Jet Capsule 001: UFO ve vlnách

Jet Capsule 001: UFO ve vlnách
Sdílej
 
Nejoriginálnější člun současnosti je zvenku nepřehlédnutelný a zevnitř luxusní. Na plný výkon navíc uhání rychlostí přes 100 km/h!

 

Italská společnost Jet Capsule se specializuje na stavbu lodí, které spíše než plavidla připomínají mimozemské létající talíře. Už předloni jsme psali o jachtě, která dokonce nesla pojmenování UFO. Nyní Jet Capsule připravila nový závodní člun 001. A opět vypadá jinak než všechny ostatní čluny na světě. Ostatně sám její autor Pierpaolo Lazzarini přiznává, že ho při navrhování člunu inspirovaly vesmírné lodě.

Výhled z Jet Capsule za každého počasí

Jet Capsule 001 je překvapivě prostorná. Kromě kapitána uveze až dvanáct pasažérů, kteří si posedí se v kožených sedačkách a k dispozici budou mít i malou koupelnu a bar s občerstvením. Kapsle je celá prosklená, takže nabídne fantastický výhled do všech stran. Okna jsou navíc fotochromatická. To znamená, že se automaticky ztmavují podle intenzity venkovního světla. Zatímco při úsvitu nebo západu slunce budou téměř průhledná, při polední výhni zčernají a paprsky vás nebudou uvnitř oslňovat. Příjemnou teplotu uvnitř kapsle za každého počasí zajistí klimatizace.

Kapsli pohání buď závodní dieselové motory, nebo tiché a bezemisní elektromotry •  Profimedia.cz

UFO na diesel nebo elektřinu?

Pohon zajišťuje dvojice dieselových motorů od japonské firmy Yanmar. Podle požadavků zákazníků mohou mít dohromady výkon až 775 kW, tedy přes tisíc koňských sil. To ocení hlavně milovníci adrenalinu. V nejsilnější verzi totiž Jet Capsule dokáže svištět po hladině až rychlostí 113 km/h. Záleží vám víc na respektu k přírodě než na zběsilých honičkách? Pak můžete využít dvojici elektromotorů Torqeeedo. Ty sice vyženou kapsli jen na 22 km/h, ovšem obejdou se bez hluku i škodlivin. Mimochodem stejná firma dodává elektromotory i pro solární člun, o kterém se dočtete více informací v boxu.

Interiér je přepychový a nabízí nádherný výhled ven •  Profimedia.cz

Interiér je přepychový a nabízí nádherný výhled ven •  Profimedia.cz

Karbonový člun

Vysokou rychlost zajišťuje i konstrukce kapsle, která se ze 70 % skládá z uhlíkového vlákna a díky tomu je nečekaně lehká. Bez nákladu má výtlak pouze 2,3 tuny a při plném zatížení zhruba 3,5 tuny. Jet Capsule dokonce slibuje, že umí vyvinout i obrněnou verzi, která má neprůstřelná skla a ve střeše zabudovaný úkryt. Cena základní verze kapsle 001 je v přepočtu 6,5 milionu korun. Za člun je to sice astronomická částka, ale pro někoho, kdo hledá ideální převoz ze břehu na luxusní jachtu, to může být tak akorát. 

Na zádi je platforma pro nástup a potápění •  Profimedia.cz


Jet Capsule 001

Délka: 7,95 m

Šířka: 3,44 m

Výška: 2,3 m

Vnitřní prostor: 18 m2

Nádrž na palivo: 230 l

Nádrž na čerstvou vodu: 88 l

Max. výška vln: 2 m

Výtlak při plném naložení: 3,58 t

Max. výkon: 1040 koní

Max. rychlost: 113 km/h


Mořský žumpař

Co dělat, když vás uprostřed oceánu zavolá příroda? Jedna možnost je stáhnout kalhoty přes palubu. Druhá je použít toaletu v kajutě. Ta pak všechno, co spláchne, uloží v obří nádrži, aby čisticími nebo hygienickými prostředky neznečišťovala přírodu. V přístavu pak speciální pumpa odvede veškerý septik do kanálu. Co když je ale přístav daleko? Přístav Branford v americkém Connecticutu zprovoznil loď, která dokáže lodní septik vyprázdnit i na moři a splašky odvést na souš. A aby přitom neznečišťovala vodu ani cestou tam a zpět, jezdí výhradně na solární pohon. Sestrojili ji vědci z Yaleovy univerzity a doufají, že začnou vznikat i další čluny využívající čistou energii ze slunce namísto špinavé námořní nafty.


Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Superjachty: Zaoceánské paláce

Superjachty: Zaoceánské paláce

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

 

Články odjinud