Oční implantát by mohl vrátit slepým zrak

Sdílej
 
Američtí vědci v současnosti vyvíjejí elektronický oční implantát, který, jak doufají, by mohl vrátit miliónům lidí zpět jejich ztracený zrak. Tento mikročip, který se operativně vloží přímo do oka, by se mohl objevit do tří let.

Americká vláda podporuje vědecký projekt, jehož výsledkem by měl být mikročip, který by umožňoval slepým lidem opět vidět. Čip, který se chová v podstatě jako umělá sítnice, se vloží operativním zákrokem přímo do oka. Implantát o velikosti 4 mm je připevněn k zvláštnímu druhu silikonu, který se jmenuje polydimethylsiloxane (PDMS). Tato látka je velmi ohebná a může se tak bez problémů připevnit k sítnici, aniž by porušila okolní tkáň.

Foto
Implantát pracuje tak, že stimuluje buňky okolo sítnice, které ještě nebyly poškozeny. Ty zase vysílají signály do mozkových buněk, což umožňuje lidem vidět. Testy na třech psech na půdě University of California prokázaly, že toto zařízení může zrak opravdu navrátit.

Nyní vědecký tým pracuje na druhé generaci implantátu, který bude mít větší počet elektrod a elektronických čipů. Také bude mnohem méně náchylný k přehýbání a skládání. Současný prototyp obsahuje zatím jen 16 elektrod, které umožňuje rozlišit světlo a tmu, implantát druhé generace, který by jich měl mít již 1000, umožní pacientům opět vidět.

 

Články odjinud