Tony Hawk očaroval Paříž

Tony Hawk očaroval Paříž
Sdílej
 
I ten, kdo se o skejty zajímá jen trochu, ví, kdo je to Tony Hawk. Pan mistr, mohli bychom říct ve zkratce. My jsme ho viděli na největší evropské rampě v Paříži.

Sen většiny skejťáků je asi dost podobný. Stojíte na dolní hraně velké U-rampy a na horní plošině se objevuje tvář, jejíž rysy byste si vybavili kdykoliv. Tony Hawk se pouští dolů a po několika menších tricích předvede tři metry nad hranou legendární 900stupňovou otočku. Vítejte ve skutečnosti.

Zpět do reality

Pocity, které projely jako žihadlo prosklenou historickou pařížskou budovou Grand Palais naplněnou šesti tisíci lidmi, když se v černé přilbě, bílém triku a ponožkách vytažených až ke kolenům, objevil na rampě Tony Hawk, se nedají přenést na papír. A já navíc na skejtu nejezdím. Ty, co jezdí, to muselo asi úplně roztrhat.

Na vůbec největší Ü-rampě, která kdy v Evropě vyrostla, se navíc představil s několika dalšími hvězdami. Za všechny stačí zmínit Andyho Mac Donalda a Sandro Diase. S těmi se Hawk několikrát pustil do rampy najednou a uvnitř roury předváděli výkony hodné akrobatické letky.

Pořád to nešlo

Vedle chlapů se na monstrózní rampu staví ještě blondýnka Lindsey Adams-Hawkinsová. Okamžitě je z ní miláček publika. Pokaždé když se odpíchně, diváci zařvou hlasitěji než při Hawkových jízdách.

Jako vůbec první holka na skejtu tu totiž chtěla zvládnout trik mac twist. Tedy back salto o 540 stupňů. Zkouší stále dokola, šestitisícový dav pod ní mohutně skanduje, radí i zkušenější kolegové, ale jakoby dnešek nebyl jejím šťastným dnem.

Pan mistr

Naproti tomu Tony Hawk pod prosklenou střechou více než sto let starého architektonického zázraku předvádí nemožné. Poté, co diskžokej pouští stařičký hit Insane In The Mambrane kapely Cypress Hill, tři metry nad horní hranou rampy předvádí Hawk svůj legendární trik – otočku o 900 stupňů.

Z jezdce padají poslední kousky nervozity. Jízdou se už jen baví a exhibici pojal ve velkém stylu. Jak už jsem říkal, jejím vyvrcholením jsou hromadné jízdy. To jste najednou nevěděli, koho sledovat. Čtyři bezchybní jezdci v obrovské rampě jsou pro diváka zvyklého na malé prostory českých skateparků hodně těžkým oříškem.



Král nestárne

Po hodině shodil Hawk na dno rampy svou přilbu, po kolenou se spustil za ní, a tak ukončil svou pařížskou show. Když vyšel na pódium před dav, bylo najednou vidět jeho místy šedivějící vlasy a ošlehanou tvář. Jedenačtyřicet roků je zkrátka na skateboardistu dost vysoký věk.

Jenže Hawk je výjimka. V Paříži čaroval. V rampě i několik metrů nad ní. Svým exhibičním výkonem a na několik kilometrů zářícím charismatem jasně potvrdil, že skejtovým králem bude i přesto, že už nesoutěží, ještě hodně dlouho.

Chvíle pro Lindsey

Když se loučí, děkuje pořadatelům a Pařížanům, do poslední jízdy se za ním na rampě pouští Lindsey. Diváci najednou přestávají poslouchat a se zatnutými palci sledují. Při finálním výskoku téhle exhibice se jí to povedlo.

Jako první holka provádí několik metrů nad hlavama obrovského davu mac twist. Večer má rázem novou hrdinku. Kolegové si Lindsey hážou na ramena a my dole pískáme a tleskáme. Tony Hawk jde tenhle večer aspoň na několik minut stranou.

