Nahradí nás roboti?

Nahradí nás roboti?
Sdílej
 
NASA, americká vládní agentura, zodpovědná za kosmický program, vyšle do vesmíru prvního robota připomínajícího člověka. Robonaut 2 se připojí k posádce Mezinárodní vesmírné stanice jěště letos.

Přibližně 140kilového robota schopného asistovant při práci na Zemi i ve vesmíru tvoří hlava a torzo se dvěma rukama. Vědci chtějí prozkoumat, jak bude jeho výkonnost ovlivňovat nulová gravitace a elektromagnetické rušení.

Až bude robot hotový a otestovaný může být neskutečnou pomocnou silou pro výzkum ve vesmíru. Robonaut 2 totiž nejenom jako člověk vypadá, ale jako člověk i pracuje. Může používat stejné nástroje jako lidé, na rozdíl od nás ale může efektivně vykonávat práci i v otevřeném vesmíru.

Jak se bude robot nadále vyvíjet, bude si osvojovat nové a nové schopnosti. Apokalypsy popsané v hororové sérii Terminator se bát ale nemusíme. Přestože umělá inteligence se každým rokem dostává na vyšší a vyšší úroveň, pud sebezáchovy a pocity nenávisti vůči lidem se v Robonautovi 2 vyvinout nemohou.

Robonaut 2 má sice při určitých úkonech člověka nahradit, většina povinností však zůstane dál na bedrech kosmonautů. "Příští generace robotů nemá za cíl nahradit lidskou sílu ve vesmíru ani na Zemi. Mají hrát sice klíčovou, ale pořád pouze podprůnou roli." Smůla, do školy a do práce budeme muset i příští rok.

Klíčová slova:
NASA, robonaut
 

Články odjinud