Nechci Facebook, netwitteruju a na lidé.cz nemám ani fotku. No a?

Nechci Facebook, netwitteruju a na lidé.cz nemám ani fotku. No a?
Sdílej
 
Proč být na Facebooku? Na to umí odpovědět každý. Byli jste s kámoši o víkendu na super akci? Už do nich nemusíte drčet: "Máš fotky? Dáš mi je na cédu?" jako ještě před pár roky. Hned je najdete na kámošově profilu. Když se chcete sejít s více lidmi, neutrácíte za dlouhé minuty hovorů. FB to zařídí, a ještě před párty omrknete, kdo vážně dorazí a kolik pytlíků brambůrek tedy koupit, abyste je nejedli ještě o Vánocích. Dozvíte se i to, kvůli čemu by vám nikdo SMS nepsal, natož pak, aby vytočil vaše číslo.

Tak tedy "fejsbukujeme", "twitterujeme" a zbytek času procouráme na sítích typu lidé.cz. Tipli byste si, kolik průměrně stráví denně času na netu jeden český uživatel? Skoro hodinu a půl, jenže do toho se počítá i Vaše babička, které jste internet sice pořídili, ale naposledy na něm před třemi týdny hledala telefon na doktora. Je ale i spousta mladých, kteří se životu online vyhýbají a ze svého vyhraněného postoje si udělali image.

Proč? Třináctiletý Dominik říká: "FB profil jsem zrušil, když si ho založila i máti. Hnedka si mě chtěla přidat do přátel. Fakt se mi nelíbí, aby špehovala, s kým se bavím a kam chodím, jenže odmítat jí taky nešlo." A jak se bez něj obejde? "Jde to. Píšu SMSky z webu a mejly, používám úschovnu.cz. A víc se s lidma scházím." V jednom má pravdu - facebookové statusy se docela dobře mohou dostat k nepravým uším. Stačí si jen nedat pozor při výběru přátel a nastavení soukromí. A rodiče se hrnou na FB hromadně! V USA dokonce řeší případ žaloby 16letého syna na matčino FB šmírování.

Je tisíc důvodů, proč mít i nemít profil na FaceBooku •  shutterstock.com

Rodiče se nerozpakují vystavovat fotografie svých potomků z dětství, otagovat je a potomkův status, kde se chlubí, že poletí s rodinou do Thajska, uvést na pravou míru a napsat, že ve skutečnosti jedou na šumavskou chalupu. A teenageři zuří a hromadně škrtají rodiče ze svých přátel a rodiče reagují rapidním snížením kapesného. Petr (14) dokonce říká: "Mám dva profily. Jeden pod svým jménem a příjmením, mám tam za přátele oba rodiče, a aby to nebylo podezřelé, tak jsem poprosil taky nějaké kamarády, ale prakticky nic na něm nedělám, jen občas napíšu nezávadný status. Druhý je pod přezdívkou, kterou snad rodiče nevyčmuchají - a ten je o něco živější. Ale je fakt, že mě to takhle nebaví, uvažuju, že Facebook zruším úplně," říká.

Jana (15) taky uvažuje o zrušení profilu: "Štve mě ta masovost i to, jak facebook bere kamarády. Dřív jsme si s holkama ze základky volaly, jak se máme v nový škole, scházely se v kině nebo na diskotéce. Teď máme všechny facebook, a od tý doby jsme se neviděly. Asi ho zruším - snad se normálně ozvou. A co profil na lidé.cz, ten Jana má? Mám, ale bez fotky a moc tam nechodím. Kamoškám tam jen cizí kluci psali sprosťárny a pak, je to k ničemu, to už je ten facebook lepší," říká. S jejím názorem se ztotožňuje víc a víc mladých. V poslední době odchází z Facebooku mnoho lidí, i v souvislosti s aférami, kdy se osobní data dostala do nesprávných rukou.

Co si o tom myslíte vy? Dá se bez sociálních sítí žít? Chodí na ně vaše rodiče a snaží se vás tam kontrolovat? Co je lepší, facebook, twitter nebo třeba jen profil na lidé.cz? Pište svůj názor do komentářů, zajímá nás!

Klíčová slova:
facebook, twitter, sociální, sítě
 

Články odjinud