Krutá Namib: Domov pouštních slonů

Krutá Namib: Domov pouštních slonů
Sdílej
 
Poušť Namib v jižní Africe nemá nikde jinde na světě obdoby. Nejenže je považovaná za nejstarší poušť na světě – pouštní podmínky tu panují nejméně 80 milionů let, ale panují tu i nejextrémnější podmínky.

Život pouště ovlivňuje moře

Poušť Namib leží v jihozápadní Africe a vytváří přes 1600 km dlouhý pás na pobřeží Atlantského oceánu. Písečné duny se tu tak zvedají prakticky hned od hladiny moře. A právě moře ovlivňuje život této pouště. Povrchovou vodu v ní nenajdete, přesto zdejší rostliny a drobní živočichové tak úplně suchem nestrádají.

Od chladného moře vane nad rozpálenou pevninu vlhký vzduch, z něhož vznikají husté mlhy. Za nočního ochlazení se vlhkost sráží a jemná rosa pokryje všechno – rostliny i živočichy, kteří se v tu dobu nacházejí na povrchu písku. Právě díky tomu mohou na zdánlivě vyprahlé poušti žít drobní živočichové a růst tomuto prostředí přizpůsobené rostliny.

Pouštní sloni hledají vodu

Poušť protínají od východu k západu říční koryta, která jsou sice po většinu roku vyschlá (tzv. vádí) a vodou se naplní pouze ve vzácných případech, kdy zaprší. Voda se však ukrývá pod povrchem říčního dna a právě sloni jsou schopni ji najít a odkrýt. Díky této spodní vodě tu také může růst řídká vegetace.

Přesto je život v této poušti mimořádně drsný a smrt je tu jeho neoddělitelnou součástí. Jak se můžete přesvědčit ve videu.

Více se dozvíte v ABC 20

Více o přírodě najdete tady

Danakilská proláklina: Výlet mimozemskou krajinou

Danakilská proláklina: Výlet mimozemskou krajinou

Kamenné varhany: Podívejte se na skalní skvosty Česka

Kamenné varhany: Podívejte se na skalní skvosty Česka

Klíčová slova:
sloni, poušť, zvíře, Namib
 

Články odjinud