Transformers? Zapomeňte! Robocop by jim urval kola i hlavy!

Transformers? Zapomeňte! Robocop by jim urval kola i hlavy!
Sdílej
 
Je z kovu i masa. Má své naprogramování i vlastní rozum. Ale šmejdy masakruje spolehlivě. Do kin kráčí Robocop!

 

Podívejte se na českou upoutávku k Robocopovi:

 

Podívejte se na trailer nového RoboCopa!

Podívejte se na trailer nového RoboCopa!

O čem to je?

Alex Murphy byl čestný polda. Takže mu ti nečestní dali do auta bombu. Logicky. Alex ztratil nohu, ruku, většinu kůže, má přeraženou páteř a vůbec je totálně na odpis. Jenže je tu ještě projekt společnosti OmniCorp.

Alexovy zbytky, dotatečně ořezané na pouhou hlavu a pár orgánů, jsou naroubované do stroje. Do ulic tak přichází Robocop. Jeho mise? Oficiálně přesvědčit Ameriku, že stroje mohou mít duši. Neoficiálně vydělat OmniCorpu strašně, ale strašně moc prachů. A úplně nejvíc neoficiálně? Zmasakrovat ty šmejdy, co mu to provedli.

Co je za tím?

Robocop je legendární postava krvavého akčňáku osmdesátých let. A když myslím krvavého, tak fakt krvavého. Jednak byly osmdesátky brutalitě nakloněné a jednak to natočil Paul Verhoeven. Tenhle Nizozemec, který rád ukazoval Hollywoodu a jeho morálce vztyčený prostředníček. Jakmile od postavy odešel, šla značka ke dnu. Inu železo samo o sobě neplave. Ale i když na Robocopovi dělali sebevětší fušeři, fanoušci nezapomněli. Takže přichází restart.

Kdo jde s plechem na trh?

Předělávku si vzal na starost José Padilha. Nic vám to neříká? Ten chlap je z Brazílie a je to řezník. Jeho Speciální jednotka je nehorázný nátěr, který v kinech – rozhodně v českých – jen tak neuvidíte. Potud dobrý. Jenže Robocopa netočil v Brazílii, točil ho v Americe. Takže výsledek je fakt o hodně měkčí. Ale pořád je to překvapivě dobrý a zábavný film.

Čím střílí do černého?

V první řadě: krvavé orgie sice nedostaneme, ale režisér si akci i tak vychutnal. A hlavně je to, stejně jako kdysi Verhoeven, potměšilej parchant. Což se ukáže hlavně na práci s luxusním obsazením vedlejších rolí: Garry Oldman, Jay Baruchel a Michael Keaton ve své nejlepší roli od Batmana.

Rozhodně taky nezapomenete na naprosto fašistického televizního moderátora v podání Samuela L. Jacksona. Navíc film poměrně dobře prohlubuje Murphyho tragédii – sice přežil, ale už nikdy nemůže být s manželkou a synem. O to víc si vychutnává aspoň likvidaci všemožného póvlu.

Je něco podobného?

Zapátrejte na DVD a dohledejte si úplně prvního Robocopa. A Speciální jednotku. A nebo cokoliv od Verhoevena. A rozhodně zapomeňte na Transformers – Alex Murphy by jim urval hlavy i kola a na jejich sešrotované mrtvoly by se vymočil ještě před snídaní.

 

+ Skvělý režisér, skvělí herci. Silná ironie, která asi ale v Americe dojde málokomu.

- Robocop bez krve je jako řízek bez salátu. Pořád je to řízek, ale něco chybí.

 

70%

 

Robocop

José Padilha, USA 2014

www.omnicorp.com



Animovaný Vetřelec od Pixaru?

Animovaný Vetřelec od Pixaru?

První upoutávka na Transformers: Age of Extinction

První upoutávka na Transformers: Age of Extinction

Sranda s Thorem: Nepovedené a vystřižené scény z Temného světa

Sranda s Thorem: Nepovedené a vystřižené scény z Temného světa

Klíčová slova:
film, robocop, recenze
 

Články odjinud