Našli jsme vaše hvězdy - Hudební idoly 2009

Našli jsme vaše hvězdy - Hudební idoly 2009
Sdílej
 
Michael Jackson versus Kabát. Takhle vypadal finální souboj o největší hudební idol vás, našich čtenářů.

Zná ho babička a byl dobrej, odpověděl nám šestiletý Jakub na otázku, co si myslí o Michaelu Jacksonovi. Pokud tedy v každé rodině poslouchá babička Thriller či Billieho Jeana, už se nedivíme, že právě tenhle zpěvák je vaším idolem. Alespoň podle našeho letního průzkumu.

Zatímco jste si užívali táborů a koupání, my jsme s vaší pomocí provedli obří hudební anketu. Díky ní už známe i vaše ostatní největší hvězdy.

Lady Gaga •  Archiv Abc

Díky za vyplnění

Nápad zjistit, jak jste na tom s hudbou, přišel na začátku prázdnin. Jenže jak teď, v létě, sehnat více dětí, uvažovali jsme. A proto jsme využili táborové Dny s ABC, kam jsme za vámi jezdili. Někteří z vás si jistě pamatují buď na mě, Ondru Stratilíka s foťákem na krku, nebo kolegyně Petru Schoulovou a Zdeňku Martinovou, jak jsme vám rozdávali v době odpoledního klidu dotazníky. Ještě jednou bychom chtěli poděkovat za jejich vyplnění!

Pamatuji si na vaše kyselé obličeje, když jste museli ve svém volnu odpovídat na nějaké hudební otázky neznámého člověka. Sám jsem na tábory jezdil a hodinové odpolední volno pro mě byla jediná doba, kdy jsem mohl odpočívat. Proto jsem vás chápal a odpovědí si cením ještě víc.

 

Máte rádi zahraniční hudbu

Hned z první části průzkumu bylo jasné, že česká popmusic vám toho moc neříká. Žádní Kryštof či vesničané Divokej Bill, nejvíce hlasů sbíral Eminem a hip hop obecně. Nějak jsme tušili, že tenhle rapper by se mohl stát absolutním vítězem, jenže dotahoval se na něj Michael Jackson. Těžko říct, jestli za jeho současnou popularitou nestojí jeho nečekané úmrtí. Ale taková je popmusic.

Michael Jackson •  Archiv Abc

Jackson? Pedofil

Protože nás jeho umístění překvapilo, na dalších táborech jsme se vás ptali, jak byste Jacksona charakterizovali. Nad běžnými odpověďmi typu některý písničky měl dobrý či obdivuju ho převládalo jednoznačné odsouzení. Žil nezdravý život nebo kdyby zůstal černý, bylo by to OK nebo je divnej a je pedofil. A to jsou jen některé z nich.

I přesto se však postupně začalo ukazovat, že zatímco Eminem po úvodním nástupu další vaše hlasy nezískává, dopředu se dere právě Jackson a překvapivě i domácí Kabáti.

Na disco se balí kluci

Stejně jako umístění Michaela Jacksona jsme nečekali ani oblibu disko hudby. Ta se dostala těsně za hip hop, který mezi vámi vyhrál. Protože má nyní disko zcela jiné souvislosti, než jak tomu bylo původně, zajímalo nás, co tenhle žánr znamená pro vás, když ho tolik obdivujete. Bar s parketem a blikající hvězdičky nebo jen trsání, říkali jste. Jedenáctiletá Petra se s tím však nepárala: Disko jsou pro mě kluci, tanec a balení. Děkujeme za vysvětlení.

Překvapivé výsledky

Na konci prázdnin jsme pak spočítali všechny hlasy a sestavili žebříček. Jeho výsledky jsou na další dvoustraně. Určitě vám už došlo, že nejoblíbenějším zpěvákem se stal Michael Jackson. Uvidíme za rok, jestli svou pozici obhájí.

 

V konečném výsledku však zabodovala i česká jména. Mezi kapelami dokonce vyhráli Kabát, Ewa Farna se v silné konkurenci dostala na třetí místo. A nás v ABC těší, že redakční DJ Scuotty je vaším třetím nejoblíbenějším DJem. A to jste ho ještě ani jednou neslyšeli.

 


Nejoblíbenější hudební styl

1. Hip hop

2. Disko

3. Vše kromě metalu

 

Nejoblíbenější zpěvák

1. Michael Jackson

2. Eminem

3. Kanye West*

 

Nejoblíbenější zpěvačka

1. Lady Gaga

2. Britney Spears

3. Ewa Farna

 

Nejoblíbenější kapela

1. Kabát

2. Sex Pistols

3. Nightwish

 

Nejoblíbenější DJ

1. DJ Wich

2. Shaun Baker

3. Scuotty

Absolutní vítězové (nejvíce hlasů)

1. Hip hop

2. Michael Jackson

3. Eminem


Co je to disko

Disko se vyčlenilo z amerického černošského funku a soulu na konci 60. let minulého století. Hlavním poznávacím znamením je jednoduchý čtyřtaktový rytmus a synkopování basové kytary. Z evropských jmen byli nejznámějšími zástupci ABBA.

*V ABC 18/2009 jsme omylem uvedli na třetím místě v kategorii "Nejoblíbenější zpěvák" Miley Cyrus. Správně má být na třetím místě zpěvák Kanye West. Všem čtenářům se omlouváme.

 

Články odjinud