Pravěká seance: Věštění budoucnosti v době bronzové

Pravěká seance: Věštění budoucnosti v době bronzové
Sdílej
 
Nahlédnout do budoucnosti zkoušeli mudrci odnepaměti. Archeologové v Arménii nyní zjistili, jaké magické rituály proto prováděli v pravěku.

 

 

Vesničku Gegharot v západní Arménii do nedávna nikdo neznal. Na zapadlé podhorské osadě nebylo opravdu nic zajímavého. Leda rozvalina prastaré pevnosti – takových jsou ale v okolí spousty. Nyní ale Gegharot ožívá. Archeologové z americké Cornellovy univerzity zjistili, že místní pevnost kdysi sloužila jako věštírna, ve které se pořádaly mystické rituály. Šamané zde požívali halucinogenní látky a odkrývali budoucnost.

Tři oltáře

Nález pochází z období zhruba 3300 let př. n. l. Při vykopávkách objevili archeologové tři místnosti s oltáři. Ve středu každé z nich je hliněná mísa plná popela, okolo ní pak malé sošky postav s rohy, zvířecí kosti s vypálenými značkami či vykuřovadlo (nádoba, v níž se pálí vonné látky a vdechuje jejich kouř). Staří arménští šamani ho pravděpodobně naplnili bylinami, které vyvolávají halucinace, pili přitom víno a dostávali se do duševních stavů, které si za střízliva umíme jen těžko představit.

 

 

Uprostřed každé místnosti byla mísa sloužící jako rituální oltář •  Adam T. Smith and Project ArAGATS

Kosti jako kostky

Když byli kněží jak se patří posilněni, začalo odkrývání budoucnosti. Podle vědců se tu používaly tři praktiky. První bylo věštění ze zánártních kostí krav, koz a ovcí. Mají tvar hrací kostky a takovým způsobem se i využívaly. Šaman jimi hodil a dotazy zodpovídal podle toho, zda dopadly na označenou či neoznačenou hranu. Druhou praktikou bylo věštění z kamene. Pro tyto účely měl šaman vyhrazené hladké oblázky v pestré barevné škále. Bohužel už nevíme, při jakých rituálech se používaly – zda se s nimi také házelo či se třeba vykládaly se jako tarotové karty.

Lahodná věštba

V poslední místnosti probíhal asi nejpříjemnější způsob věštění, a to zapékání vzkazů do chleba. Kněží uhnětli bochánek z těsta, označili ho pečetí, vložili do něj vzkaz a dali péct. Ten, kdo si vyžádal věštbu, ji pak obdržel v neproniknutelné schránce. Nikdo si nemohl vzkaz přečíst, aniž by musel rozlomit pečivo. Podobný zvyk se drží dodnes v čínských restauracích v Americe. Po jídle dostanete sušenku, v níž je ukrytý papírek s tajemným východoasijským moudrem.

Krvavý konec

Věštírna v Gegharotu sloužila místním vládcům, kteří si s největší pravděpodobností nechávali předpovídat věčnou slávu, bohatství a kyprý harém. Rituály se tu prováděly zhruba sto let. Pak byla společně s ostatními pevnostmi v okolí zničena. Viníkem byl nejspíš sousední vládce (Arménie byla v této době zmítaná neustálými bojůvkami kmenových panovníků). Alespoň vidíte, jak to dopadá, když člověk nahlíží do budoucnosti a zapomene se přitom podívat, kdo se mu blíží ke dveřím.

 

 

Záhady minulosti: Věštili také křesťané?

Záhady minulosti: Věštili také křesťané?

Magie z dávnověku

Magie z dávnověku

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Klíčová slova:
historie, zahada, vesteni
 

Články odjinud