Bojové sporty: Freestyle karate

Bojové sporty: Freestyle karate
Sdílej
 
Léto odjakživa patřilo venkovním aktivitám, především sportu. V redakci jsme se rozhodli pojmout sportování netradičně a Petr Vnouček pro vás připravil speciál o bojových sportech. Nyní přichází na řadu freestyle karate.

Chtěli byste umět to, co zvládají filmoví hrdinové akčních filmů osmdesátých a devadesátých let? Staňte se freestyle karatistou.

Zatímco studenti tradičního karate se odpoutávají od materiálního světa skrze pokoru, freestyle karatisté vítězí nad realitou pomocí řady dechberoucích skoků, vrutů a salt. Freestyle karate (v Americe známé pod názvem Extreme Martial Arts) je nekontaktní a nenásilný bojový sport, který čerpá z vizuálních prvků řady bojových umění a kombinuje je s taneční choreografií a akrobacií. Výsledkem je většinou atraktivní akční šou, ve které hraje velkou roli hudba a adrenalin.

Cesta svobodných bojovníků

I když freestyle karate vychází i z kickboxu, kung-fu, taekwonda a dalších bojových umění, jeho přímým předkem je japonské shotokan karate. U zrodu freestyle formy stojí kanadský karatista Jean Frenette, který v osmdesátých letech dvacátého století začal experimentovat s kombinacemi tradičních sestav navazujících technik a triků (kata) s akční filmovou hudbou a různými efektními prvky.

Frenette tehdy kladl důraz na precizní provedení všech technik, čehož se mnozí moderní freestyle karatisté vzdali ve prospěch rychlosti a efektnosti. Vystoupení Frenetteho zaujalo řadu studentů jiných bojových umění. S přibývajícími zájemci začaly vznikat soutěžní kategorie. Popularita freestyle karate překročila oceány a vedla ke vzniku mezinárodně uznávaného sportu. Čechy na mezinárodních soutěžích úspěšně reprezentuje tým NoGravity.

VE VZDUCHU ŠESTKRÁT JINAK

Ve freestyle karate se běžně setkáte se šesti soutěžními kategoriemi:

Creative Forms - umožňuje soutěžit v sestavách bez těžkých prvků, jako jsou salta nebo otočky ve výskoku větší než 360 stupňů.

Musical Forms - kategorie, v níž se klade velký důraz na hudbu a choreografii soutěžícího. Soutěžící mohou vystoupit i v týmu (Team Forms) nebo se zbraněmi, jako je katana, nunchaky nebo bo (Weapons Forms).

Extreme Forms - kategorie pro největší borce. Hodnotí se obtížnost provedení sestavy a triků.

XKC (Extreme Kick) - předvádění extrémních skoků.

 

Články odjinud