Foto za tři týdny: Jak se fotilo před sto lety?

Foto za tři týdny: Jak se fotilo před sto lety?
Sdílej
 
Ve svém ateliéru v Českém Krumlově vyvolával fotograf Josef Seidel portréty obyčejných lidí z jižních Čech a Šumavy. To bylo před sto lety. Dnes je v Josefově původním domě muzeum Fotoatelier Seidel, kde uvidíte ateliér i laboratoř fotografické rodiny. Během komentované prohlídky se dozvíte, jak se tu portrétovalo a jaká byla práce v terénu.

 

Fotograf Josef Seidel vedl od roku 1886 ateliér v Českém Krumlově. Pro řadu lidí z jižních Čech a Šumavy však bylo obtížné se k němu dostat. Na venkově jezdilo tehdy jen málo vlaků, autobusy skoro žádné, a proto nezbývalo než vyrazit do města pěšky.

Zákazníci šli i pět hodin, aby se mohli nechat vyfotit. Seidel moc dobře věděl, jak je to pro ně složité, a proto za nimi jezdil po celém regionu. Zpočátku na kole, později na motocyklu Laurin & Klement a nakonec i autem – Tatrou 57 zvanou Hadimrška.

Seidel s technikou na zádech

Příprava na cestu nebyla jednoduchá. Seidel vezl fotoaparát, stativ, několik objektivů a krabičky se skleněnými ne- gativy. Na portrétování v terénu potřeboval fotograf také malované pozadí, před kterým se lidé fotili. Jenže na kole by ho jen těžko převážel, a tak si srolo- vaný obraz nechával posílat poštou nebo vlakem na místo, kde chtěl fotografovat.

Josef Seidel podnikal s těžkým stativem a neskladným fotoaparátem dlouhé výpravy •  Muzeum Fotoatelier Seidel

Focení na návsi

Když se Seidel připravoval na návsi na focení, brzy o něm věděla celá vesnice. Málokdo si mohl dovolit vlastní fotoaparát a místní byli rádi, že se mohou nechat vyfotit pár metrů od chalupy. Oblékli si nejlepší šaty a často i s domácím zvířetem se postavili před objektiv. Fotografii nedostali hned, museli počkat pár týdnů, než ji Seidel vyvolal, vyretušoval a nalepil na tvrdý karton.

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Jak fotit jako profesionál 1: Základní nastavení fotoaparátu

Víc než prezident

Krumlovský fotograf portrétoval nejrůznější profese, v jeho archivu jsou snímky truhlářů, provazníků nebo zmrzlinářů. Josef Seidel zaučil svého syna Františka, oba se věnovali fotografování pro výrobu pohlednic a pravidelně dokumentovali důležité události na venkově i ve městě.

Motocykl Laurin & Klement, který pomáhal Josefu Seidelo- vi na cestách za fotografií •  Muzeum Fotoatelier Seidel

„Rozhodně nemohli chybět u svěcení nové hasičárny. Když hasiči koupili novou stříkačku, tak to byla větší událost, než kdyby přijel prezident,“ říká Petr Hudičák, kurátor muzea. V roce 1935 Josef Seidel zemřel a prosperující ateliér převzal František.

Poklad z půdy

Nejslavnější roky krumlovského ateliéru skončily po roce 1948, kdy komunisti převzali moc. Úřady rodinnou firmu zavřely, navíc v ní zabavili 5 tisíc nejvzácnějších negativů. Většinu archivu, kde bylo 140 tisíc negativů, se ale podařilo zachránit a František Seidel ho pečlivě uchovával na půdě svého domu.

Negativ – pozitiv – newprint! Oživování starých fotek

Negativ – pozitiv – newprint! Oživování starých fotek

Podle Petra Hudičáka byla v celé této vzácné sbírce poškozená jen jedna krabička se skleněným negativem, který se rozbil na kusy a nedal se opravit. U některých negativů byla odloupnutá citlivá vrstva, kterou se ale podařilo restaurovat.

Muzeum Fotoatelier Seidel: Moderní snímek s dobovými kostýmy a barvami •  Muzeum Fotoatelier Seidel

U fotografa jako před sto lety

V muzeu uvidíte nejen původní ateliér s prosklenou střechou, ale také fotoaparáty z přelomu 19. a 20. století. V rámci programu pro rodiny si můžete vyzkoušet, jak se vyvolávají fotografie technikou, kterou používal Josef Seidel a jeho syn František.

A rozhodně nevynechte fotografování v ateliéru. Nejdřív si tu vyberte z oblečení, které se nosilo v době vašich pradědečků a nechte se portrétovat jako před sto lety. Možná se sem zase někdy vrátíte a uvidíte, že tady se čas opravdu zastavil. Nejdřív ale mrkněte na web seidel.cz.

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Selfie: Kdo se nefotí, jako by nebyl!

Selfie: Kdo se nefotí, jako by nebyl!

Smrtící selfíčka: Zabíjí víc než žraloci

Smrtící selfíčka: Zabíjí víc než žraloci

Autor

Judita Matyášová

 

Články odjinud