Lindey při triku mac twist •  Quiksilver



Vedlejšák Linkin Park? Zklamání

Časový plán je ale neúprosný, zpoza rampy vyjíždí obří sestava bicích a ještě než jezdci stihnou odjet z pódia, svůj první evropský koncert zahajuje skupina Dead By Sunrise, vedlejší projekt zpěváka Chestera Benningtona z Linkin Park. Svým bezpohlavním poprockem ale pohřbila skvělou atmosféru večera. Většina lidí odchází.

Dorazili i Beastie Boys

Hudební vrchol tak přichází až s turntableistou Mix Master Mikem, DJem hip-hopových legend Beastie Boys. Masivní diskotéka plná scratchingu a útržků skladeb všech žánrů je tou pověstnou třešní na obrovském dortu.

Během jeho setu se na plátnech promítá záznam skejtové exhibice. Opakované záběry Lindsey pokaždé, i více než hodinu po jejím výkonu, vzbuzují potlesk lidí, kteří v prosklené hale zbyli.

Několikrát promítnutý a zpomalený pohled na spokojeného a usmívajícího se Tonyho Hawka stojícího na hraně rampy večer završil. Svým výrazem nejlepší skateboardista světa správně zhodnotil celou pařížskou show.

... a Grand Palais při večerní exhibici •  Quiksilver

Tony Hawk Show 2009

Kromě Tonyho Hawka se v rampě předvedli i další svěřenci týmu Quiksilver. Ovšem jen jako modelové aktuální kolekce. Přišel třeba současný nejúspěšnější surfista Kelly Slater, snowboardista Travis Rice, surfová a módní legenda Jeffrey Hakman nebo třeba sestry Morenovy, mistryně světa ve windsurfingu.

Grand Palais

Monstrózní budova s prosklenou střechou vyrostla na břehu řeky Seiny v roce 1900 pro obří Pařížskou výstavu. Od té doby v ní proběhla řada velkých událostí.

První automobilový salón, první letecká show, módní přehlídka značky Chanel, poslední koncert zpěváka Prince a předposlední letošní listopadový víkend i obří skateboardingová exhibice. O velikosti haly nejlíp svědčí to, že v od podlahy po prosklenou střechu je to v nejvyšším místě šedesát metrů.

Největší evropská rampa

Tony Hawk se v pařížském Grand Palais proháněl v největší vertikální rampě, která kdy v Evropě stála. Dlouhá byla 19 a vysoká 4,33 metru.


Anketa

Co pro tebe znamená Tony Hawk?

Tomáš Vintr, skateboardista

Jeden z lidí, kteří dali skateboardingu to, co potřeboval, a dostali to mezi širší veřejnost. Rozhodně je to nejznámější skateboardista všech dob. Tím myslím pro lidi, kteří se skateboardingu nevěnujou.

Honza Homola,
kapela Wohnout

Tony Hawk je řezník tady odnaproti. Už léta má ten nejlepší bůček a
škvarky. Jinak je to taky bezesporu největší legenda a symbol
skateboardingu vůbec. Žeru ho jak ty škvarky. Oh Tony, kdybych tak s tebou mohl bydlet.

Matěj Homola, kapela Wohnout

Je to člověk, který nejvíc ze všech posunul vertikální rampu dopředu. Byl vždy o mnoho kroků napřed, vymyslel hromadu triků, ovlivnil spoustu lidí a navíc jezdí špičkově doteď. Jednoznačně největší legenda tohoto sportu. Několikrát jsem ho viděl živě a je to ještě hustší než v televizi. Smekám.

Jarda Kučera, sportovní fotograf

Tony Hawk a legendární Bones Brigade je mé mládí, obdivoval jsem ho už před dvaceti lety, miloval jeho designy s jestřáby a přál si jeho model bot. Je neuvěřitelné, že dnes k němu vzhlížejí mé děti úplně stejně a je pro ně vzorem, jakým byl tehdy pro mě. Za to má můj velký obdiv a respekt.


 

 

 

Články odjinud