Mořský živočich inspiruje svět technologií

Sdílej
 
Drobný mořský živočich Ophiopteris papillosa, příbuzný mořské hvězdice, v sobě může skrývat klíč k lepším kamerám a jiným optickým zařízením. Jeho paprsky jsou totiž pokryty krystaly, které fungují jako dokonalé čočky, lepší než jaké kdy byly vyrobeny v laboratoři.

Ophiopteris papillosa je drobný mořský živočich jehož tělo je poseto tisíci krystaly z uhličitanu vápenatého, připomínající křídu. Ty jsou v podstatě optickými čočkami, které poskytují tomuto tvoru periferní vidění do všech stran prostoru, což mu umožňuje včas zpozorovat predátora a rychle se ukrýt.

Foto
Tato jeho unikátní vlastnost byla objevena před několika lety a od té doby se snaží vědci v tomto potenciálu uplatnění pro svět technologií. Není ji zkoumá americký vědecký tým pod vedením dr. Aizenbergové. Snaží se přenést tuto schopnost zachytit celých 360 stupňů prostoru do optických zařízení, jako jsou například kamery. Ty by pak neměly jen jednu čočku, ale tisíce miniaturních čoček, které by směřovali do různých směrů.

Tento živočich může také inspirovat telekomunikace, kde se používají čočky k zaměření a přesměrování světla, které nese digitální jedničky a nuly. Vědci věří, že právě Ophiopteris papillosa je dokáže naučit, jak toto udělat mnohem efektivněji, což by pak zvýšilo objem dat, které je možné po optických vláknech poslat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud