Kdy přistaneme na Marsu?

Kdy přistaneme na Marsu?
Sdílej
 
Ve vědeckofantastickém filmu Mise na Mars, který se odehrává v roce 2020, se Američané rozhodnou vyslat na rudou planetu expedici s lidskou posádkou. Je to jen fikce? Jak se zdá, okamžik, kdy se tento dávný sen uskuteční, se opět oddálil. Anebo se může stát skutečností během následujících pětadvaceti let?

Americká vláda v čele s prezidentem Barackem Obamou, ohlásila na počátku roku 2010 zrušení programu Constellation , který se zabýval vývojem nových kosmických dopravních prostředků. Tento plán zahrnoval i návrh programu kosmického plavidla Orion, jenž mělo dopravit astronauty na Měsíc a Mars. Obama sice v dubnu 2010 slíbil více peněz pro NASA (americký Národní úřad pro letectví a vesmír) a podporu nových vesmírných technologií, avšak mezitím začali z této instituce odcházet mnozí kosmičtí odborníci.

První muž USA rozhodnutí o zrušení Constellation zdůvodnil tím, že kosmický výzkum by měl mít převratnější cíle. "Nechceme pokračovat po stejné cestě, chceme velké průlomy, chceme pro NASA převratné úkoly," prohlásil Obama. Mezi nové projekty NASA patří i vývoj moderního vesmírného plavidla. Tento stroj prý bude schopný dopravit astronauty mnohem dále do kosmu, než umí současná vesmírná technika.

Dalším zájmem NASA má být prodloužení životnosti Mezinárodní vesmírné stanice ISS do roku 2020, průzkum vesmíru pomocí malých mobilních robotických sond a přesunutí vesmírného výzkumu ze státního sektoru do soukromých firem. Obama předpokládá, že soukromý výzkum bude levnější a rychlejší.

Američtí politici proto jednají o možnosti přepravy amerických kosmonautů do vesmíru za pomoci soukromých kosmických plavidel. "Začneme tím, že poprvé v historii pošleme astronauty na asteroid. Přistání na Marsu bude následovat a já se těším, že to ještě uvidím na vlastní oči," říká o smělých plánech NASA první muž Ameriky.

Prezident předpokládá, že Američané zvládnou přistát na povrchu Marsu kolem roku 2030. Dočkáme se zanedlouho prvního vkročení člověka na povrch čtvrté planety Sluneční soustavy? Anebo bude mise na Mars opět odložena, jako již mnohokrát předtím?

Klíčová slova:
vesmir, mars, NASA, Orion
 

Články odjinud