Dům vláčků: Vydali jsme se do ráje modelářů

Dům vláčků: Vydali jsme se do ráje modelářů
Sdílej
 
Od poloviny listopadu je na pražských Petřinách otevřena nová výstava vláčků. Stojí za to vydat se ji prozkoumat?

 

 

V Praze najdete dva velké modelářské domy – Království železnic a Dům vláčků. Jak se od sebe liší? Každá výstava bude bavit někoho jiného. Království je mnohem velkolepější. Když vstoupíte do rozlehlých podzemních prostor, udělají na vás nekonečné dráhy silný dojem. Na druhou stranu jsou všechna kolejiště postavená v jednom měřítku, schovaná za plexisklem a o světě železniční modelařiny se toho moc nedozvíte.

Dům pro fanoušky

Menší Dům vláčků vás mnohem lépe provede světem modelařiny. Najdete kolejiště všech měřítek a nic vám nebrání prohlédnout si je zblízka a dokonce některé i ovládat. Navíc si přečtete spoustu zajímavých informací o tom, jak modely vláčků vznikly a co je mezi mašinkáři dnes v kurzu. Zkrátka máte-li k miniaturní železnici blízký vztah, bude vás Dům vláčků stopro bavit. Však se podívejte sami. Připravili jsme pro vás malou prohlídku tím, co na výstavě najdete.

 

Negrelliho viadukt v Praze

Délka trati: 7 m

Měřítko: N (1 : 160)

Max. počet souprav: 22

Hned u vstupu uvidíte model Negrelliho viaduktu vedoucího z Karlína přes ostrov Štvanice do Holešovic. Je zpracovaný se všemi detaily! Nechybí autobusové nádraží, vodácký kanál ani tenisový kurt, na kterém dokonce najdete miniaturní obrazovku s přenosem aktuálního zápasu.

 

Projížďka po českém venkově

Délka trati: 32 m

Měřítko: H0 (1 : 87)

Max. počet souprav: 32

Na této trati se tvůrci vyřádili – každý z nich si sestavil kousek svého oblíbeného kraje a vytvořili malebný mix české krajiny. Najdete několik vesnic, průmyslové oblasti jako důl a lom, sjezd trabantistů, matějskou pouť i chatařskou osadu. Toto kolejiště nás bavilo ze všech nejvíc. Je tu úžasný počet detailů a není problém strávit hodiny sledováním toho všeho, co se děje okolo kolejí. Dokonce jsme hned dostali chuť vydat se někam na výlet!

 

Jindřichohradecká úkorozchodka

Délka trati: 33 m

Měřítko: H0 (1 : 87), N (1 : 160)

Max. počet souprav: 2

Toto kolejiště kombinuje dva rozchody, N a H0. Je to proto, že menší rozchod simuluje úzkokolejku, která už od roku 1897 vozí výletníky po jižních Čechách. Stejně jako u Negrelliho viaduktu se modeláři zaměřili na co nejpřesnější repliku trati. A to včetně hustých lesů.

 

Zahradní kolejiště

Věděli jste, že existují mašinky určené na zahradu? Nevadí jim déšť ani mráz, a můžete si je tak pouštět po celý rok. Oproti běžným modelům jsou také podstatně větší. V domě vláčků mají dvě zahradní železnice. Jedna je inspirovaná komiksem Alois Nebel a je na ní vlak jedoucí do stanice Bílý Potok v Jizerských horách. Druhá vede okolo obřího pařezu, do kterého klove datel a pilinami plní nákladní vagony.

 

Dráha s aplikací

Rakousko-neměcká firma Roco patří k tradičním výrobcům vláčků na světě. Jejich novinkou je dráha Z21, kterou můžete ovládat přes mobilní aplikaci. Na mobilu nebo tabletu ovlivňujete rychlost, světla, houkáte a můžete dokonce sledovat trať z pohledu strojvůdce.

 

Muzeum železnice

Chloubou Domu vláčků je rozsáhlé muzeum železničních modelů zaměřené hlavně na mašinky vyrobené v Německu – zemi, kde jsou vláčky nejpopulárnější. Zaujme jenom opravdové fandy do železnice. Ti si ji ovšem užijí, jelikož tu najdou i nevšední a neprodejné kusy z dílen firem Piko, Zeuke, Berliner a TT-Bahnen. V budoucnu se můžou těšit také na výstavu modelů tramvají.


Více vláčků:


Prohlédněte si exponáty v Domu vláčků!

Prohlédněte si exponáty v Domu vláčků!

Tanec na kolejích: Jak se řídí malý svět

Tanec na kolejích: Jak se řídí malý svět


 

Články odjinud