Jíst se musí! ABC testovalo školní jídelny

Jíst se musí! ABC testovalo školní jídelny
Sdílej
 
Hurá!!! Poslední minuty nenáviděné fyziky jsou za námi a před námi hlavní událost dne - oběd.

Jenže ne všude si ve školních jídelnách pochutnáte. Existují i takové, že jít tam na oběd je za trest.

Již při otevření vstupních dvěří vás praští přes nos vůně přesmažené cibulky s něčím těžko identifivatelným. Že by to byl citronový čaj nebo lidispastese sterilovaný zelný salát?

Klasický školní oběd (pdf)

Ještě, že ve frontě na předplacenou krmi se dá alespoň probrat pár nesmírně důležitých věcí s kamarádama z vedlejších tříd. Jenže k výdejnímu okénku není tak daleko a už je to tady.

Jídlo •  Archiv Abc

V okénku je vidět jen hlava, u těch větších kuchařek, jen poprsí s rukama v igelitových rukavicích. A v nich... lopata a na ní pro mě připravený nášup. K obědu jsou dalmátské čufty v rajské omáčce. O kus dál mi další z nepřívětivých kuchařek naleje příšerně horkou polévku s masným vzorkem a podá kompot, švestkovej... To byl dneska ale zase moc smutnej oběd.

Naštěstí exitují i takové jídelny, kde se opravdu nejen cítíte jako doma, ale hlavně chutná tam přesně tak - výborně! Jsou nádherně vyzdobené, zbavené nepříjemných pachů a máte na výběr z několika různých jídel. Obslouží vás milé kuchařky, které vám nandají jen to, co opravdu sníte a hlavně to, na co máte chuť. Po jídle si nepřipadáte jako když se vracíte z těch nejchudších afrických končin a dokonce se těšíte na druhý den, co dobrého si dáte. Kéž by takových jídelen bylo u nás co nejvíce.

Výzva: Jak se vaří u vás? Pište nám své zážitky z obědů a školních jídelen na abc@ringier.cz do věci nezapomeňte připsat heslo Jídlo.

 


 

ABC se ptá:

1. Máte ve školní jídelně na výběr z více jídel?

2. Jaké jídlo máš ve školní jídelně nejraději a které naopak nesnášíš?

3. Co bys ve školní jídelně zlepšil?

 

Oldřich, 10 let

1. Ano.

2. Buchtičky s krémem, nesnáším kapustu.

3. Aby kuchařky lépe vařily.

 

Monika J., 8 let

1. Ne.

2. Borůvkové knedlíky. Nesnáším kuře.

3. Kuchařky.

Josef Š., 9 let1. Ano.

2. Špagety, nemám rád krupicovou kaši.

3. Jídlo by mělo být chutnější.

 

Petra S., 12 let

1. Ano, máme výběr ze dvou jídel.

2. Nejraději mám řízek a bramborovou kaši, nesnáším polévky.

3. Výzdobu a výběr jídel.


VÍTĚZOVÉ

1. Kuřecí řízek

2. Vepřové se zelím

3. Špagety

Vítězná jídla •  Archiv Abc

PORAŽENÍ

1. Špenát

2. Polévky

3. Kapusta

Nejhorší blafy •  Archiv Abc

 


 

Co se jí v zahraničních školách?

Francie

Menu jedné z pařížských škol: předkrm grapefruit, hlavní jídlo grilované kuře se zelenými fazolkami, plátek sýra a moučník rýžový pudink.

USA

Jídelnám zde říkají kafeterie. Mnoho školáků si přináší balíčky s jídlem z domova. Ti, kteří jedí ve škole, obvykle obědvají hamburger, smažené hranolky, pizzu, kuřecí menu, k pití nějaký šumivý nápoj v plechovce.

Ukrajina

Typický školní oběd mívá tři chody, začíná borščem - polévkou z řepy, zeleniny a masa. Hlavním chodem obvykle bývá klobása nebo karbanátek se šťouchanými brambory nebo vařenou pohankou. A jako zákusek sušenka nebo palačinka.

Portoriko

Jíst se musí •  Archiv Abc

Rodiče často nemají peníze na to, aby platili dětem jídlo ve škole. Veřejné školy proto poskytují svým žákům snídani a oběd zdarma. Oběd většinou tvoří typická karibská směs rýže s fazolemi, salát a nějaké maso, nejčastěji kuřecí. A k pití sklenice mléka.

Holandsko

Většina škol nemá svou vlastní jídelnu, žáci si nosí své vlastní jídlo z domova. V mnoha případech ale chodí na oběd do fast foodu, kde si kupují smažené brambůrky, hamburgery nebo různé sladkosti.

 

Klíčová slova:
test, jídleny
 

Články odjinud