Předpoklady pro šťastný život

Předpoklady pro šťastný život
Sdílej
 
14letý František Horvát nám do redakce poslal poutavou úvahu, jak docílit šťastného života. Kéž by se nám to všem podařilo!

Je pondělí 3.5.2010, přibližně 14:30, hodina slohu. Všichni ve třídě myslí na odpoledne, na dobu kdy konečně odejdou po celém dni ze školy, já jsem v euforickém pocitu z výborně oceněné úvahy, s kterou jsem se tak bál předvést se. Dostáváme zadání druhé úvahy - Předpoklady pro šťastný život. Co mi v tom momentě bleskne hlavou? Že vlastně nevím co napsat. Vždyť pokaždé, když přijde okamžik, kdy mám pocit, že šťastnější být nemohu, se mi představí ten nepříjemný muž, který má v občance napsané jméno Nesouhlas Odporový a ukáže mi, co všechno dokáže. Ukáže mi, že po momentu euforie musí přijít moment obav, smutku či neštěstí. Mám pocit, že je to určeno stejně, jako to že dvakrát dva jsou čtyři nebo to, že auto, kterému došel benzín, je třeba tlačit.

Udělám tedy to, co jsem popisoval ve své minulé úvaze - sednu si k počítači a nechám si vyhledat vše na téma šťastný život. První odkaz, který dostanu hlásá Díky nám budete mít šťastný život za 15 min. Na webové stránce neodolám a po přečtení rozkošných žvástů o škole šťastného života otevřu ceník. Jak překvapivé, onen Šťastný život za 15 min. stoji 915 Kč v aktuální slevě jen 715 Kč. Myslím, že jediný, kdo má možná alespoň trochu šťastný život z tohoto odkazu, jsou jeho tvůrci.

Co pro nás vlastně znamená šťastný život? Pro každého je to individuální. Vystresovaná, věčně nestíhající kariéristka, která už má na uchu otlačený displej služebního telefonu, určitě bude chtít hlavně úspěch a ocenění, přece ta rodina je jen brzda na jejím pendolinovém životě. Naopak přívětivou, láskyplnou a na pohled už spokojenou ženu čeká doma šťastná tříčlenná rodina a v práci možná tak obráběcí stroj. Ono vlastně to, co máme v našem životě za jakés takés permanentní štěstí, nám ten život předělává. Myslíte si, že ta kariéristka může být nejlepší v týmu a ve firmě bez stresu, nestíhání a otravnosti? Možná mě teď máte za pesimistického člověka, ale musíte i vy uznat, že se dá opravdu těžko skloubit padesát tisíc na kontě měsíčně a žádné poznámky v žákovské knížce vašeho syna. To jde možná jen lidem, které místo snídaně čeká na stole proužek bílého prášku a papírový lísteček k tomu - ne, opravdu tím nemyslím cukr do ranní kávy.

Jeden odkaz je ale přesně trefený, pro slovo štěstí a to internetová seznamka, která se tak jmenuje. Pokud vás na smluveném místě, přes tento odkaz, nečeká zavalitý, zpocený, neupravený, hrubý a agresivní řidič kamionu, ale někdo kdo je opravdu fajn a vyhovující, předpoklad pro štěstí jste asi právě našli. Jak se na tento odstavec uchází citát: Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít.

Přece, když je něco, za co jsme ochotni položit život, a ve svém životě to máme trvale nebo alespoň delší dobu, tak musíme být šťastní a mít tak nejméně jeden předpoklad pro štěstí (a ne za 915 Kč).

Autorem tématu je Mgr. Hana Košťálová.

Máte svoje výtvory, se kterými byste se chtěli pochlubit? Více informací najdete v tomto článku.

Klíčová slova:
zivot, šťastný
 

Články odjinud