Měsíc láká k přistání: Podaří se to letos?

Měsíc láká k přistání: Podaří se to letos?
Sdílej
 
Už je to nějaký ten pátek, co lidé naposledy přistáli na Měsíci. Teď se však blýská na lepší časy a naše přistávací moduly měsíční prach opět rozvíří.

 

Přistát by na Měsíci by chtěl kdekdo (nebo tam vyjet výtahem!). Nedá se to ale naplánovat jako jako letní dovolenou u moře. Let k Měsíci vyžaduje roky příprav, promýšlení a hlavně obrovské množství peněz. Projektů, které by rády dosáhly našeho nejbližšího vesmírného kamaráda je hodně, některé jsou téměř nereálné (nebo tu základnu fakt postavíme?) a jiné zase vypadají velice nadějně. Stále se ovšem spíše hodně mluví, než aby se konalo.

Google ti přispěje

Lidé přistáli poprvé na Měsíci roku 1969 •  NASA

Americký gigant Google se rozhodl přistání na Měsíci urychlit. Vyhlásil soutěž Lunar Xprize - tomu, kdo uspěje v přistání na Měsíci, vyplatí velice pěknou sumu. Základní pravidla jsou jednoduchá - musíte na Měsíci přistát, lunární vozítko musí ujet alespoň 500 metrů a odeslat na Zem HD video a pár obrázků. Komu se toto povede, jako prvnímu, dostane v přepočtu zhruba 450 milonů korun. O jednom projektu jsme již psali – německá automobilka Audi spolupracuje na speciálním měsíčním roveru. Soutěž trvá do konce tohoto roku, tak brzy uvidíme, kdo bude vítězem.

Měsíční Expres

Modul Moon Express se blíží k Měsíci •  Moon Express

Možná i to vedlo k tomu, že firma s velice romantickým názvem - Moon Express plánuje dosáhnout Měsíce ne jednou, ale hned třikrát! Očividně to nejsou jenom sny, protože už sehnali to, co bývá obvykle největší problém - finance. V přepočtu zhruba jedna miliarda korun by měla pokrýt jejich smělé plány.

Kousek se svezu

V nejnovějším kole soutěže Lunar X-Prize navrhují zařízení, které dovede jezdit po měsíčním povrchu. •  YouTube

K výpravě na Měsíc plánují v Moon Express využít i služeb jiné firmy a to Rocket Lab. Ta pracuje na raketách Electron, které mají vynášet družice na oběžnou dráhu. První část cesty by se tedy měsíční modul vezl, poté by se však odpojil a pokračoval sám. Problém je, že poslední zkouška rakety Electron nedopadla dobře, takže se celý projekt může zpozdit. Stále však existuje nemalá šance, že start prvního modulu proběhne ještě letos!

Třikrát tam, jednou zpět

Modul Moon Express •  Moon Express

Pokud by jeden z konstruktérských týmů na Měsíc přistál se svým roverem, tak může hovořit spíše o zkoušce než o novém začátku. Jde hlavně o úspěšné přistání a krátkou projížďku po Měsíci. Komunikace se Zemí by probíhala opticky, pomocí laseru. V roce 2019 by pak měl přistát druhý modul u jižního pólu, kde bude pátrat po vodě a minerálech, případně horninách, které by se daly těžit. Třetí mise by měla zajistit vytěžení menšího množství materiálu a ve speciální kapsli ho odeslat zpět na Zemi. Zajímavostí je, že v USA už mysleli i na to, že ve vesmíru sice můžeme těžit a využívat nejrůznější zdroje, ale nesmíme tím ohrozit případné formy života.

Měsíční výprodej

"Kabelka" na vzorky měsíční horniny •  NASA

Zatím nejúspěšnější v počtu přistání na Měsíci tak stále zůstává NASA. Mimochodem, nedávno dala tato společnost do aukce předměty, které byly na Měsíci nebo jsou propojeny s misemi Apollo. Třeba taštička, ve které přivezl Neil Armstrong vzorky hornin, se prodala za zhruba 40 milionů korun. Skafandr za necelý milion a letový plán s vepsanými poznámkami astronautů vyšel na přibližně 6,1 milonů korun.

Přečtěte si také:

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

TRAPPIST-1: Kapesní planetární soustava

TRAPPIST-1: Kapesní planetární soustava

Němci chtějí přistát na Měsíci s Audi

Němci chtějí přistát na Měsíci s Audi

Rozhovor s youtuberkou Stylewithme: Vietnamský původ beru jako výhodu

Rozhovor s youtuberkou Stylewithme: Vietnamský původ beru jako výhodu

 

Články odjinud