Vesmírná fotografie: Nova jako urychlovač částic

Vesmírná fotografie: Nova jako urychlovač částic
Sdílej
 
Astronomové pozorovali v přímém přenosu výbuch blízké novy. Zjistili přitom, že rázová vlna termonukleární exploze funguje jako velmi efektivní urychlovač částic.

Určitě jste už někdy slyšeli o CERNu, kde vědci například zkoumají částice hmoty, tajemnou antihmotu nebo takzvaný Velký třesk. CERN je obří urychlovač částic ve Švýcarsku, kde vědci v obří trubici pod zemí dodávají kinetickou energii nabitým částicím. Existují ale i přírodní urychlovače, které mají trochu jiný kalibr. Na Zemi je ale nenajdeme a navíc se spouští jen párkrát za století. Zato jsou velmi efektivní.

Nejdřív krádež, pak výbuch novy

Systém RS Ophiuchi v souhvězdí Hadonoše se nachází ve vzdálenosti 5000 světelných let. Tvoří jej dva objekty. Prvním je bílý trpaslík – velmi hustý pozůstatek po hvězdě typu Slunce. Druhým je rudý obr, což je nafouknutá hvězda, která předchází fázi bílého trpaslíka.

Umělecká představa systému RS Ophiuchi krátce po výbuchu novy •  DESY/H.E.S.S., Science Communication Lab

Malý, ale hmotný bílý trpaslík krade materiál sousední hvězdě. Jednou za čas nahromaděný materiál překročí kritické množství a vybouchne. Zážehem termonukleární reakce dojde k prudkému zjasnění, kterému říkáme nova. RS Ophiuchi obvykle pozorujeme jen dalekohledem, ale při zjasnění je viditelný i pouhým okem.

K této události dochází v průměru jednou za 15 let, ale hodinky byste si podle této novy řídit nemohli. Poslední výbuch nastal v roce 2021, předtím o 15 let dříve, ještě předtím o 21 let, pak o 18 let, 9 let atd.

Výbuch novy V906 Carinae z roku 2018:

Nova silná jako supernova

Astronomové nedávno použili gama dalekohledy HESS v Namibii a pozorovali v přímém přenosu celý průběh výbuchu novy. Na vlastní oči tak mohli sledovat, jak nova vytváří velmi účinný urychlovač částic. Při explozi novy proletí okolním prostorem rázové vlny ve tvaru přesýpacích hodin, jak vidíte na obrázku. Rázové vlny s sebou strhávají částice hmoty a urychlují je na vysoké energie.

Vědci zjistili, že exploze novy RS Ophiuchi urychluje částice až na samotný teoretický limit, který by měl být daný ideálními podmínkami. U jiných nov jsou dosažené energie stonásobně nižší. RS Ophiuchi se tak vyrovná mnohem silnějším supernovám, jejichž výbuch hvězdu zničí. Proč je ale právě nova RS Ophiuchi tak úspěšným urychlovačem částic, ale zatím nevíme.

Vesmírná fotografie: Orion u Měsíce. Na jeho palubě může být vaše jméno

Vesmírná fotografie: Orion u Měsíce. Na jeho palubě může být vaše jméno

Vesmírná fotografie: Záhadný záblesk z blízké galaxie

Vesmírná fotografie: Záhadný záblesk z blízké galaxie

Vesmírná fotografie: „Hvězdné šílenství“ na novém snímku z Hubblea

Vesmírná fotografie: „Hvězdné šílenství“ na novém snímku z Hubblea

 

Články odjinud