Pistole a pistolníci Divokého západu

Pistole a pistolníci Divokého západu
Sdílej
 
Dva páry očí zabodnuté do sebe a dlaně rukou rozevřené nad pažbami koltů! Odkud přijde podnět k rychlému tasení zbraní? Možná to bude jen mrknutí oka jednoho z duelantů, lehké nervózní zakašlání z řad přihlížejících nebo jenom zabzučení mouchy...

Kdo ví, kolikrát byla taková scéna napsána, zfilmována či nakreslena ve westernovém příběhu, kterému se u nás říkávalo kovbojka. Právě kovboj se stal jakýmsi symbolem hrdiny, ať už kladného či záporného, kterého známe jako pistolníka. Tradiční oblek honáka dobytka je ale výmysl! Dobové fotografie, kresby i popisy dokazují, že pistolníci velice často nosili civilní oděvy a opasky se zbraněmi skrývaly pod kabáty. Tak už nám je představují některé westerny natočené v posledních letech. I samotné příběhy se více drží skutečnosti a vycházejí z popisů pamětníků nebo novinových zpráv. Například známí pistolníci bratři Earpové nosili nízké černé klobouky se širokým okrajem a dlouhé fraky. Nejslavnější z Earpů, Watt, dokonce neměl opasek s pouzdrem, ale nechal si u krejčího ušít jednu z kapes kabátu podšitou plátnem a navoskovanou, aby pistoli mohl rychle vytáhnout a nikde se nezadrhla.

Stát se dobrým a rychlým střelcem vyžadovalo denní tvrdý trénink zahrnující nejen vytažení zbraně z pouzdra (holsteru), ale i střelbu na nejrůznější cíle, zejména pohyblivé a malé.

Celý článek najdete v Ábíčku 14/2011.

Klíčová slova:
western, pistolník
 

Články odjinud