Negativ – pozitiv – newprint! Oživování starých fotek

Negativ – pozitiv – newprint! Oživování starých fotek
Sdílej
 
Víte, jak se znovu vyvolávají a digitalizují třeba sto let staré fotografické pásy? Prozradí vám to špičkoví restaurátoři.

 

Po slavných malířích nám zůstala plátna s obrazy. V případě fotografů je to trochu složitější. Kromě samotných fotografií po sobě totiž zanechali také spoustu negativů, tedy nevyvolaných snímků. S nimi pak pracují dnešní restaurátoři, aby je mohli přenést do digitálního formátu a zhotovit z nich takzvané newprinty, tedy novodobé tisky.

Skenování fotek

Jedním z nejvýznamnějších českých fotografů byl Josef Sudek. Značnou část jeho díla schraňuje Ústav dějin umění Akademie věd ČR. Představte si, že mají v archivech 20 tisíc jeho fotografií, negativů a pozitivů! Aby se jeho tvorba dochovala nejen na papíře, ale i v digitální podobě, rozhodli se odborníci Sudkovy fotografie zdigitalizovat. Digitální verze pozitivů, tedy již vyvolaných fotek, se pořizují na skeneru Epson Perfection 850. Jedná se nikoli o klasický skener, jaký máte možná doma nebo ve škole, ale o přístroj určený výhradně pro skenování fotografií, filmových pásů a diapozitivů.

Skenování fotografií do digitální podoby •  Ústav dějin umění AV ČR

Digitální negativy

Pro reprodukci negativů se používá fotoaparát se speciálním snímačem Phase One IQ 180, který vyrábí exkluzivní švýcarská značka Alpa. Díky tomu, že snímač je několikanásobně větší než u klasických digitálních zrcadlovek, nabízí rozlišení až osmdesáti megapixelů a prvotřídní obrazovou kvalitu. K co nejlepší kvalitě digitalizovaných snímků samozřejmě napomáhá i to, že se fotí v ateliéru za ideálních světelných podmínek.

Po vyvolání a zvětšení je pozitiv třeba usušit •  Ústav dějin umění AV ČR

Citlivé reprodukce

Jak moc jsou si originály a digitalizované kopie podobné? Fotograf a autor nových zvětšenin Vlado Bohdan z Ústavu dějin umění AV ČR přistupuje k newprintům velmi citlivě a s rozvahou. Zhotovuje je v duchu autora a rozdíl od originálů je na první pohled minimální. Zároveň je ale důležité nesnažit se je napodobit pomocí falšování. To, že jde o nové tisky, je třeba přiznat a umožnit odborníkům, aby to poznali. Fotografie jsou proto na rubové straně jasně označené, že se jedná o nové zvětšeniny.

Nový tisk Sudkovy fotografie Sousoší alegorie na výstavě Josef Sudek: Topografie sutin •  Ústav dějin umění AV ČR


Malý fotografický slovník

Negativ

– film nebo skleněná deska s obrazem, který vznikl osvětlením citlivého materiálu ve fotoaparátu a vyvoláním. Negativ je obrácená verze pozitivu – u černobílého filmu je nejtmavší tam, kde byla fotografovaná scéna nejvíce světlá, a naopak nejsvětlejší tam, kde byla fotografovaná scéna nejtmavší. Z jednoho negativu lze zhotovit libovolné množství pozitivů.

Pozitiv

– konečný produkt fotografického procesu. Pozitiv je zjednodušeně obraz, jak jej vnímá lidské oko. Vznikne osvětlením fotopapíru přes negativ kontaktním kopírováním nebo zvětšováním a vyvoláním pozitivu. Každý pozitiv je originál.

Newprint

– nová zvětšenina, kterou vyrobíte z původního negativu.

Fototéka

– obrázková knihovna v době před internetem. Ve fototéce je uložen rozsáhlý fond fotografií. Postupně se digitalizuje a zpřístupňuje veřejnosti.


Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Fenomén Polaroid: Instantní fotografie nové generace

Foťte jako profík!

Foťte jako profík!

Moderní technika: Dejte mi lytr světla

Moderní technika: Dejte mi lytr světla

Klíčová slova:
technika, foto, fotografie, fotograf
 

Články odjinud