja - základní údaje:

Průměrná výška 2,5 metrů
Průměrná váha 125 kilogramů
Průměrný věk 100 - 300 let
Dokáže se vymrštit téměř do 8 metrové výšky
Dokáže seskočit bez zranění až z 25 metrové výšky

Klíčová slova:
predator, aliens
 

Články odjinud