Pro voko: bunkr jede!

Pro voko: bunkr jede!
Sdílej
 
V polovině května letošního roku podnikl Vojenský historický ústav ojedinělou operaci záchrany předválečného betonového bunkru.

Zachovalý bunkr lehkého opevnění vzor 36 stál v lokalitě povrchového dolu Šverma v severních Čechách, kde mu kvůli těžbě hrozila demolice. Vojenští historikové ale rozhodli jinak - bunkr vykopali, buldozerem ho odsunuli k silnici, kde jej naložili na podvalník, a po stodvacetikilometrové jízdě napříč republikou ho přemístili do Vojenského technického muzea v Lešanech. Zde byl bunkr jeřábem opět usazen do země hned za vstupní branou venkovní expozice muzea.

Lehké opevnění vzor 36 je předchůdcem známých "řopíků" (lidový název, který vznikl ze zkratky stavitele opevnění Ředitelství opevňovacích prací - ŘOP), které nesou vzorové označení 37, mají lépe umístěné kulometné střílny a odolnější betonový štít. Bunkrů modernějšího vzoru se po republice zachovaly stovky exemplářů, o to je však čerstvý přírůstek lešanského muzea vzácnější, protože zachovalých opevnění vzoru 36 existuje už jen pár desítek.

Tvrdá srážka s antihmotou

Tvrdá srážka s antihmotou

Poslední let: slavný začátek i konec raketoplánů

Poslední let: slavný začátek i konec raketoplánů

Klíčová slova:
bunkr
 

Články odjinud