Opičí superstarz

Opičí superstarz
Sdílej
 
Gorillaz jsou virtuální kapelou. Její členové pocházejí z hlavy hudebního šílence Damona Albarna a skicáku výtvarníka Jamieho Christophera Hewletta. Nejsou tedy víc než kresby a 3D modely na papíře a ve videoklipech.

Tóny nakresleným nástrojům dává ve studiu Damon Albarn, který působil jako frontman dnes už klasické brit-popové kapely Blur. Čas od času se k němu přidají i jiní slavní muzikanti. Na nedávno vydaném albu Plastic Beach své hlasy Gorillaz propůjčili Lou Reed (Velvet Underground) a raper Snoop Dogg.

Gorillaz - Plastic Beach •  Jamie Hewlett

Zajímavá směs popu, elektroniky, hip-hopu, dubu a rocku slavila dohromady s výtvarnou stránkou projektu obrovský úspěch. Gorillaz jsou zapsaní v Guinnessově knize rekordů jako nejúspěšnější virtuální kapela vůbec – jejich debutového alba se prodalo přes 7 milionů kopií.

Na začátku března si navíc Gorillaz připsali další úspěch, když si video k pilotnímu singlu Stylo přehrálo více než 900 tisíc uživatelů sítě YouTube. Videoklip je skutečně unikátní kousek po všech stránkách. Naši staří známí Gorillaz v automobilové honičce unikají policii i nájemnému vrahovi, kterého hraje Bruce Willis. Willisovi role "velmistra popravčího" opravdu sedla, je vidět, že nemá problémy s parodií svých vlastních hereckých výkonů.

A perlička na závěr. Čtveřice animovaných hrdinů dokonce vystupuje živě! Na pódiu se proplétají nádherně vymodelované 3D postavičky kapely dohromady s hosty z desek. Předávání cen Grammy v roce 2006 dokonce zažilo spolupráci s Madonnou.

Podívejte se na videoklip Gorillaz s Brucem Willisem Stylo a na živé vystoupení s Madonnou.

Klíčová slova:
gorillaz
 

Články odjinud