SeaOrbiter: Nejmodernější podmořský průzkumník

SeaOrbiter: Nejmodernější podmořský průzkumník
Sdílej
 
Vypadá jako hvězdná loď Enterprise, ale namísto galaxií bude křižovat světové oceány. Projekt SeaOrbiter má být dokonalým nástrojem pro odhalování záhad v hlubinách.  

 

 

Povrch naší země už dávno není tak tajemný, jako byl pro naše předky. Zato mořské hlubiny zůstávají neprozkoumané. Nevíme nic ani o obyvatelích těchto vod – odhaduje se, že zde žijí miliony nám neznámých druhů. Jejich tajemství by měla pomoci odhalit loď SeaOrbiter. Tento tisícitunový kolos o výšce bezmála 60 metrů bude sloužit jako mobilní výzkumná stanice.

Mrakodrap na moři

SeaOrbiter bude základnou pro podmořské mise i místem, kde mohou vědci své nálezy a poznatky hned analyzovat. Uvnitř dvanáctipatrové lodi naleznete dvě laboratoře i perfektní zázemí pro potápěče. Stálou posádku bude tvořit až 22 lidí, kteří se tu budou střídat jako astronauti na vesmírné stanici. Co v hlubinách objeví? To se dozvíme již brzy. SeaOrbiter plánuje prozkoumat nejprve Středozemní moře a pak vyplout do Atlantiku. Na první expedici by se měl vydat již v roce 2016.

 

SeaOrbiter, průzkumník hlubin, odkrývač tajemství

SeaOrbiter, průzkumník hlubin, odkrývač tajemství

 

1 Loď SeaOrbiter je vysoká 58 metrů. Celých 31 metrů se však ukrývá pod hladinou

2 Elektřinu pro provoz vyrábí hned několik ekologických zdrojů najednou. V horních patrech to jsou solární panely a větrná turbína, pod vodou se akumuluje energie z mořských vln

3 Součástí plavidel bývá tzv. balastní nádrž, která je naplněná vodou – snižuje tak těžiště lodi a zvyšuje stabilitu. Na SeaOrbiteru se zároveň využívá jako tréninkové centrum pro potápěče

4 Komory pro start podmořských misí potápěčů, ponorky a dronu, který je schopný ponoru až do hloubky 6 000 metrů

5 Vyhlídková kabina ve výšce 18,5 metrů nad hladinou. Slouží hlavně k pozorování mořské fauny

6 Pracovní zóna s kapitánským můstkem, dvěma laboratořemi, ošetřovnou, strojovnou a skladem

7 Na SeaOrbiteru se spí a odpočívá pod vodou. Těsně pod hladinou nalezneme ložnice pro posádku a hosty. Nejníže jsou pak pokoje s vyšším tlakem, určené pro pohodlnou dekompresi (když potápěči stoupají z velké hloubky, musí zde strávit nějaký čas, aby se jim srovnal tlak v těle)

 

 

 

 

Busem ke hvězdám? Japonci to prostě umí

Busem ke hvězdám? Japonci to prostě umí

Skutečné superzlodušské doupě na prodej!

Skutečné superzlodušské doupě na prodej!

Dračí sen: Jak létá hybridní vzducholoď?

Dračí sen: Jak létá hybridní vzducholoď?

 

Články odjinud