Království medvídků: Od pravěku k obřímu hračkářství

Království medvídků: Od pravěku k obřímu hračkářství
Sdílej
 
Hračky existovaly v každé historické etapě a odrážely vyspělost a kulturu společnosti. Jak vypadala jejich cesta dějinami?

 

Pravěké děti si nejspíš hrály s kamínky, mušličkami a větvičkami. Možná také přetvářely rozmanité přírodní materiály v napodobeniny předmětů, s nimiž pracovali jejich rodiče. Mohly si hrát i s figurkami zvířat a lidí vyřezanými z kosti, mamutího klu, dřeva nebo uplácanými z hlíny. Jestli ale šlo o skutečné hračky, je těžké říct: Figurky mohly stejně tak dobře sloužit k rituálním účelům.

Drak a káča

Ve starověku byly již hračky propracovanější. Nejvíce se jich zrodilo v Orientu, kde děti pouštěly papírové draky, honily obruče, roztáčely káču nebo za sebou tahaly vozíky či koníčky na holi. Ze starověkého Řecka pak pochází třeba nejstarší dochované jojo, které doputovalo na starý kontinent pravděpodobně až z Číny. Děti si tu ale hrály i s miniaturními vojáčky a napodobeninami trojského koně. Ve středověku byly v kurzu miniatury hradů i drobná chlapecká brnění. Do období baroka pak spadají počátky loutkového divadla. Zlomem se stala průmyslová revoluce v 19. století. Jakmile totiž někdo vynalezl novou technickou vymoženost, brzy se zrodila i její miniatura určená na hraní.

Staré hračky: koník z 5. století •  Hamley's

250 let zábavy

S tím, jak se počty i možnosti hraček v průběhu historie rozrůstaly, se zvětšovaly i možnosti jejich prodeje a vznikala specializovaná hračkářství. Snad nejslavnějším je britské Hamleys, pojmenované po svém zakladateli. William Hamley otevřel své první hračkářství již v roce 1760! Stálo v Londýně a představovalo zcela nový koncept obchodu s hračkami. Děti si tu směly samy hračky vyzkoušet. V té době šlo o naprostý unikát. Historie značky je také provázána s dětstvím členů britské královské rodiny. Došková chaloupka, s níž si jako malá hrála královna Alžběta II., měla dokonce zavedenou i vodu a elektřinu!

Staré hračky: vozík z 1. až 2. století •  Hamley's

Království v Praze

V květnu otevřelo Hamleys svou pražskou pobočku. Jedná se o největší hračkářství ve střední Evropě! V rámci našeho kontinentu ho trumfne pouze hračkářství v Moskvě. Hamleys nabízí řadu atrakcí, třeba benátský kolotoč, obří skluzavku nebo různé optické hry, které pomáhají objasňovat fyzikální vlastnosti vody či světla. Jeho maskotem je medvěd Hamley a jeho kamarádka medvědice Hattie.

Theodorův medvěd

Plyšový medvídek je jednou z hraček, které představují nepřekonatelnou klasiku. Přitom ne každý ví, že anglický název hračky – teddy bear – je odvozen od jména jednoho z amerických prezidentů! V roce 1902 Theodore (Teddy) Roosevelt na lovu odmítl zastřelit medvídě, které bylo po dlouhém útěku vyčerpané a navíc přivázané skupinkou lovců ke stromu. Zdálo se mu to nesportovní, a tak se rozhodl medvídě ušetřit.

Historka se šířila, až se nakonec v podobně karikatury dostala na stránky významných amerických novin The Washington Post. Jistého Morrise Mitchoma to inspirovalo k vytvoření prvního prototypu látkového medvěda. Roosevelt souhlasil s tím, že hračka bude pojmenována po něm, a brzy nato už se mohli látkovými medvídky těšit první zákazníci.

Karikatura s prezidentem Rooseveltem dala jméno plyšovým medvídkům •  Profimedia.cz


Fakta o medvídcích

- První medvídci byli velmi podobní živému originálu, byli nepohybliví, vyrobení z tuhého materiálu, který držel tvar. Teprve později dostali „dětský“ výraz se spláclým čumákem a velkýma očima

- První medvídky za sebou děti tahaly na provázku, podobně jako autíčka

- Plyšový medvídek uklidňuje. Američtí záchranáři a hasiči dostávají plyšové medvídky, aby jim hračky pomohly uklidnit děti v krizových situacích. Speciální program se jmenuje Teddy Bear Cops

- Na apríla v roce 1972 vydal vědecký časopis The Veterinary Record článek, který detailně popisoval běžné nemoci postihující plyšové medvídky. Ti byli dokonce odborně pojmenováni jako nový druh Brunus edwardii

- V září 2012 vyděsil houbaře v Německu dvouapůlmetrový medvěd. Přivolaná policie ale zjistila, že šlo pouze o plyšáka

 

Největší NERF na světě: Palba rychlostí rozjetého auta

Největší NERF na světě: Palba rychlostí rozjetého auta

Barbie má novou podobu: Baculatá, drobná nebo vysoká

Barbie má novou podobu: Baculatá, drobná nebo vysoká

Oranžová TATRA má malého bratra: Je zpátky i zmenšená

Oranžová TATRA má malého bratra: Je zpátky i zmenšená

Byli jsme v továrně na Lego minifigurky

Byli jsme v továrně na Lego minifigurky

Video se připravuje ...

LEGO Batman: Stavíme auta Batmana a Jokera z Lega • Zdroj: ABC

 

Články odjinud