Lichožrouti jsou pohromadě: Dobrodružství ze světa příšerek

Lichožrouti jsou pohromadě: Dobrodružství ze světa příšerek
Sdílej
 
Přemýšleli jste někdy nad tím, kam se vám ztrácejí ponožky? Nebádejte dále: Kompletní knižní trilogie o Lichožroutech zodpoví všechny vaše ponožkocentrické otázky.

 

 

Zahlédnout lichožrouta není jen tak. Když lichožrouta přistihnete při činu, ukáže se vám jako taková rozmazaná skvrna – a dřív, než si promnete oči, je pryč. Spolu s vašimi ponožkami. Schválně si vykasejte kalhoty a podívejte se, jestli nemáte každou ponožku jinou. Ta druhá do páru se někam ztratila, že? Teď už asi také tušíte, kam zmizela: do lichožroutího žaludku.

Ponožka je lábuž

Lichožrouti jsou bytůstky, které žijí v mnoha domácnostech a živí se ponožkami. Vybírají si ale vždy pouze lichou ponožku do páru – taková jsou lichožroutská pravidla. A ačkoliv se lichožrouti běžně spatřit nedají, existují lidé, kteří je viděli a dokonce s nimi i navázali kontakt. Zejména dnes již proslulý inženýr René Kadeřábek se začal lichožroutskou tematikou zabývat tak vážně, že o těchto fuseklových požíračích sepsal obsáhlou knihu Život lichožroutů.

Ponožková dieta

Dozvíte se v ní, že lichožrouti jsou bytosti s protáhlým čumákem, uzpůsobeným ke konzumaci ponožek, že se dokážou smrsknout na kapesníkovou velikost i se protáhnout až na výšku jednoho metru – zpravidla když nemohou dosáhnout na výše položený šuplík s ponožkami. Inženýr Kadeřábek odhalil i jejich zálibu v bavlněných ponožkách (takové ty tlusté lyžařské, to je pochutnáníčko!) a naopak odpor k těm umělohmotným, silonovým (to protože i lichožrout se potřebuje stravovat zdravě).

 

Známé firmy! •  Paseka

Třikrát a dost

Co... že vás tahám za fusekli? Ale kdeže; jen převypravuji pár základních věcí, které jsem se dočetl v knižní trilogii Lichožrouti, Lichožrouti se vracejí a Lichožrouti navždy, která nyní po velkém úspěchu jednotlivých dílů vychází v kompletním balení. Lichožrouty mají na svědomí spisovatel Pavel Šrut a výtvarnice Galina Miklínová, kteří za ně posbírali už solidní sbírku cen včetně ceny Magnesia Litera i ocenění Kniha desetiletí. Jako uzavřená trilogie jsou Lichožrouti něčím na způsob takového ponožkového Pána prstenů nebo Hvězdných válek. Respektive Ponožkových válek. Nebo Pána ponožek.

Podkolenkový kmotr

První knížka Lichožrouti vyšla v roce 2008. Lichožrout Hihlík se tu zamotá do patálie s lichožroutím mafiánem Tulamorem seniorem a jeho dvěma nezbednými synátory. Ovšem jestli si Hihlík myslel, že tím je trablům konec, šeredně se mýlí – skutečné problémy představují zdivočelí požírači ponožek, kterým šéfuje olezlý ohava Kudla Dederon. Těmhle zloduchům není žádná ponožka svatá; a dokonce se ani nedrží zlatého pravidla požírat jen liché kusy! Hihlík v úvodní lichožroutí knize bojuje spravedlivý boj: Ale je to pouze začátek.

 

Známé firmy! •  Paseka

Akce v Africe

V roce 2010 se lichožroutské dobrodružství dostalo do mnohem vyšších otáček v knížce Lichožrouti se vracejí. Vzpomínáte si, jak se v podobně nazvaném filmu vracel Batman? Tak lichožrouti se vrátili s podobnou parádou: Záběr se rozšířil, a zatímco v prvním dílu se pobíhalo jenom po Praze, tentokrát se lichožrouti s Hihlíkem v čele ocitají v Africe! A není to jen na efekt – už v první knížce bylo naznačeno, že Afrika hraje v Hihlíkově příběhu důležitou roli. Africká „dvojka“ lichožroutů je ryze akční nářez, ve kterém se dočkáte i pádu letadla.

Ponožka vítězí!

Tři roky nato přišel díl poslední: Lichožrouti navždy. Na scéně se objevuje záporák, proti kterému by se krčil v koutu skříně i ten nejzavilejší protivník Jamese Bonda, a zatímco předcházející díl se vydal na africký kontinent, tentokrát jsou ve hře i čínští rozparovači ponožek! Na scénu se samo sebou vrací i nezdolný Kudla Dederon a Hihlík bude muset se svými kamarády vybojovat už nejen další bitvu, ale celou válku.

Vše najednou

Kompletní vydání Lichožroutů je definitivní tečkou za jejich literárním příběhem; neznamená to ale, že by jejich dobrodružství skončilo navždy. Navždy jsou koneckonců jenom lichožrouti: A to ve vašem ponožkovém šuplíku, kde právě teď žvýkají výživnou podkolenku. Přepočítejte si ponožky!

 

Více o Lichožroutech:


Lichožrouti ve filmu: Jízda plná nečekaných setkání

Lichožrouti ve filmu: Jízda plná nečekaných setkání

Velká šestka bude pokračovat jako seriál

Velká šestka bude pokračovat jako seriál

Klíčová slova:
animovany, film, Lichozrouti
 

Články odjinud