Létající motorka BMW: Od stavebnice k realitě

Létající motorka BMW: Od stavebnice k realitě
Sdílej
 
Máte doma Lego a stavíte si z něj superauťáky, vesmírné lodě nebo motorky budoucnosti? Něco podobného udělali i konstruktéři z BMW – jenže ve skutečnosti!

 

Jednou z letošních novinek v sérii Lego Technic je motorka BMW R 1200 GS Adventure. Možná jste ji někde viděli naživo. Už dlouho se jedná o nejpopulárnější model z dílen bavorského konstruktéra. Zejména díky tomu, že může jezdit stejně dobře na silnici i v terénu a ještě nabízí řadu úložných prostor! Logicky tak jde o oblíbenou volbu cestovatelůdobrodruhů.

Dva v jednom

U stavebnic aut, motorek a letadel Lego Technic je zvykem, že z kostek v sadě máte možnost sestavit nejen mašinu vyobrazenou na krabici, ale ještě jeden stroj. Například ve stavebnici, kterou Lego připravovalo společně s průmyslovou divizí automobilky Volvo, jste si kromě konstrukce kolového nakladače L350F mohli sestavit také menší bagřík Volvo L30F. Ani nová sada není výjimkou. Mimo modelu motocyklu R 1200 GS však neobsahuje jinou motorku ani třeba jízdní kolo. Autoři z Lega se tentokrát spojili s designéry z BMW a společně si z kostiček vymysleli koncept létající motorky jménem Technic Hover Ride.

Stavebnice motocyklu ze série Lego Technic. Vpravo jej vidíte ve společnosti skutečného stroje •  BMW Motorrad

Je jako opravdová

Nápad, jak zpestřit technickou stavebnici, nakonec přerostl v opravdový koncept. Mladí studenti, kteří se učí konstrukci a přitom se zaučují v dílnách BMW, si létající motorku zamilovali natolik, že se ji rozhodli postavit i ve skutečnosti a v životní velikosti. Motorka sice nelétá, ale naznačuje, jak si v BMW představují, že by mohlo takové vznášedlo v budoucnu vypadat. Přestože s klasickou motorkou toho co do jízdních vlastností už moc společného mít nebude, rozhodli se tvůrci zachovat charakteristické křivky modelové řady GS.

Budoucnost s boxerem

Z konceptu lze vyčíst, že létající mašinu Technic Hover Ride bude pohánět motor typu boxer. Poznáte jej podle protiběžných pístů, které vyčnívají z boků motorky. Boxer je charakteristickým znakem motorek značky BMW. Výhodou jeho šířky je stabilní těžiště motorky, nevýhodou mohou být naopak velké rozměry. U automobilů proslavilo motory typu boxer japonské Subaru, které je montuje do svých aut už déle než 50 let. Co říkáte na létající motorku z rukou studentů? My říkáme, že je to důkaz, že škola nemusí být nuda. Když si vyberete to, co vás baví, můžete třeba stavět takovéto úžasné mašiny!

Autory konceptu jsou studenti, kteří mají rádi Lego •  BMW Motorrad


Drsné ruské vznášedlo

Zatímco designéři z BMW přemýšleli, jak bude létající motorka vypadat, ruští konstruktéři z dílny Hoversurf si se vzhledem hlavu nelámali. Před pár týdny představili sice nevzhledné, zato létající vznášedlo. Získali tak titul prvního plně funkčního stroje tohoto typu. Dosud o něm bohužel neprozradili moc podrobností. Víme jen to, že ho pohání elektromotor, létá rychlostí až 60 km/h a ve vzduchu vydrží na jedno nabití 15 minut. Od země ho pomáhá odlepit čtveřice rotorů. Podle prvních zkušebních letů se dostane minimálně dva metry vysoko. Hoversurf ho chce nabízet jako vzdušné taxi a zážitkové vozítko pro fanoušky extrémních sportů.

 

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Vize budoucnosti BMW: Motorka, ze které nespadnete

Zapomenuté vynálezy:  vojenské ekranoplány i létající kombajn!

Zapomenuté vynálezy: vojenské ekranoplány i létající kombajn!

SolarStratos: Bez paliva až na kraj vesmíru

SolarStratos: Bez paliva až na kraj vesmíru

 

Články odjinud