Digitální příběh: Malé Oskary pro mladé filmaře

Digitální příběh: Malé Oskary pro mladé filmaře
Sdílej
 
Máte rádi filmy a zkoušíte si různé triky s kamerou – i když třeba jenom na mobilu? Pak byste mohli zkusit svoje štěstí v soutěži Vyprávěj svůj digitální příběh.

 

 

Filmařem může být každý •  Profimedia

 

 

Soutěž pořádá Ing. Dana Slánská z Technické univerzity v Liberci v ve spolupráci s firmou Microsoft. Žáci a studenti si zkoušejí moderní vypravěčskou metodu zvanou digital storytelling. Spočívá v tom, že vyprávíte příběh pomocí digitálně zpracované grafiky. Jelikož jsou digitální technologie dnes nezbytné pro každodenní komunikaci, jde o to, naučit  mladé lidi používat fantazii a vynalézavost při práci s nimi. Dana Slánská podporuje digital storytelling zejména kvůli tomu, že skvěle rozvíjí tvořivost. Každý se naučí nové věci s počítačem, užije si spoustu zábavy a ještě se bude moci pochlubit vlastním filmem. 

Jak se dá soutěžit?

Vyprávěj svůj digitální příběh už za sebou má první zkušební ročník. Nyní se chystá jeho pokračování. Soutěž má jednoduchá pravidla. Stačí mít digitální fotoaparát nebo mobil. Můžete ale použít i kameru či webkameru. Pak mít na počítači nainstalovaný bezplatný Windows Movie Maker a program na úpravu hudby (Dana Slánská doporučuje volně dostupné Audacity). Hodí se ještě malý stativ a mikrofon, ale obejdete se i bez nich. Pak se můžete pustit do světa digitálního umění.

Na co se soustředit?

Porota soutěže hleděla při posuzování videí na čtyři požadavky. Na zajímavý příběh, výtvarnou stránku, technické provedení a celkový dojem – tedy jak to celé funguje dohromady. Porotce Lukáš Křovák radí, aby se začínající filmaři u příběhu zamysleli se nad jeho poselstvím. Tomu by pak měli přizpůsobit výtvarnou stránku. Tak vám hezky zapadnou všechny složky filmu do sebe. Autorka soutěže ještě doporučuje nechat si příběh zhodnotit od někoho dalšího. Dobré je i přemluvit k této aktivitě učitele informatiky nebo výtvarné výchovy. Učitel češtiny může poradit se samotným příběhem. Celý projekt může být zábavná a zajímavá součást výuky.

Příští ročník soutěže

Pokud vás filmařina láká, zkuste svoje štěstí v následujícím ročníku Vyprávěj svůj digitální příběh. Čas na jeho vytvoření budete mít od ledna do dubna příštího roku. O tom, o čem byste chtěli digitálně vyprávět, ale můžete začít přemýšlet už teď. Vyhlášeny budou dvě kategorie: animovaný příběh a multimediální vizitka. Na své si tak přijdou vypravěči s bujnou fantazií i ti, kteří jen chtějí povědět něco o svém životě. Bližší informace budou včas zveřejněny na webu kap.fp.tul.cz. Takže kamera, klapka a jedem!

 

 

Kolik chybělo? Wolverine a Spider-Man se mohli potkat ve filmu!

Kolik chybělo? Wolverine a Spider-Man se mohli potkat ve filmu!

Nový Jurský park se jmenuje Jurský svět!

Nový Jurský park se jmenuje Jurský svět!

10 věcí, za které vděčíme Iron Manovi

10 věcí, za které vděčíme Iron Manovi

Klíčová slova:
film, jak se to, windows
 

Články odjinud