Plecháči znovu na scéně: kde se vzal fenomén Transformers?

Plecháči znovu na scéně: kde se vzal fenomén Transformers?
Sdílej
 
Jeden starý vtip říká, že se dva transformeři před hospodou dohadují, jestli se nesloží na taxík. Asi jste ho už slyšeli nejméně stokrát, ale skutečně – kdo mohl vymyslet armádu robotů měnících se na dopravní prostředky?

Původní myšlenka skládacích robotů se nemohla zrodit jinde než v Japonsku, kde by snad ani Krteček neuspěl bez high-tech zbraňového arzenálu. Akční figurky transformerů se poprvé objevily na pultech obchodů před třiceti lety. Netrvalo dlouho a oblíbené hračky si všimli američtí výrobci, kteří v nich spatřili jednoznačný hit pro nastupující generaci. Kyborgové se tak brzy rozletěli do celého světa, kde byli představeni pod svým současným názvem: The Transformers.

Od plastu ke slávě

V osmdesátých letech, kdy transformeři dobývali srdce dětí a nervová zakončení jejich rodičů, byste v jistém věku byli bez tlupy akčních figurek jako dnes bez připojení na internet. Prostě out. Díky svému úspěchu začal svět transformerů překračovat zaprášené poličky dětských pokojů. Během krátké doby vznikl seriál, komiks, počítačová hra, dokonce i první celovečerní film. Transformeři se rychle proměnili ze série bojových figurek na komplexní svět s vlastními pravidly, historií a postavami. Široká fanouškovská základna pak umožnila tomuto světu žít svým vlastním životem – komiks nedávno oslavil čtvrt století, počítačových her bylo vydáno téměř dvacet a letos spatří plátna kin pátý celovečerní transformerský film. O čem jejich svět vypráví?

Vítejte na planetě Cybertron

Kdesi ve vzdálené galaxii žili, byli robotičtí mimozemšťané, kteří si říkali Quintessoni a kteří vypadali jako nepodařený genetický experiment, něco mezi lebkou a létajícím špagetovým monstrem. Šlo o rasu nebývale inteligentní, ale stejně tak lenivou, a není divu, že smyslem jejich života bylo zásobit se pokud možno co největším regimentem mechanických služebníků. Planeta Cybertron byla jednou z obřích továren, kde se vyráběli pracovní a bojoví roboti. Cybertronští kyborgové se po letech útlaku rozhodli vzbouřit. Zlotřilé lebkouny se jim podařilo vyhnat z planety pryč, ale míru si dlouho neužili. Bojoví roboti totiž neměli kromě válčení mnoho koníčků, a tak se obrátili proti svým mírumilovným bratrům.

Hodný, zlý a přestárlý

Obě frakce spolu od té doby se střídavými úspěchy zápolí. Zákeřné Deceptikony vede Megatron, jeden z posledních a nejsilnějších robotů, které stihli původní tvůrci sestavit. Mírumilovní Autoboti bojují pod vedením charismatického Optima Prime. Ten byl původně přístavním dělníkem a Megatronovým přítelem, byl jím však podveden a smrtelně zraněn. Naštěstí se dostal do rukou vůdce původní vzpoury, který mu pomohl s přestavbou na moderní bojeschopný stroj. Od té doby vede nekonečný boj za svobodu všech robotů. Vzhledem k tomu, že tato válka trvá již déle než devět milionů let, nelze se divit tomu, že je transformerské univerzum tak rozsáhlé, vždyť takhle dlouhou ságu si nedovolil napsat ani George Lucas. Válka při své délce a rozsahu pochopitelně nejednou zasáhla také lidstvo a naši planetu. Naštěstí jsme si vždycky vybrali tu správnou stranu. Touha po pomstě v obvodech Deceptikonů přesto stále koluje. Asi tušíte, ke komu se ve třetím díle Transformerů zase přidáme. Přesto pokud nevěříte, že se lidstvo znovu rozhodne hájit pravdu a svobodu, můžete se zajít podívat do kina, jak to dopadne tentokrát.

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Hrdinové filmu

Optimus Prime
Starý známý Robo-Dušín, který se umí přeměnit na obrovský truck Peterbilt 379. Opět povede Autoboty, aby zachránil lidstvo a natřel to nepřátelům.

Sentinel Prime
Bývalý vůdce Autobotů, který se před dlouhou dobou vydal na vesmírnou expedici, odkud se nevrátil a byl již považován za mrtvého. Nejlepší přítel Optima Prime. Jeho druhou podobou je obrněný požární vůz.

Bumblebee
Veterán filmových i komiksových Transformerů. Ctižádostivý robot, který chce za každých okolností dokázat, že je jednička, mrštný zvěd a opora armády Autobotů. Pro své průzkumné mise se přemění na svižný sporťák Chevrolet Camaro.

Ironhide
Jestli je Bumblebee benjamínkem mezi roboty, je Ironhide jeho pravým opakem. Drsný, vždy po ozubená kolečka vyzbrojený transformer, který patří mezi nejstarší Autoboty a prošel stovky bitev. Když ho bolí nohy, složí se do terénního pick-upu.

Záhadné fotografie 2: Viděl Armstrong na Měsíci mimozemšťany?

Záhadné fotografie 2: Viděl Armstrong na Měsíci mimozemšťany?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Klíčová slova:
transformers
 

Články odjinud