Pod vodou - Jak se fotí medvěd

Pod vodou - Jak se fotí medvěd
Sdílej
 
Wilhelm si užívá vodní radovánky, hraje si a přes sklo vyzývá návštěvníky, aby se k němu připojili. Nebyl však vždycky tak šťastný.

O osudu ledního medvěda Wilhelma nám vyprávěla Valerie Abbottová, autorka fotografií a dobrovolná pracovnice zoo v Severní Karolíně v USA, kde dnes Wilhelm žije.

Odkud Wilhelm pochází? Je z volné přírody?


Není, lední medvědi Wilhelm a Masha byli s dalšími pěti medvědy zachráněni z mexického kočovného cirkusu v Portoriku spojeným úsilím několika organizací a zoologických zahrad.

Proč bylo potřeba je zachránit?


V cirkuse strašlivě trpěli - byli zavření v malých klecích bez přístupu k vodě, ve které by si mohli zaplavat, někdy dokonce neměli vodu ani k pití. Jejich jídelníček sestával hlavně ze salátu a různé zeleniny. Dva ze zachráněných medvědů se dostali k nám do zoo v Severní Karolíně, další šli do marylandské zoo v Baltimoru a oregonské zoo v Portlandu.

Pobyt v cirkuse je musel dost poznamenat...


Byli strašlivě podvyživení a měli stereotypní chování zvířat dlouho zavřených v malé kleci - monotónně se kývali dopředu a dozadu, točili se do kolečka. Dalo nám hodně práce vykrmit je na jejich normální váhu a naučit je medvědímu chování. Byli jsme nadšení, když se konečně odvážili do vody. Wilhelm si po čase začal hrát s návštěvníky: připlaval ke sklu, předváděl se a vybízel je ke hře.

Ale tady máte jen jednoho medvěda, co se stalo s Mashou?


Masha se dlouho nemohla zbavit traumatu z cirkusu, loni onemocněla a přestala žrát. Veterináři ji prohlédli a zjistili, že je nemocná nejméně čtyři roky. Rozhodli, že pro ni bude nejlepší, když se nebude na tomto světě dál trápit.

Série vašich fotografií Wilhelma oblétla celý svět. Je snadné vyfotit medvěda pod vodou?


Je nutné být ve správný čas na správném místě. Čím častěji zvíře vidím, čím lépe je znám, tím větší mám šanci, že ho zastihnu v té situaci, v jaké ho chci fotografovat. Nejlepší je to brzy ráno nebo pozdě večer, to jsou zvířata nejaktivnější. Vyžaduje to i obrovskou trpělivost. Lední medvěd zrovna nemiluje pózování pod vodou. Nafotila jsem s ním nekonečné množství záběrů, než jsem vybrala několik přijatelných.

Máte nějaké lákadlo nebo trik, aby se přiblížil?


Abych se ke zvířeti mohla přiblížit a ono mě poznalo, trik opravdu používám. Zvířata, jako jsou medvědi, se orientují především čichem. Voním se stále stejným parfémem a medvěd mě ucítí ještě dřív, než mě spatří. Ale hlavně mě podle té vůně rozezná od ostatních lidí. Naprosto ignoruje křik a hluk, který vyluzují ve snaze upoutat jeho pozornost. Ale na známý pach reaguje okamžitě.

Kterou fotografii Wilhelma máte nejraději?


Tu, na níž mi Wilhelm mává zadními tlapami. Nazývám ji Konec.



Kdo je Valerie

Valerie Abbottová (50) není profesionální fotografka, pracuje v oddělení předtiskové přípravy v místních novinách a od roku 1996 je dobrovolnicí v zoologické zahradě Severní Karolína. Zvířata miluje od dětství a medvědi patří mezi její nejoblíbenější.



Medvěd lední

odborné jméno: Ursus maritimus
výskyt: arktické oblasti Severní Ameriky i Eurasie
ohrožení: v současné době ho nejvíc ohrožuje rychlý úbytek ledu, na jehož okrajích žije a loví
zajímavost: největší šelma světa, může měřit přes tři metry a vážit téměř tunu; výborný plavec, zvládne desítky kilometrů v ledové vodě; nepotápí se příliš hluboko, je schopen ponořit se asi do dvou metrů

 

Články odjinud