Dobrodruzi: Na interaktivní výstavu do Sladovny

Dobrodruzi: Na interaktivní výstavu do Sladovny
Sdílej
 
Píše se rok 1863 a my jsme v malé vesnici Stod u Plzně. Čechy jsou součástí Rakouského císařství a tady ve Stodu je 83 budoucích dobrodruhů

 

 

Ba ne! Nejsme ve Stodu, ale v písecké galerii Sladovna. Ale vypadá to tady jako v západočeské vesnici v roce 1863. Tady alespoň v jedné části interaktivní výstavy, která vypráví příběh stodských dobrodruhů.

Krásný sen

Ve zmíněném roce se 83 obyvatel této vesnice vydalo na opačný konec zeměkoule za vidinou lepšího života. Jistý Martin Kripner pozval svého bratra, aby za ním přijel i s celou rodinou na Nový Zéland. Psal mu, jak tam stále svítí slunce, řeky jsou plné ryb a lesy plné divokých včel a prasat. Létá tam spousta holubů velkých jako kachny a hlavně se tam rozdává půda. A půda, to je živobytí! Martin psal, že na Novém Zélandu se každý může stát vlastníkem půdy. Velice snadno. Stačí, když slíbí, že se o ni bude starat. Navíc tam půdu dostávají všichni, včetně žen a dětí.


 

Interaktivní výstava pro děti potrvá v písecké Sladovně do 30. dubna 2016 •  Sladovna Písek

Vystřízlivění

Tento dopis přinesl do poklidné vísky Stod cestovní horečku. „Tady nás stejně nic nečeká,“ volali mnozí. „I když budeme pracovat sebevíc, nevyděláme tolik, aby se naše rodina měla dobře.“ Opustili svou rodnou zem, své blízké, prodali svůj majetek, aby měli peníze na cestu a vydali se za snem do neznáma. Cestovali Evropu vlakem, zažili strastiplnou tříměsíční plavbu lodí.

A co na ně čekalo? První kontakt s Maory, setkání s naprosto odlišnou kulturou a jazykem, kterému nerozuměli. Novozélandský neprostupný prales a bažina. Svět, který byl naprosto vzdálený tomu, jaký si vysnili.

Na vlastní kůži

Tento příběh se skutečně stal. Čeští osadníci na Novém Zélandu založili obec Puhoi, kde dodnes žijí jejich potomci. Víc už vám z jejich příběhu prozrazovat nebudeme. Přijeďte do písecké Sladovny a sami si vyzkoušejte příběh cestovatelů té doby. Výstavní prostor je rozdělen na několik místností, z nichž každá představuje část cesty našich dobrodruhů. Vy si tak alespoň zprostředkovaně budete moct na vlastní kůži zkusit život v 19. století. 

 

Sladovna na webu 

Interaktivní výstava pro děti potrvá v písecké Sladovně do 30. dubna 2015. Více na www.sladovna.cz a www.galeriehrou.cz.


Více interakce:


Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Filmohraní v Techmanii: Staňte se režisérem i hercem v hlavní roli

Filmohraní v Techmanii: Staňte se režisérem i hercem v hlavní roli


 

Autor

Lída Klímová

Klíčová slova:
vystava, muzeum, interaktivni, sladovna
 

Články odjinud