Jíst se musí III. - ABC zná recept na supersvačinu

Jíst se musí III. - ABC zná recept na supersvačinu
Sdílej
 
Řekli jsme si, že když už víme, jak vypadají obědy ve školních jídelnách, prozkoumáme další jídlo dne - svačinu. K ruce jsme si vzali odborníka na výživu pana Petra Havlíčka.

Supersvačina podle odborníka


O přestávkách moc času na jídlo není (řeší se důležitější starosti než jídlo), proto je důležité mít svačinu hlavně hodně rychlou. A tady nám Petr Havlíček prozradil speciální fígl - a to dvě svačiny! V první malé přestávce je možné sníst třeba ovoce nebo jogurt a ve druhé, velké přestávce, zbytek svačiny – například obložený celozrnný rohlík nebo celozrnné sušenky.

Před tělocvikem a před matikou


Velké jídlo organismus utlumuje, protože spotřebovává energii na jeho trávení. Nesmíme také zapomenout, že trávení bílkovin trvá delší dobu, proto není dobré jíst před tělocvikem například maso a sýry. Svaly nepodají dobrý výkon, protože krev z nich se při trávení shromažďuje spíše okolo trávícího traktu. Z toho důvodu je před tělocvikem lepší jíst lehkou svačinu jakou je jogurt a cereální sušenky. Před matikou neuškodí něco „většího“, ale ne obrovského. Celozrnná bageta s rybí pomazánkou, nebo obložená kvalitní šunkou a sýrem by měla bohatě stačit. A samozřejmě s kouskem čerstvé zeleniny.

Jablko •  Archiv ABC


Megasvačina? Rozhodně ne!


Ve škole žáci spotřebovávají více cukrů kvůli myšlení a minimum tuků kvůli nedostatku pohybu. Proto není vhodné mít na svačinu sladkosti, obsahující jednoduché cukry a vysoký obsah tuků. Není třeba zdůrazňovat, že je lepší vzít si místo bonbónů jablko nebo müsli tyčinku. Příliš velké porce jídla (ať už zdravého, či nezdravého) nejsou vůbec vhodné. Přejedený organismus je unavený a raději, než by se věnoval intenzivnější duševní nebo fyzické činnosti, by chtěl odpočívat.

Colu, pijeme colu...


U pití jsou největším problémem velmi sladké nápoje, které stejně jako cukrovinky kazí zuby a podporují vznik obezity. Úplně nejlepší je čistá voda, hnědým cukrem nebo medem mírně oslazený čaj, popřípadě naředěný džus s vodou v poměru ¼ džusu a ¾ vody. Důležité je za dopoledne vypít alespoň 0,5 - 1 litr tekutin. Nedostatek způsobuje únavu a bolesti hlavy. Důležité je pít před a po tělocviku.

Svačiny z automatu


Jsou podle našeho odborníka na výživu největším stravovacím zlem. Problémem jídel z automatů je vysoký obsah tuků, soli a jednoduchých cukrů. Z tohoto důvodu není nad kvalitní domácí svačiny od maminky – nejlépe jeden-dva kousky čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny a celozrnné pečivo s pomazánkou.


Recept na supersvačinu podle Petra Havlíčka


Tuňáka ve vlastní šťávě smícháme s polovinou plnotučného tvarohu, dochutíme sekanou cibulkou a kořením podle chuti, pak pořádně rozmícháme. Chutná skvěle s celozrnným pečivem. Když se doplní ještě plátky čerstvé papriky nebo rajčete, je supersvačina na světě.
Na malou přestávku se nejvíce hodí ovoce.


Ing. Petr Havlíček (40)


Absolvent VŠZ v Brně
Od roku 1995 odborný konzultant v oblasti výživy
Od roku 1997 spolupráce s vrcholovými sportovci
Odborný konzultant a moderátor pořadů „Jste to co jíte“ a „Souboj v těžké váze“

Petr Havlíček •  Archiv ABC

 

Moses (9)
Nejradši mám ovoce, to jsem měl i dneska a výbornou korejskou sušenku. Hlad nemám, do oběda vydržím v pohodě. Jen si někdy kupuji pití v automatu.

Elisa (8)
Dneska jsem měl moc dobrou svačinu. Rohlík s máslem a nakrájeným rajčetem a hroznové víno. Mamka mi svačinu připravuje s sebou, ale já to ani nesním, často nosím zbytky domů.

Jiří Š. (9)
Dneska mi mamka dala s sebou jablko a housku se šunkou, nemám pití, protože nemohla najít láhev. Tak budu pít vodu z vodovodu. Úplně nejradši na svačinu mám čokoládovou sušenku.

 

Články odjinud