Kam za Husem? 5 tipů na výlet

Kam za Husem? 5 tipů na výlet
Sdílej
 
Jan Hus je jednou z nejvýznamnějších osobností české historie. Letos 6. července uplynulo 600 let od jeho smrti v plamenech. Kam se vydat na výlet za Husovým příběhem?

 

 

Tábor •  archiv

Do Tábora

Na počátku června odstartovala v Husitském muzeu v Táboře velkolepá výstava Jan Hus 1415/2015. Muzeum sídlí na Žižkově náměstí 1 ve Staré radnici a stálá expozice je letos až do konce října doplněna právě výstavou o mistru Janovi. Hus byl významnou osobností nejen pro české dějiny, ale i v celosvětovém kontextu. Svými myšlenkami více než o století předběhl křesťanské reformisty Martina Luthera v Německu a Ulricha Zwingliho ve Švýcarsku.

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Výstava vás na 660 m2 detailně provede celým Husovým životem. Vzácné exponáty související s Husem byly do Tábora zapůjčeny z významných muzeí, galerií a archivů z různých koutů republiky. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost je nyní vidět na vlastní oči a na jednom místě. Pro děti je určena tajemná expozice ve středověkém sklepení. Zde můžete proběhnout zábavnými stanovišti, kde nasbíráte vědomostní body a vyzkoušíte si i něco ze středověkého života.

Tábor letos určitě nevynechejte! Na výstavě bude i představena a k prodeji Encyklopedická mapa míst v ČR spojených s husitskou tradicí a minulostí. A když už budete v Táboře, zajeďte si také na nedaleký Kozí hrádek, kde Hus strávil část svého venkovského vyhnanství.

www.husitskemuzeum.cz

 

 

Kostnice •  archiv

Do Kostnice

Německá Kostnice sice leží až na hranici se Švýcarskem, ale návštěva určitě stojí za to. S mistrem Janem se tu pojí hned několik míst: Husův kámen na místě, kde byl upálen Hus i Jeroným Pražský, Husův dům, kde byl Jan ubytován do svého zatčení, budova koncilu na břehu Bodamského jezera, budova bývalého dominikánského kláštera, kde byl Hus vězněn, nedaleký hrad Gottlieben, kde strávil zbytek svého zajetí, či kostel sv. Štěpána, dějiště církevního soudu. Je až s podivem, jak je v tomto městě plném prázdninové pohody odkaz koncilu i soudu s Husem a Jeronýmem dodnes živý. V Husově domě v Husově ulici se nachází skromná tematická expozice.

goo.gl/2ndS8E

 

 

Husinec •  archiv

Do Husince

Památník mistra Jana Husa v jeho rodném domě v Husinci se pro letošní významnou sezonu dočkal velké rekonstrukce. Byla opravena nejen fasáda domu, ale velký pokrok doznala i samotná expozice. Navštivte Husovu světničku či muzejní park. Návštěvu si můžete prodloužit výletem po červené či žluté turistické stezce do Prachatic. Zhruba v polovině cesty u Husinecké přehrady se tyčí Husova skála, kde prý malý Jan rád odpočíval po cestě ze školy. 

www.husuvdomek.cz

 

Praha •  archiv

Do Prahy

Do konce prázdnin bude výstava k výročí úmrtí Husa i v pražském Karolinu, tedy v historické budově Univerzity Karlovy. Stejně jako v Táboře i zde uvidíte historické artefakty. Hus na Karlově univerzitě vystudoval, učil tu a na přelomu let 1409 až 1410 byl i zdejším rektorem.

Dalším významným pražským místem spojeným s Husem je Betlémská kaple, místo, kde byl Hus správcem a kde přednášel svá kázání. Kaple sice z velké části není původní, ale přesto je tu odkaz doby silně cítit. Návštěva je prakticky povinnost pro každého Čecha.

www.hus.cuni.cz

www.bethlehemchapel.eu

Festival

Husovské slavnosti 2015 je širší projekt oslav Husova výročí. Mají bohatý program, který si stáhnete na webové stránce a zahrnují kulturní, vzdělávací i církevní akce.

www.hus-fest.eu

 

 

Husitské muzeum v Táboře připravilo výstavu o Janu Husovi

Husitské muzeum v Táboře připravilo výstavu o Janu Husovi

Temná doba bronzová: Příběh zkázy prvních civilizací

Temná doba bronzová: Příběh zkázy prvních civilizací

Historie podle Mimoňů

Historie podle Mimoňů

Klíčová slova:
historie, vylet, vyroci, Jan Hus, typ
 

Články odjinud